NFT ve Hukuk; Burçak Ünsal ile Röportaj.

NFT ve Hukuk; Burçak Ünsal ile Röportaj.
  • 1
    0
    0
    1
  • 1. Öncelikle platformumuza konuk olduğunuz için çok teşekkürler, hoş geldiniz. Dileriz sizin adınıza her şey yolundadır.

    NFT Summit İstanbul kapsamında düzenlenecek söyleşilerde, NFT yasalar üzerinden değerlendirilmesi ve akıllı kontratlar hakkında söyleşi düzenleyeceksiniz. Öncelikle kendinizden biraz bahsedebilir misiniz?

    Benim de takip etmekten büyük zevk aldığım Wannart’ta beni konuk ettiğiniz için ben teşekkür ederim.

    New York ve İstanbul Barolarına kayıtlı olarak yirmi yılı aşkındır avukatlık yapıyorum. Ünsal Hukuk Bürosunu kurmadan önce Google ve YouTube’un bölgesel hukuk müşavirliği ondan önce de Washington DC, Tokyo ve İstanbul’da çeşitli hukuk bürolarında avukatlık yaptım.

    Hukuk uygulamasının yanı sıra akademik çalışmalardan da kopmamaya ve tecrübelerimi üniversitelerde paylaşmaya gayret ediyorum. Özellikle Boğaziçi Üniversitesi Bilgi ve Yönetim Sistemleri Araştırma Merkezi bünyesinde bu çalışmalarımı yoğunlaştırmaya çalışıyorum.

     

    Ben sadece problemi söyleyen biri değilim. Her fırsatta olması gerekeni de anlatıyor, yazıyor ve bu konuda verimli ve progresif bir tartışma ortamı yaratarak katkı sağlamaya çalışıyoruz.



    2. Sektörde 22 yılı aşkın bulunan tecrübeniz ve eğitiminizle, dijital alanda şirketleşmiş kurumların yasal temsilciliği ve içerisinde bizatihi bulunduğunuz kurumlar yer almakta. Türkiye Cumhuriyeti’nin bu alanlarda yasama ve uygulama yöntemleri olarak güncelliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

    Ülkemiz genç nüfusu, dinamik özel sektörü ve teknolojiye yeniliğe açık insanlarıyla büyük bir potansiyel vaad ediyor. Ancak maalesef mevzuatımız özellikle dönüştürücü teknolojilerin ülkemizde hem Ar-Ge olarak hem de finansman olarak ortaya çıkıp, gelişip, dünya ile rekabet edebilmesi açısından yeterli değil.

    Ben sadece problemi söyleyen biri değilim. Her fırsatta olması gerekeni de anlatıyor, yazıyor ve bu konuda verimli ve progresif bir tartışma ortamı yaratarak katkı sağlamaya çalışıyoruz.

    Ancak gerek mevzuat, gerek düzenleyici kurum uygulamaları gerekse mahkemelerin yaklaşımları bakımından Türkiye dünyada bu konuda adından söz ettiren ülkelerle rekabetçi bir iddia ortaya koyamıyor.

    3. NFT’lerin de temel noktası olan Blockchain teknolojisinin gün geçtikçe yenilenen ve güçlenen yapısının kısa vadede bireyselleşen dünyaya nasıl katkı sağlayacağından bahsedebilir misiniz?

    Kısaca ve hızlıca bahsetmek gerekirse, Blockchain gayrımerkezi, değiştirilemez, silinemez ve dahil edici özellikleri ile bize büyük fırsatlar sağlıyor. Aracıların, komisyoncuların, teyid edicilerin hizmetlerini gereksiz hale getirerek hız ve ucuzluk sağlıyor. Blockchain üzerinden yapılan devirler sayesinde para gibi diğer değerlerin el değiştirirken takip edilemezliğinin önüne geçiyor. Akıllı sözleşmeler sayesinde de bir çok karşılıklı edim ve taahhüt otomatikleştiğinden tarafların imkansızlık veya kötü niyet sonucu sözlşemelerini ihlal etmesinin veya edimlerde temerrüt oluşmasının önüne geçiyor. 

    Diğer bir deyişle insan unsurundan kaynaklanan hataları ve zafiyetleri yok ettiğinden üstün bir işlem güvenliği, hız ve ucuzluk sağlıyor.

    Ayrıca bunlar olmadığından ihtilaf olmuyor. Bu da mahkeme, avukat, delil, noter ve benzeri ihtiyaçları ortadan kaldırıyor.

     

    Blockchain ve akıllı sözleşme geliştirme ve uygulama yaygınlaştıkça ve ucuzlaştıkça mevcut sistemlere nazaran daha verimli ve tasarruflu hale gelecek ve zamanla yaygınlaşacaktır.

     

    4. Etkisinin bütün dünyada dikkatleri çekmenin de ötesine geçtiği bu teknolojilere yasal yapıların ve halkların adaptasyonu süreci sizce nasıl geçecek?

    Aslında fayda yarattıkça insanlar ve kamu kurumlar bu faydadan yararlanmaya çalışacaktır.

    Blockchain ve akıllı sözleşme geliştirme ve uygulama yaygınlaştıkça ve ucuzlaştıkça mevcut sistemlere nazaran daha verimli ve tasarruflu hale gelecek ve zamanla yaygınlaşacaktır.

    Bugün Coca-Cola’dan tutun akaryakıt toplama ve dağıtım limanlarına kadar bir çok geleneksel endüstri de artık blockchain altyapısına geçmeye başladı. Zamanla bu örneklerde olduğu gibi sadece finans teknolojileri, oyun endüstrisi gibi zaten teknoloji bazlı sektörler değil sağlıktan inşaata tüm sektörler bu altyapıya geçecek. Zira kesin olan bir şey var ki bu alt yapı daha ucuz, daha kesin ve daha güvenilir.

     

    Her NFT illa bir sanat eserinin dijital temsili demek olmayabilir. NFT alırken ilgili akıllı kontrat ne edimler ve haklar içeriyorsa iddia edebileceğiniz ve sahip olabileceğiniz hak budur.

     

    5. Hepimizin bildiği üzere NFT algısı hukuk kavramına oranla hayatımızda çok daha yeni. Bu durum da toplum içerisinde güncelin ve eski okulun karşı karşıya gelmesi durumuna sebebiyet veriyor. Sizce kısa vadede bu algının kırılması mümkün mü?

    NFT kavramı ile ilgili hukuki kaygıların giderilememesinin en büyük sebebi dezenformasyon.

    Biz de NFT Summit Istanbul’da bunun önüne geçip, doğrusunu anlatacağız. Çünkü doğrusu çok kolay anlaşılır bir şey. 

    Şöyle ki siz nasıl ki bir kitapçıdan kitap aldığınızda veya Spotify’dan listenize müzik eklediğinizde o kitabı yeniden basıp pazarlamak veya o müziği YouTube’da ya da radyoda yayınlamak hakkını elde etmiyorsanız bir sanat eserinin NFT formatını aldığınızda da o sanat eserinin kendisini ve tüm mali haklarını yani basma, çoğaltma, yayınlama, dağıtma, t-shirte basıp satma gibi hakları da almış olmuyorsunuz.

    Aldığınız şey o eserin dijital, tekil (unique) ve tanımlanabilir bir dijital temsili.

    Her NFT’de illa bir sanat eserinin dijital temsili demek olmayabilir. NFT alırken ilgili akıllı kontrat ne edimler ve haklar içeriyorsa iddia edebileceğiniz ve sahip olabileceğiniz hak budur.

    6. Röportajımızın sonuna gelirken sorularımızı cevapladığınız için size teşekkür ediyoruz. Platformumuz üzerinden okurlarımıza ve takipçilerinize ne söylemek istersiniz?

    Bu hoş sohbet için ben çok teşekkür ederim. Herkesi NFT Summit Istanbul’da vereceğim somut örneklerle NFT’leri, metaverse’i ve dijital kıymetleri dinlemeye ve anlamaya davet etmek istiyorum.

    Sizleri de fırsatını bulmuşken Wannart’ta çıkardığınız harika iş için tebrik etmek isterim.

    Takipteyiz…

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.