Bir Terapistin Terapi Seansı: Mr. Morale And The Big Steppers

Bir Terapistin Terapi Seansı: Mr. Morale And The Big Steppers
  • 4
    0
    1
    3
  • Kendrick Lamar 13 Mayıs’ta çok beklenen albümü Mr. Morale and the Big Steppers ile 5 yıl aradan sonra hayranlarını kendine bir kez daha hayran bıraktı. Yıllardır çatısı altında çalıştığı Top Dawg Entertainment (TDE) ile beşinci ve son stüdyo albümü olacağını açıklamıştı. Mayıs 2020’de TDE’nin kurucusu ve CEO’su Top Dawg Mayıs 2020’de bir Instagram canlı yayınında Kendrick yeni projesi üzerinde çalıştığını ima etmişti 

    5 Mart 2020’de ise Kendrick kariyerinde uzun yıllardır beraberinde yaratıcı ortaklık yaptığı Dave Free ile PgLang isimli bir platform oluşturduğunu açıkladı ve burada aynı yılın 20 Ağustos’unda paylaştığı bir açıklamada vaktinin çoğunu düşüncelerle, yazmakla, dinlemekle ve plaj kruvazör bisikletiyle geziler yapmakla geçirdiğini söyledikten sonra hayatını aylarca telefon kullanmadan sürdürdüğünü; aşkın, kayıpların ve üzüntülerin kendisini konfor alanından çıkardığını fakat kendisi için önemli olanın hayatını bundan sonra nasıl şekillendireceği olduğunu belirtip “Son TDE albümümü üretirken 17 yıldır kültüre böyle bir ayak izi bırakan bir oluşumda yer aldığım için mutluluk duyuyorum. Çabalar, başarılar, ama en önemlisi, kardeşlik. Yüceler Yücesi’nin (Tanrı) Top Dawg’ı samimi içerikler üreten sanatçılara yardım etmesi için bir vücut olarak kullanmaya devam etmesi dileğiyle. Ben de hayatımın çağrısını takip etmeye devam edeceğim” cümlelerini kurdu. Ardından bilinmeze olan inancını yineleyip herkese dua ettiğini belirtti.

    1 hafta sonra, 27 Ağustos 2020’de kuzeni Baby Keem’in Family Ties şarkısında yer aldı ve burada yeni albümü hakkında üstü kapalı imalar verdi. 

    18 Nisan 2022’de Oklama.com isimle yeni internet sitesini sosyal medya hesabından “Kendrick Lamar resmi olarak emekli oldu” yazan bir kullanıcının Tweet’ini alıntılayarak duyurdu ve sitesinde albümü duyurdu.

    3 Mayıs’ta internet sitesinde Kendrick albümün 2 CD’den oluşacağını ima eden bir fotoğraf paylaştı.

     

    8 Mayıs’ta ise Kendrick The Heart Part 5 isimli şarkısı klibiyle beraber çıkardı. Albümlerini yayınlamadan önce The Heart isimli parça çıkarmasını alışkındı hayranları. Part 1 2010’da single olarak çıkmıştı, Part 2 aynı yıl çıkardığı (O)verly (D)edicated isimli albümünde yer aldı. Part 3 ise 2012 yılında çıkardığı (ve Billboard 200’de HALA YER ALAN DÜNYA’NIN EN İYİ ALBÜMÜ) Good Kid m.A.A.d City'yi yayınlamadan hemen önce bu albümün habercisi olarak yayınlamıştı. Part 4 ise 2017’deki (Pulizter ödülü kazanan ilk ve tek rap albümü olan) DAMN’den önce bu albümün habercisi olarak yayınlamıştı. Şarkının kapak fotoğrafında 5 tane el gözüküyor. Hepsi de siyahi kültürde tanınmış ve etkili olmuş insanların elleri. Soldan sağa üst taraftakiler Will Smith (Chris Rock’a tokat atmıştı), Kanye West (Bu çar neler yapmadı ki?) ve O.J Simpson (Eşini ve eşinin sevgilisini öldürmekten tutuklandı); alt taraftakiler ise Nipsey Hussle (Siyahilere iş imkanı sağlayıp yardım etmesine rağmen bir siyahi tarafından öldürüldü), Jussie Smollet (Kendisine karşı sahte bir nefret suçu olayı oluşturmuştu 2019’da) ve Kobe Bryant (Vefatı birçok insanı üzse de hakkında nahoş iddialar uzun zamandır vardı).

    Klibinde deepfake teknolojisi kullanarak bu kişilerin suratına sahip olup onların perspektifinden konuştu. Şarkının ana teması perspekitf ve empatiydi. Sizin bilmediğini yaralar bu insanların hayatlarını yönlendiriyor olabilirken bu insanların yaptıkları da hiç tanımadıkları insanların hayatlarında yaralar açıyor. Son verse’te Nipsey’in perspektifinden yazarken kendisini vuran kişiyi affettiğini çünkü onu bu hale getiren sistemin Nipsey’in asıl düşmanı olduğunu belirttiğini ilk dinlediğimde gözlerim birazcık terlemişti mesela.

    Başka insanların gözünden de bakabilmeliyiz hayata. Kendrick tam olarak da bunu yaptı. Mr Morale’da ise kendi terapi seansını sunuyor bizlere. Hayranları onu bir terapist, bir iyileştirici olarak görseler de bizlere insan olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. 5 yıllık bir kitle beklentisini kullanarak kendini öven ve ana akıma oynayan bir albüm yapabilecekken bunun yerine yaralarını göstermeye tercih ediyor. 2011’deki Section 80 albümüyle mahallesinin kötü olduğunu, 2012’deki Good Kid m.A.A.d City ile şehrinin kötü olduğunu, 2015’teki To Pimp a Butterfly albümüyle Amerika’nın kötü olduğunu, 2017’deki DAMN albümüyle insanların kötü olduğunu belirtip nasıl iyileşmeye yol alacaklarını aramıştı. Bu defa eleştiri oklarını SADECE kendisine çevirdi. Bugüne kadar her albümünde özeleştiriyi acımasızca yapan Kenny, bu albümdeyse bütün çıplaklığıyla önümüzde. Her bir şarkıya ayrıntılı olarak göz atmaya çalışacağım sonraki bölümlerde. Kendrick’le kalın :’)

     


    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.