Üstinsana Giden Yol (Ubermensch)

Üstinsana Giden Yol (Ubermensch)
  • 9
    0
    0
    0
  • Alman Filozof F. Nietzsche, insanın henüz tamamlanmamış bir varlık olduğunu insanın tamamlanması için ise üstinsana ulaşması gerektiğini düşünüyordu. Nietzsche'nin belirtiği üstinsan modeli, günümüz dünyasındaki süper kahramanlar gibi insanüstü güçlere sahip olan bir model değildir. Nietzsche ortaya attığı üstinsan konsepti ile zihinsel bir gelişimi kastediyodu. 

    F.Nietzsche bizlere üstinsan kavramından ilk defa böyle buyurdu Zerdüşt adlı eserinde bahsetmiştir. Bugün ki yazımda Nietzsche'nin böyle buyurdu Zerdüşt adlı eserininin referansı ile üstinsan kavramının dört özelliğinden bahsedeceğim.


    1. ÜSTİNSAN KENDİ YOLUNDAN GİDER.

    Nietzsche'ye göre üstinsanın en temel özelliği kendi yolundan gitmesidir. Çünkü Nietzsche, ancak kendi yolundan giden kişinin özüne ulaşacağını düşünür. 

    2. ÜSTİNSAN DEĞERLERI YENİDEN DEĞERLER 

    Nietzsche'ye göre üstinsan toplumun ona empoze ettiği değerleri yıkmalı geleneksel ahlak anlayışından sıyrılarak bu anlayışa başkaldırmalıdır.  üstinsan kendine yeni değerler yaratmalı doğruyu yanlışı iyiyi kötüyü kendi minvalinde şekillendirmelidir. Nietzsche değerleri sorgusuz sualsiz kabul eden kişileri herkeleşme adı altında sürü diye tanımlar. Çünkü herkesleşmeyi kabul etmek bir bakıma kendine özgü olan biçimi reddetmektir hakikat olgusundan uzaklaşmaktır. Nietzsche herkesleşen kişilerin hakikaten uzaklaştıklarını böylelikle üstinsana asla ulaşamayacaklarını söyler. 

    3. ÜSTİNSAN ACIDAN YARARLANMALI,  ALKOLDEN UYUŞTURUCUDAN VE DİNDEN UZAK DURMALI

    Nietzsche üstinsan konseptinde alkole uyuşturucuya ve dine karşıdır çünkü bu şeylerin acıyı hafifleten afyonlar olduğunu söyler. Nietzsche'ye göre acı hissedilmesi gereken bir şeydir.  Çünkü Nietzsche üstinsanın büyümeyi ancak acı ile gerçekleştireceğini söyler. ki zaten kendi yolundan giden kişi aykırı olacağı için acı çekmeye hazır olmalıdır. 


    4. ÜSTİNSAN BENCİLDİR 

    Nietzsche, insanların bencil varlıklar olduğunu düşünür. İnsanların bencilliği reddetmek yerine bencil olan doğalarını kabul etmelerini söyler. Nietzsche'nin burada bahsettiği bencillik, çıkarcı egoist bir bencillik anlayışı değildir. Nietzsche'nin burada bahsettiği bencillik üstinsanın diğer özelliklerinde bahsettiğim kendi yolundan gitmek, değerleri yeniden değerlemek ve özüne ulaşmak anlayışına dayalı bir bencilliktir. Yani kendin olmaktır. 

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.