Faralya Koyu

Faralya Koyu
  • 0
    0
    0
    0
  • Faralya Köyü genel olarak Faralya adıyla bilinen ve 40 km’lik bir alana yayılan bu köyün resmi adı Uzunyurt köyüdür. Muğla’nın Fethiye ilçesine 25 km, Dalaman Havalimanına 70 km ve Ölüdeniz’e ise sadece 10 km uzaklıktadır.

    Faralya
     
    Faralya Köyü için “Türkiye’nin gizli cenneti” de diyebiliriz. Günümüz insanlarının yaşam koşullarının zorlaşması, stres, şehirlerin metropollere dönüşmesi, yeşilin ve doğanın 21. yüzyıl gerçeklerine direnerek her şeye rağmen ayakta kalma çabası, insanların tatil tercihlerini ve ihtiyaçlarını şekillendirmektedir.

    Zamanda Yolculuk Yapın
     
    En güzel tatil yerlerinden biri olan Nautical’ ı önemli kılan sadece bu muhteşem güzelliği ve halen bakir kalmış alanlara sahip olması değil aynı zamanda tarihi Roma ve Likya kalıntıları ile süslenmiş ünlü eşsiz bir konuma sahip olmasıdır.

    Bitki Örtüsü
     
    Türkiye’de pek benzeri olmayan Faralya Köyü’nün bitki örtüsü zenginliği, bu yörenin, buzul çağındaki buzlanmadan etkilenmeden bugünlere gelebilmesine bağlanıyor.

    Dağların yamaçlarında çam ağaçlarının yanı sıra, kekikten adaçayına, turunçgillerden, günlük (sığla) ağaçlarına kadar binlerce bitkinin bulunduğu engin bir bitki örtüsüne sahip. Günlük ağaçlarının reçinemsi yağı eczacılık ve kozmetikte kullanılıyor. Ağaçların kurumuş kabukları antik dönemlerden bu yana yörede tütsü malzemesi olarak önem taşıyor.

    Faralya köyü bölgesi ayrıca arıcılık ve bal üretiminde Türkiye ekonomisinde oldukça yüksek bir paya sahiptir.

    Kelebekler Vadisi
     
    350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili olan vadi ismini barındırdığı 80’den fazla kelebek türünden ve özellikle kaplan kelebeğinden almıştır. Bu vadide ömrü uzun ya da kısa olan 30 farklı gündüz kelebeğini, 40 çeşit gece kelebeğini 9 ay boyunca görme imkânınız var.

    Kaynağı Faralya köyünde bulunan ve 50 metre yükseklikten dökülen şelale vadinin ortasından geçen bir dere ile Akdeniz’e ulaşır. Otelimize gelirken yukarıdan manzarasını izleyerek geçeceğiniz Kelebekler Vadisi’ne ulaşım tekneler ile sağlanır.

    Faralya köyünden bir patika de vadiye ulaşır fakat ipli tırmanış rotaları ve değişken yüzeyi nedeniyle bir rehber eşliğinde keşfedilmelidir.

    Muhteşem Güzellikler

    Faralya, birçok insanın belki de hiç görmediği ve türü tehlikede olan kelebek ırkları, uzun zamandır özlemini çektiği çiçek kokuları, kuş sesleri, güzel plajları, denizi, vadileri, koyları, yeşilin her türlü tonunu görebileceğiniz mistik, otantik ve yerel köy yaşamı çeşitliliğiyle her geçen gün daha çok yerli ve yabancı turistin dikkatini çekmektedir.

    Kuş Cenneti
     
    Fethiye Çalış bölgesindeki Kuş Cenneti küçük bir alan olmasına rağmen 2007 yılında “Doğal Koruma Parkı” olarak tecil edilmiştir. 15 hektarlık bir alana sahip olan bu sulak alan özellikle göç dönemlerinde çok sayıda kuşa ev sahipliği yapmaktadır.

    Burada 261 omurgalı ve 29 omurgasız kuş türü ve 40 farklı çeşit bitki bulunmaktadır. Nadir ve nesli tükenme tehlikesinde olan tüm türleri cennetin merkez içerisinde olmasından dolayı yılın her mevsimi görebilirsiniz.

    Likya Medeniyeti
     
    Antalya ilinin batı kesimi ile Muğla ilinin güneydoğu ucuna kadar olan Likya bölgesi tarih ve doğal zenginlikleri yönünden Anadolu’nun en özel bölgelerinden biridir. Eski devirlerde (Işıklar Ülkesi olarak adlandırılan bölgede) antik kentler doğa ile adeta iç içedir. Likyalıların toplumsal hayatları ile alakalı bilgiler veren kent kalıntıları tüm bölgeye yayılmıştır.

    Antik Likya uygarlığı kentleri bu niteliği ile Unesco Dünya Mirasları listesine önerilmektedir. Likyalıların kendine özgü dillerinin yer aldığı mezarlar, anıtlar Faralya yöresinde de bulunmaktadır.

    Kaynak: Faralya Koyu
     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.