Oyun Analizi: Gris

Oyun Analizi: Gris
  • 1
    0
    0
    0
  • GRIS, Nomada Studio tarafından geliştirilen ve Devolver Digital tarafından yayınlanan bir platform oyunudur. Oyuncu, ilerlemek için harekete dayalı zorlukları tamamlamalıdır ve bulmacaları çözmesini gerektiren oyun aşamalarında bir kadın kahramanı (Gris) kontrol eder. GRIS, belirli bir zorluğu olan tek-yönlü bir oyundur ve koleksiyonların (yıldızların) keşfedilmesi ve toplanması üzerine kurgulanmış bir hikâyeye sahiptir. Tüm aşamalarda toplanılan yıldızlar oyunun sonunda kadın karakter GRIS'in kederin son evresi olarak bilinen "kabulleniş" aşamasına ulaşmasını sağlar. Gelin şimdi bu sanat eserine detaylı bir gözlem yapalım!

    GRIS'in suluboya ve mürekkep sanatından yapılması oyunu özel kılan unsurlardan birisidir ve kederin beş aşamasını betimleyen, duygusal olarak yüklü bir hikayeyi oyuncuya aktarmak için bir araç görevi görür. Oyuncuya bu eşsiz yolculukta çok fazla ipucu ya da talimat verilmemesi hem (Head-up display) oyunun sanatsal unsurlarını daha da vurguluyor hem de basit bir oyun gibi görünmesine rağmen aslında her bir aşamanın oldukça uğraştırıcı olmasını sağlıyor. 

    Oyuncu, yeteneklerin kilidini açmak ve GRIS'in beş aşama boyunca ilerlemesini sağlamak için yıldızları toplar. Her aşama, oyuncunun ilerlemek için bulmacaları tamamlamasını gerektiren seviyelere ayrılır. Her aşama, oyuncu belirli sayıda yıldız topladığı zaman kilidi açılan yeni bir yetenek sunar. Bu yetenekler, oyuncunun oyun dünyasını çatlak taş zeminleri aşmak için giydiği entariyi kare şeklinde bir kayaya dönüştürür, iki kere zıplamasını sağlayarak iki nokta arasında Gris'in atlayamacağı kadar uzak olan mesafelerden atlamasını sağlar veya su altı mağaralarında sonsuzca yüzmek gibi yeni yollarla geçmesine izin veren yeni oyun mekaniği sunar. Tabi ki oyunun sonunda Gris'in tekrar şarkı söyleyebilme yeteneğinin geri gelmesi, çiçekleri güzel sesi sayesinde açmasını sağlar ve bu çiçeklerin içinden çıkan kelebekler sayesinde yukarı ya da aşağı doğru uzun bir sıçrayış yapmasını sağlayarak bu kederli kıza son özelliği vermiş olur.

    Oyuncunun ilerlemesini engelleyen tek engel hareket sistemine ve yeteneklerine hakim olmak olduğundan, GRIS'te yakın bir tehdit veya düşman yoktur. İki ihtimal vardır; oyuncular oyunu ya bitirir ya da bitiremez. Oyuncuya görevlerin amacının ne olduğuna dair sadece küçük bir ipucu verilmiştir; Gris aşamaları geçtikçe bölüm sonunda annesinin heykeli biraz daha bütünleşmeye ve belirginleşmeye başlar. Bu, kederin beş evresini temsil eden renklerin dışında oyunun hikayesi hakkında verilen tek ipucudur.

     

     

    Görsel Hikaye Anlatımı ve Metafor

    Oyunun her görsel detayı, genel bir estetikle gelir ve oyunun kapsayıcı ve derin temasını güçlendirir. İnkar, Öfke, Pazarlık, Depresyon ve Kabulü içeren beş oyun aşaması ile oyunun her bir sahnesinde renkler ve motiflerle görülebilen keder aşamaları için metaforlar vardır. Hikaye, Gris'in bu duygusal durumlardaki yolculuğu üzerinden ilerlemektedir.

    GRIS, ana temayı güçlendirmek ve hikaye akışı boyunca ilerlemeyi sağlamak için genel olarak görsel etkiyi kullanan bir oyundur. Gris'e yeni bir hareket mekaniği kazandırıldığında kontrollerin ve yetenek adlarının görüntülenmesi dışında (Örneğin, iki defa zıplama yeteneği kazandığında kontroller bunun nasıl yapılacağını otomatik olarak ekranda gösterir) GRIS hiçbir metin veya diyalog içermez - bu nedenle oyuncunun, hikayenin yanı sıra aşamaları geçmek ya da koleksiyonları toplamak için görsel ipuçlarını yorumlamasını gerektirir, ki bu da oyunu zevkli ve zorlayıcı kılan en önemli özelliklerdendir.

    Gris, her bir aşamada 2 ila 5 arasında yıldızları toplayıp gökyüzünde kendisi için hazırlanan yolu bu topladığı yıldızlarla şekillendirerek bu eşsiz ve duygu yüklü yolculuğu tamamlamaya çalışır. Her aşama sonunda Gris, annesinin avucunun içine konar ve kendini cenin pozisyonuna getirip sonraki aşamanın renklerini etrafa saçmaya başlar (oyundaki en güzel ve özel sahnelerdir bunlar). Daha önce belirttiğim gibi bu görsel yolculuk, İsviçreli Psikiyatrist Elisabeth Kübler-Ross'un modeli olan kederin beş evresi üzerine inşa edilmiştir; inkar - öfke - pazarlık - depresyon - kabul.

    İnkar

    İnkar, oyunun ilk aşamasıdır. İnkar'ın en başında, oyuncu yalnızca sola ve sağa çok yavaş yürüme yeteneğiyle gri bir alana bırakılır. Kısa bir yürüyüşten sonra oyuncu, Gris'in yolculuğunun başlangıcını simgeleyen zıplama ve koşma yeteneği kazanır. Bu aşama, yıkık binalar ve hiçbir yaşam belirtisi olmayan ıssız bir manzara sunar. İlk aşamanın sonunda, oyuncu kırmızı rengin kilidini açar.

    Öfke

    İkinci aşama, Öfke, ağırlıklı olarak kırmızı bir renk şemasına ve oyuncuyu zamanında kapalı bir mekana sığınmadığı takdirde bir kaç metre geriye doğru püskürten, kan kırmızısı rüzgarlara sahiptir. Aşama, kırık kayalar ve metal iskelelerle oluşturulmuş ve keskin çizgilerle inşa edilmiş yoluyla adeta öfke ve şiddeti hissettiriyor. Bu aşamada oyuncu, 'Ağır' hareket özelliği kazanır. Gris, entarisi sayesinde zemin taşları kırabilen harekete sahip bir taş bloğa dönüşür.

    Pazarlık

    Üçüncü aşama olan Pazarlık, yeşil renge bürünür ve oyunun tonunda bir değişiklik sunar. İlk aşamanın aksine artık bitkiler ve yaratıklar gibi yaşam belirtileri vardır ve Gris, elma tutkunu olan dost canlısı bir orman yaratığıyla tanışır. Görsel kontrast, huzur verici arka plan müziğiyle ve ortamdaki orman sesleri ile daha da vurgulanır. Huzur, oyuncuya ciyaklayan, onu geri iten ve ilerlemesini engelleyen korkutucu siyah bir kuşun ortaya çıkmasıyla bozulur. Çünkü Gris hala iyileşmemiştir.

    Depresyon

    Depresyon dördüncü aşamadır ve mavi renkle ilişkilendirilmiştir. Dördüncü aşama, büyük bir mağarada yer alır ve sahnenin çoğu su altındadır. Buradaki depresyon metaforu açıktır - Gris aşamaya, hareket etmesini zorlaştıran suyla dolu karanlık, heybetli bir mağarada başlar ve yüzmeyi öğrendiğinde, bir karetta karetta kaplumbağasının da yardımıyla karanlığı aşıp sonraki aşamanın ışığına ulaşmayı başarır.

    Kabul

    Beşinci Aşama, Kabul, genel olarak sarı rengi içerir ancak bu rengin yanı sıra pembe, mor, mavi gibi diğer renklerle ve yaşamla doludur ve gizli platformları aydınlatan yeni bir hareket mekaniği olarak ateş böceklerinin ışığını kullanır. Bu aşamada Gris ilk defa çevresine hükmetmeye başlar. Artık tüm kaybedilmiş yeteneklerini geri kazanmıştır ve şarkı söyleme yeteneğiyle çevresini tekrar şekillendirmeye ve kederli yolculuğunu tamamlamaya çok yaklaşmıştır. Gris, son defa annesinin avucuna konduğunda şarkı söyleme yeteneğini kullanarak annesini uyandırır. Final aşamasında ilk defa, Gris'in annesi avucunu hareket ettirir ve kızını yüzüne yaklaştırır, bu sayede Gris, annesinin yanağına son bir elveda öpücüğü kondurur ve tüm aşamalarda topladığı yıldızlar sayesinde inşa ettiği yolu kullanarak gökyüzüne doğru yükselir ve bulutlar arasında kaybolur.

     

    GRIS, 13 farklı ödüle aday gösterildi ve 8 ödülü toplayarak 2019 yılına damga vuran oyunlardan birisi olmayı başardı. Oyunun müzikleri Berlinist tarafından hazırlanmıştır ve albümü sosyal platformlarda mevcuttur.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.