Mutlu Olmak İçin Mi Yaşıyoruz ?

Mutlu Olmak İçin Mi Yaşıyoruz ?
  • 11
    0
    0
    0
  • İnsanlığın, asırlardan beri mutluluk hakkında derin bir anlam arayışı vardır. Bugünkü yazımda bu anlam arayışının sürecinde insanların mutluluk hakkında kendilerine yöneltikleri sorulardan biri olan ve insanların kafasını bir hayli karıştıran "Mutlu olmak için mi yaşıyoruz" sorusunu ele alacağım. 

    Çoğumuzun, mutluluğun tanımı hakkında doğru bildiği bir yanlışı düzeltme gereği duyuyorum.  Mutluluğu; fiziksel olarak sağlıklı olmakla, zengin olmakla, rahat keyifli olmakla, harika yemekler yemekle veya cinsel münasebette bulunmakla tanımlayamayız. Saydığım bu şeyler mutluluğu sağlayan şeylerden ziyade insanın aldığı hazlardır. Mutlu olmak haz almak değildir çünkü mutluluk süreğen bir olguyken haz ise anlık bir olgudur. Örnek verecek olursam yemek yediğimiz an yemek yemenin verdiği haz sayesinde kendimizi keyifli hissederiz fakat doyduğumuz an yemeği yediğimiz an daki keyif çabucak kaybolup yerini keyifsizliğe bırakır. Mutluluk, sevgili hocam Sinan Canan'ın da dediği gibi bulunduğumuz durumdan memnun olma halidir. Yani içinde bulunduğumuz  durum ne olursa olsun bu durumu kabullenip iyi ki varım diyebilmektir. 



    Peki ya gerçekten  mutlu olmak için mi yaşıyoruz ? Bu soruyu Schopenhauer Freud ve Camus şöyle cevaplandırıyorlar. Schopenhauer: "Doğuştan gelen tek bir yanılgı vardır, o da mutlu olmak için burada olduğumuzu sanmamızdır."  diyor. Freud ise Schopenhauer'a şu şekilde arka çıkıyor : "İnsan mutlu olmak ister, bu yüzden berbat haldedir."   Camus da bu soruya şu noktayı koyuyor "Dünyaya mutlu olmak için geldiğimize asla inanamam."
    Schopenhauer, Freud ve Camus üçlüsünün cevaplarına baktığımızda üçünün de mutluluğun tanımı hakkında doğru bilinen yanlışa düştüklerini görüyoruz. Muhtemelen üçü de mutlu olmayı haz almak olarak nitelendiriyorlar.  Mutluluğun tanımı hakkında uğradıkları azizliği yok sayıp cümlelerindeki mutluluk kelimesinin yerine haz kelimesini koyduğumuz da haklı olduklarını söyleyebilirim. Çünkü  bence insan haz almak için değil mutlu olmak için yaşayan bir varlıktır fakat bu mutluluk yukarıda tanımını yaptığımız mutluluktur yani insanın bulunduğu durumdan memnun olup iyi ki varım diyebilme halidir.. İnsan eğer bulunduğu durum ne olursa olsun bu durumdan memnun değil ise ve iyi ki varım diyemiyor ise o insanın varoluşundan bahsedemeyiz. Çünkü iyi ki varım diyebilmek bir bakıma ben varım diyebilmektir. bu güçlü deyiş her şeyi olduğu haliyle kabullenmeyi, güzellikleri ve hakikatleri görmeyi sağlar. 

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.