Cinsiyetçi Söylemlere Karşı Farkındalık Hareketi

Cinsiyetçi Söylemlere Karşı Farkındalık Hareketi
  • 3
    0
    0
    0
  • Günlük hayatta hepimiz  zaman zaman farkında olmadan cinsiyetçi söylemlerde  bulunuyoruz

    Cinsiyetçi söylemlerin kalıplaşıp dilimize yerleşmesine engel olmak için hepimizin küçük bir farkındalığa ihtiyacı var. Bende bu küçük farkındalığı sizlere telkin etmek amacıyla cinsiyetçi söylemlere karşı farkındalık hareketi adı altında didaktik bir içerik hazırladım. 

     
     
     
     
     
    "İnsanoğlu" kelimesindeki "oğul" sözcüğü "erkek evlat" anlamına geliyor. Dolayısıyla bu kelime  eril bir dil taşıyor. "İnsanoğlu" kelimesi yerine "insanlık" kelimesini kullanmamız daha doğru olacaktır.
     
     
     
     
    Televizyon programlarında, söyleşilerde, makalelerde çoğu kez rastladığımız  "bilim adamı" ve "iş adamı" kelimelerindeki "adam" sözcüğünün her ne kadar bazı kesimler "insan" anlamına geldiğini söylese de  adam  sözcüğü başlı başına eril dili barındıran bir sözcüktür. Burada  bilinmesi gereken şey, bu kelimenin erkek egemen kültürün hakim olduğu bir coğrafyadan çıkması ve o coğrafya da kadınların "insan" olarak görülmemesi. Bu sebepten ötürü "adam" sözcüğü insan anlamına gelmesine rağmen burada "insan" anlamında "erkekler" kastedilmiştir. "Bilim adamı" kelimesi yerine "bilim İnsanı" kelimesini "iş adamı" kelimesinin yerine "iş  insanı" kelimesini kullanmamız daha doğru olacaktır.
     
     
     
     
     
    Cinsiyetçi söylemlerimiz sadece kelimler ile bitmiyor bazen de kullandığımız deyimler cinsiyetçi ifadeler taşıyabiliyor.  "adam gibi" ve "adamakıllı" deyimlerindeki "adam" sözcüğünün ne anlama geldiğini sizlere iyice telkin ettirmek adına tekrar açıklayacağım. "Adam" sözcüğü erkek egemen kültürün hakim olduğu bir coğrafyadan çıkmıştır ve o coğrafya da kadınlar "insan" olarak tanınmıyordu. Dolayısıyla "adam"  sözcüğü her ne kadar "insan" anlamına gelse de burada  "insan" olarak "erkekler" kastedilmiştir. Bir diğer deyim olan "sözünün eri" deyimindeki "er" sözcüğü "erkek" anlamına gelmektedir. Bu nedenle bu deyim de eril bir dil taşımaktadır. "Adamakıllı" deyiminin yerine "layığıyla yapmak" deyimini "adam gibi" deyiminin yerine "doğru düzgün" deyimini "sözünün eri" deyiminin yerine ise "sözüne sadık" deyimini kullanmak daha doğru olacaktır.

     
     
     
     

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.