Kurgusal Mekanlar Gerçek Olsaydı: 20. & 21. Yüzyılın En İyi Kült Çizgi Filmleri

Kurgusal Mekanlar Gerçek Olsaydı: 20. & 21. Yüzyılın En İyi Kült Çizgi Filmleri
  • 9
    0
    0
    1
  • İzlerken etkilendiğimiz yaratıcılığına hayran kaldığımız çizgi film mekanları gerçek olsaydı nasıl görünürlerdi, işte tasarımcılar bu hayali gerçeğe dönüştürdü.

    • Yürüyen Şato (Howl's Moving Castle) / 2004

    Hayao Miyazaki tarafından yönetilen Japon anime filmi. İngiliz yazar Diana Wynne Jones'un 1986'da yayımlanan kitabından uyarlanmıştır. Yapımcılığını Toshio Suzuki'nin üstlendiği filmin animasyonlarını Studio Ghibli yapmıştır. 

    Sophie, kendine güveni olmayan bir genç kızdır. Haksız yere, Kötülükler Cadısı'nın hışmına uğrayarak ihtiyar bir kadına dönüştürülür. Bu durumdan kurtulmak isteyen Sophie büyüyü bozacak birisini aramak üzere yola düşer. Bu arada yolda karşılaştığı bir korkuluk da ona eşlik eder. Bir süre sonra karşısına çıkan garip bir makine görünümündeki hareketli yapıdan içeri girer. Bu, Howl adlı genç ve yakışıklı bir büyücünün şatosudur. Burada temizlikçi olarak çalışmaya başlar. Şato'yu yürüten ve Howl ile aralarında önemli bir sır olan ateş cini Calcifer ve Howl'un yardımcısı küçük Markl ile arkadaşlık kurar. Bu sırada komşu ülkeyle büyük ve acımasız bir savaş sürmekte ve Howl bu savaştaki yıkımı önlemeye çalışmaktadır.

    Ödüller:

    Osella En İyi Teknik Kalite Ödülü 61. Venedik Film Festivali
    En İyi Japon Filmi 2004 Mainichi Film Ödülleri
    Üstün Animasyon Ödülü 2004 Japon Medya Sanatları Festivali
    Yılın Animasyonu Ödülü 2005 Tokyo Uluslarıarası Anime Fuarı
    En İyi Yönetmen (Hayao Miyazaki); 2005 Tokyo Anime Ödülleri
    En İyi Seslendirme Sanatçısı (Chieko Baisho); 2005 Tokyo Anime Ödülleri
    En İyi Müzik (Joe Hisaishi); 2005 Tokyo Anime Ödülleri
    Seyirci Ödülü 2005 Maui Film Festivali
    En İyi Animasyon Film Adayı 78. Akademi Ödülleri

    • Aşırıcılar (The Secret World of Arrietty) /2010

    İngiliz çocuk kitapları yazarı Mary Norton'ın yazdığı, sıradan bir evin duvarlarında ve zeminlerinde gizlice yaşayan ve hayatta kalabilmek için insanlardan eşyalar aşıran küçük boyutlarda bir ailenin anlatıldığı 1952 basımı Aşırıcılar romanı filme Hayao Miyazaki ve Keiko Niwa tarafından uyarlanmıştır.

    Gişe:

    Aşırıcılar, Kuzey Amerika'da 19.202.743 dolar, diğer bölgelerde 126.368.084 dolar kazandı ve dünya çapındaki hasılatı toplam 145.570.827 dolara ulaştı. Türkiye'de toplamda 3.787 izleyiciyle 24.494 TL hasılat elde etti. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en yüksek hasılat yapan anime filmleri arasında dördüncü olmuştur. Aşırıcılar, Japon gişesine ilk sıradan giriş yaptı. Açılış hafta sonunda bir milyondan fazla insan filmi izlemeye gitti. O hafta sonu yaklaşık 1,35 milyar yen hasılat yaptı. Aşırıcılar 9,25 milyar yen ile Japonya'da 2010 yılının en çok hasılat yapan yerli filmi oldu.

     

    • Sihirli Kedi (The Cat Returns) / 2002

    17 yaşında kendi halinde bir genç kız olan Haru, okula giderken, bir kamyonun altında ezilmek üzere olan bir kedinin hayatını kurtarır. Ardından kedi şaşırtıcı bir şekilde konuşmaya başlar ve genç kıza teşekkür ederek ortadan kaybolur. Ertesi gece ise Haru'nun önemli misafirleri vardır. Kedi Kral, Haru'ya, oğlu Prens Lune'u kurtardığı için teşekkür etmeye gelmiştir! Dahası Haru'dan oğluyla evlenip prenses olmasını istemiştir. Haru sabah uyandığında tüm bu yaşananların garip bir rüya olduğunu düşünürken, kısa bir süre sonra kendini kediler alemine giden esrarengiz köprüde bulacaktır. Bu tuhaf dünyadan kurtulmak ise zannettiği kadar kolay olamayacaktır.

    •  Ruhların Kaçışı ( Spirited Away ) / 2001

    Hayao Miyazaki tarafından yazılıp yönetilen 2003 yılında 'Uzun Metrajlı En İyi Animasyon Filmi' Oscar'ını kazanan Studio Ghibli yapımı Japon animasyon filmidir. Birçok ödül kazanan film aynı zamanda Oscar kazanan ilk animedir. 23 Ağustos 2016'da BBC tarafından yayımlanan ''21. Yüzyılın En İyi Filmleri'' listesinde 4. sırayı almıştır.

    Chihiro, kasabasından taşınmış on yaşında küçük bir kızdır. Yeni taşındığı kasabada ise karşılarına ilginç bir yapı çıkar. Her ne kadar bu yapının içine girmek istemese de anne ve babasının peşinden girer. İşte bu ilginç yolculuk böyle başlar. Önceleri terk edilmiş görünen bu yapı geceleri büyük bir canlılık kazanır. Bu yapı ruhların, bir tür dinlenme ve temizlenme yeridir. Chihiro sihirli yiyeceklerden yiyen ve domuza dönüşen anne babasını kurtarabilmek için genç Haku'nun yardımı ile oradan kurtulmaya çalışır. Chihiro bu kasabadan kurtulmak ve ailesini domuz olmaktan kurtarmak ister. Bu sırada Haku'yu daha önceden tanıdığını anlar...

    Ödüller:

    25. Japon Akademi Ödülleri En İyi Film ve En İyi Müzik

    52. Berlin Uluslararası Film Festivali Altın Ayı

    Cinekid Festivali Cinekid Film Ödülü

    15. Avrupa Film Ödülleri Uluslararası Perde Ödülü

    Hong Kong Film Ödülleri En İyi Asya Filmi

    75. Akademi Ödülleri En İyi Animasyon Filmi Akademi Ödülü

    • Marnie Oradayken (When Marnie Was There) / 2014

    İngiliz yazar Joan G.Robinson’un 1967 yılında yayımlanan ünlü çocuk romanından uyarlanan duygusal anime film Marnie Oradayken efsane Studio Ghibli’nin kapanış filmidir. Büyük usta Hayao Miyazaki’nin Rüzgar Yükseliyor ile birlikte emekliliğini ilan etmesinin ardından Studio Ghibli’den en son Isao Takahata’nın başarılı filmi Prenses Kaguya Masalı izleyici ile buluşmuştu. IsaoTakahata ve Hayao Miyazaki’nin birlikte kurdukları Studio Ghibli, sinemaya birden fazla kült anime film kazandırdı.

    Ghibli Stüdyosu'nun son filmi olan Marnie Oradayken, terk edilmiş bir ev ve bu gizemli evin penceresinde görünen esrarengiz bir kızın hikâyesini  anlatıyor. Bütün öykü Anna'nın gözünden anlatılıyor. Hiç arkadaşı olmayan Anna bir gün evinin yakınlarında bulunan kum tepelerinin orada Marnie’yle karşılaşır. Marnie, insanlardan uzakta yaşamaktadır ve bataklıktaki eve yeni bir aile taşınınca Marnie ortadan kaybolur. Anna sahip olduğu bu tek arkadaşın peşine düşmekte gecikmez. Arkadaşlık ve yalnızlık hakkındaki bu dokunaklı film, bu zamana kadar birçok Ghibli filminde çalışmış olan yönetmen Hiromasa Yonebayashi’nin yönettiği ikinci uzun metrajlı animasyon filmidir.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.