Manga ve Anime kültürü hakkında merak edilenler

Manga ve Anime kültürü hakkında merak edilenler
  • 4
    0
    0
    2



  • Öncelikle animeden başlayalım.. 

    Anime kelimesi, ingilizce de "animation" kelimesinin kısaltılmış halidir. Basit anlamda bir Japon animasyonudur, Japon kültürüne ve kendilerine özgü çizimleri vardır. Bunlar elle çizilmiş veya bilgisayarla canlandırılabilir. Çizgi film mi değil mi tartışması sıkça duyduğumuz bir olaydır; Yetişkinlere göre olan yapımların konusu bir sinema filmi gibi ciddi olur. Bu yüzden animeler çizgi film değildir.  Tdk'da böyle geçiyor olabilir, ama değildir. :) 
    Başlangıçta, bu animasyonların birçoğu elle çizilmiş, ancak teknolojilerin kullanımının artmasıyla birlikte, bunlar yaygın olarak bilgisayarlar kullanılarak yapılmıştır. 
    Anime tarihi 20’nci yüzyıl başlarında Japon film yapımcılarının Fransa, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’daki animasyon tekniklerini keşfetmesiyle başlamıştır.
    Bu dönemde Japonya’da filmlere alternatif bir hikâye anlatımı sunabilen animasyon oldukça popüler olmuştur. Amerika’da filmler ve şovlar için oldukça büyük bütçeler mevcut iken, Japonya’da küçük bir piyasayı ve bütçe, yer, ve aktörlük eksikliklerini de taşıyordu. Batılı aktörlere benzeyen aktörlerin bulunmaması Avrupa, Amerika ve fantezi dünyalarında Asyalı oyuncuların varolmasını imkânsız kılıyordu. Animasyonun değişik kullanımları Japonlar’a benzemeyen karakterler ve yerlerin yaratılmasına sebep vermiştir. İlk renkli anime sinema filmi olan 1958 yapımı The White Snake Enchantress’ın Venedik, Meksika ve Berlin festivallerinde ödüller kazanmasının ardından dünya çapında söz sahibi olmaya başlayan animeler, uluslararası yarışmalardaki bu başarılarını her yıl daha da arttırarak sürdürmektedirler.



    Büyük gözler ve uzun bacaklar animelerin karakteristik özelliklerindendir.


    Anime bir çizim sanatıdır, çizgi dizilerle aynı teknik özelliklere sahip olsa da çizimleri her yaştan insanlara hitap etmektedir. Çizgi diziler genel olarak çocuklara hitap eder ve kültürümüzdeki kalıplaşmış çizgi dizi teriminden oldukça farklıdırlar animeler. Duygusal, drama, fantastik, doğaüstü özellikler gibi birçok sayısız özel türü bünyesinde barındırır. 18 yaşından küçük çocukların yanlarında ebeveynleriyle birlikte olmak kaydıyla izleyebileceği türleri de vardır. çizgi dizilerin alt dallarından biridir sonuç olarak fakat algılardaki çizgi film teriminden oldukça farklıdır.

    Anime 2D animasyon tekniği ile yapılır. Her sahne ayrı ayrı çizilir. Bu sahneler saniyede 25 sahne hızında oynatılarak animasyon hâline getirilir. Japon çizgi filmleri her zaman batı kökenli çizgi filmlerden farklı olmuşlardır. Batı çizgi filmleri genelde genç yaşlara hitap eder. Japon çizgi filmleri ise her yaştan kitleye hitap eder.

    Bazı animelerde karakterlerin büyük gözleri, uzun bacakları vardır. Bunu Japonlar'ın kısa boylu ve çekik gözlü olmalarının yarattığı bir komplekse bağlayarak açıklayanlar vardır ancak bu açıklama çizimlerin kökeninde batılı örnekler olduğunun bilinmemesinden kaynaklanır. İlk Walt Disney çizgi filmlerindeki karakterlerin büyük gözleri ve uzun bacakları vardı. Bu çizim tarzı bugün bazı batı animasyonlarında hala kullanılmaktadır. Örnek olarak Show TV ve TRT'de yayınlanmış olan Genç Pocahontas'ı ve İngiltere'de yapılmış olan Genç Robin Hood'u gosterebiliriz. Bu çizgi filmlerde de büyük gözleri, uzun bacakları olan karakterler kullanılmıştır ama bunlar anime değildir. Konu olarak daha ziyade büyüklere hitap eder.

    Japonlar'ın boy-göz takıntıları nedeniyle böyle şeyler yaptıklarına dair inanç tamamen bir Aristo Mantığı'nın bir çıkarımıdır. Yani "Biber acıdır, hayat da acıdır, demek ki hayat biberdir." gibi bir önermedir. Bu konuda doğru ve gerçek yorumlar yapabilmek için derin bir tarih ve psikoloji bilgisine ihtiyaç vardır. Uzakdoğu insanında böyle bir takıntı olduğu yadsınamaz. Japonya'da çoğu genç kız uzun topuklu ayakkabı giyer. Ama unutulmaması gereken bir şey varsa bunun sadece uzakdoğuya özgü bir takıntı olmadığıdır. Bu takıntı az veya çok yeryüzündeki bütün ülkelerde, bütün milletlerde vardır. Animelerde göze çarpan sadece büyük gözler uzun bacaklar değildir. Çoğunluğunda bizim normal hayatta verdiğimiz tepkiler, mimikler ve jestler daha fazla abartılı bir görsellikle ifade edilir





    Manga'ya gelirsek, mangalar animelere göre daha abartılıdır. Ve çizgi romandırlar. Kendine özgü çizim sanatı ile çizilir ve sağdan sola doğru okunur. Amerikan çizgj romanlarına göre daha abartılıdır. Çizimleri animeye göre daha büyük gözlüler olarak karşımıza çıkkar ve kitaptırlar. Manga çizgi roman için Japonca bir kelimedir; bunlar herhangi bir yerde yaratılan herhangi bir çizgi roman anlamına gelebilir. Ancak, gittikçe artan popülaritesi ile birlikte, şimdi Japonya'da yaratılan veya ortaya çıkan çizgi romanlara atıfta bulunulmaktadır. 
    Anime ve manga, Japonya ile ilgili iki farklı çizgi film biçimidir. Anime ve manga, batı ülkelerinde tanıtıldığından beri giderek daha popüler hale geliyor. Herhangi bir anime, manga veya anime vs. manga tartışmalarını izlemeyen insanlar için, bir anime mangadan farklı olup olmadığını anlamak kafa karıştırıcıdır. Bunların her ikisi de aynı dönemde tanıtıldı ve çoğu zaman her ikisinin de hayranı olmayanlar için kafa karıştırıcı. Hem Anime hem de Manga, Japonya'da köklere sahiptir ve animasyon çizgi film ve çizgi romanlara atıfta bulunur. Anime çizgi roman dizisi için kısa, manga ise çizgi roman için Japonca bir kelimedir. Bununla birlikte, batı ülkelerinde anime ve manga, Japonya'dan animasyonlu dizilere ve çizgi romanlara atıfta bulunmaktadır.


    Şimdi o kadar animeden söz ettikten sonra Miyazaki'nin filmlerinden söz etmemek ve önermemek olmaz. :) aşağıya bırakıyorum. Keyifli izlemeler...

    ANİME FİLMLER: 

    1- YÜRÜYEN ŞATO
    2- SPIRITED AWAY
    3- PRENSES MONONOKE
    4- GÖKTEKİ KALE 
    5- KOMŞUM TOTORO
    6- RÜZGARLI VADİ
    7- YÜREĞİNİN SESİ

    MANGALAR:
    1-One piece
    2-Monster
    3-Grand blue 
    4-Attack on Titan
    5-Death note



    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.