Şarkı söylemek doğuştan bir yetenek olsa da, hemen hemen herkes şarkı söylemeyi geliştirme yeteneğine sahiptir. Bunu başarmak için çok çalışmalı ve şarkı söylemenizi geliştirmek için basit stratejiler uygulamalısınız. Yalnız, herkes farklı bir ses ve ton aralığı ile doğar; tek yapılması gereken sesi etkili bir şekilde kullanmayı öğrenmek. Bu nedenle, doğuştan yetenekli olsanız bile, sesinizi sağlıklı ve güçlü tutmanız önemlidir. Ses sağlığınız ne kadar iyi performans göstereceğinizi belirler. Doğal olarak donanımlı olsanız bile, sesinizi sağlıklı ve güçlü tutmanız çok daha önemlidir. Şarkıcı olmasanız bile, sesinizin tonu kişiliğinizi belirlemede en önemli unsurdur. İşte sesinizi geliştirmenize yardımcı olacak bazı öneriler.
1. Daha Fazla Su İçin:
Bu, şarkı söylemenizi geliştirmenin en basit yollarından biridir. Vücudunuzu nemli tutmak için bol su içmelisiniz. Her gün 8-10 bardak saf su içmeniz önerilir. Su, mukusun incelmesine ve ses tellerinin rahatlamasına yardımcı olur. Bol su içmek sadece daha iyi şarkı söylemenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda çeşitli sağlık sorunlarından kaçınmanıza da yardımcı olur. Ilık su, sonuçlar için daha faydalı olacaktır.
Provalar sırasında yakınınızda bir su şişesi bulundurun. Meyve olarak elma, armut, karpuz, şeftali, kavun, üzüm, erik, portakal, ananas ve diğer meyveler de faydalıdır. İçtiğiniz veya yediğiniz hiçbir şey ses tellerinizi doğrudan nemlendiremez, ancak yeterince nemlendirilmiş hava solumak sesinize yardımcı olabilir. Eviniz nemlendirilebilir. Bu durum, daha kolay nefes almanıza yardımcı olur ve ses tellerinin kurumasını engeller.
Meyve ve sebzeler, tahıllar ve proteinler açısından zengin bir diyettir ve çalışmalar esnasında bu yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Süt ürünleri mukusu kalınlaştırabilir, bu yüzden onlardan kaçınmaya çalışın. Konserden veya çalışmalardan önce hafif bir şeyler yiyin. Enerjiye ihtiyacınız olduğu için aşırı dolu bir mide diyaframınızın sıkışmasına neden olabilir.
2. Vokal Dinlenme:
Tabii ki düzenli pratik yapmak gereklidir ancak sesiniz dinlenmeye de ihtiyaç duyuyor. Her gün dinlenecek bir zaman bulun. Sesiniz kısılıyorsa veya boğazınız ağrıyorsa, mümkün olduğunca sesinizi dinlendirin. Uzun süre dinlenmek iyi sonuçlar doğurur. Bu sayede vokal kıvrımlarınız, vokal dinlenme ile onarılmış olur.
3. Alkol ve Sigara Kullanımından/Alımından Kaçının:
Sigara içmek gırtlak kanseri riskini artırır. Dumanı teneffüs etmek (pasif içicilik bile) ses tellerinde tahrişe neden olabilir. Alkol o kadar tehlikeli değildir ancak alkol ve kafeinin dehidrate (sıvı yok edici) içeriği ses tellerinizi zorlayabilir.
4. Sesinize İyi Bakın:
Sesinizin her zaman özel bir bakıma ihtiyacı var. Yüksek sesle konuşmamaya çalışın. Bağırmaktan ve çığlık atmaktan kaçının çünkü bunlar sesinize zarar verebilir. Larenjit, soğuk algınlığı veya grip varsa şarkı söylemekten kaçının. Yeterince uyuyup dinlenmek de önemlidir. Bu sayede performans için daha fazla enerji birikiminiz olur.
Şarkı söylerken boğazınızı, dilinizi ve kafa bölgenizi rahat tutmanız önemlidir. Yüksek notalarda şarkı söylerken vokalistler başlarını kaldırır; alçak notalar söylerken başlarını indirirler. Konuşurken de sağlıklı konuşma alışkanlıklar edinin ve bu alışkanlıklarınızı koruyun. İnsanlar konuşurken çok daha derin nefesler almalılar.
Şarkı söyleme yeteneğini geliştirmek isteyenler nefes ve diyafram egzersizleriyle başlayabilirler. Aynı zamanda bu egzersizler, stresin azaltılmasına yardımcı olur ve zihinsel manada olumlu etkiler gösterir.
5. Isınma:
Boğaz ve ağız kaslarınızın bakımı, şarkı söylemeden önce göz önünde bulundurulması gereken en önemli şeylerden biridir. Şarkı söylemeye başlamadan önce bazı ses egzersizleriyle boğazınızı ısıtın. Sesinizi tam olarak ısıtmadan başlarsanız onu zorlarsınız ve boğazınızda vokal nodüller gibi ciddi hasarlarla karşılaşma riskiniz vardır. Isınma için boynunuzu ve omuzlarınızı esneterek, birkaç dakika mırıldanarak veya farklı sesli harfler kullanarak alçaktan yüksek tonlara doğru süzülerek ısınma yapın.
6. Sık Boğaz Temizlemekten Kaçının:
Sert öksürükten ve boğaz temizlemekten mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Boğazınızı çok fazla temizlerseniz ses telleriniz zarar görebilir. Bu zamanlarda su (ılık) içmeyi denemelisiniz. Sık sık boğazınızı temizlemeniz gerekiyorsa, bu bir hastalık belirtisi olabilir ve bir doktora danışmanızda fayda var.
7. Online Veya Birebir Eğitim:
Şarkı söyleme veya şan eğitimleri faydalıdır çünkü eğitmenler pratik yollarla sesinizi geliştirmenizde sizi her an kontrol edip müdahale ederler. Bu sayede daha pratik ve kısa sürede gelişim gösterebilirsiniz. Türkiye'nin pek çok bölgesinde birebir eğitim alabilirsiniz veya online bir hoca bulup gelişiminizi sağlayabilirsiniz.
Yorum Bırakın