STOA FELSEFENİN 7 KURALI

STOA FELSEFENİN 7 KURALI
  • 34
    0
    0
    2

  • Önce biraz stoa nedir ondan bahsedelim!
    Stoa okulunun kurucusu Kıbrıslı Zenondur. Helenistik felsefenin önemli bir akımıdır.
    Stoa felsefesine göre mutluluk insanın içindedir ve dış etkenlerde aramamamız gerekir.
    Stoa felsefesine göre mutluluğa giden yol: Başkalarına karşı dürüst ve adil olmak. Zevklerimizin, acılarımızın korkularımızın bizi yönetmesine izin vermemek. Hayatta sana verileni kabul etmek. Bir diğer yol ise doğaya uygun yaşamak. (Doğada yaşamak yaşadığımız yüzyılda iş, güç derken pek mümkün değil kabul :))

    Başka bir deyişle “Stoacılar, insanları ve eylemleri iki gruba ayırmışlardır. İnsanları; bilgeler ve bilgisizler, eylemleri de erdemler, iyiler ve erdemsizlikler, kötüler olarak sınıflandırırlar.”

    “Stoacılar bilge insanı şöyle tanımlar: Bilge insan, bütün insanlar arasında özgür olan tek insandır, çünkü o iradesini kullanarak kendine hakim olma gücüne sahiptir. Bilge insan, bütün insanlar arasında güzel olan tek insandır, çünkü güzel olan yalnızca bendededir ve erdeme sahip olan yalnızca odur. Yine bütün insanlar arasında gerçek anlamda zengin ve mutlu olanın yalnızca o olduğu söylenebilir, çünkü ruhun iyileri en değerli olanlardır ve gerçek zenginlik de hiçbir şeye ihtiyacı olmamaktır.” Kaynak://www.feniksdergi.org/stoa-felsefesi/




    Stoacılığı hayatına geçirmek için 7 önemli öneri!


    1-kontrol etme! Hayatında senin elinde olmayan şeyleri kontrol etmeye çalışma. Örneğin başkasının sana olan davranışını değiştiremezsin ama kendi davranışlarını iyileştirebilirsin.
    2- Şaşırma!Olayların her zaman iyi sonuçlanmayacağını ve daha kötü ne olabilir sorusunu kendinize sorup kötü ihtimalleri kafanızda değerlendirip kendinizi buna hazırlamalısınız.
    3- Bir gün öleceğini ve sevdiklerinin ölebileceğini unutma! Zamanı telafi edemezsin.
    4- Büyük resme bak! Şu an üzüldüğün her ne varsa geçeceğini unutma, daha önce üzüldüğün belkide gecelerce ağladığın şey şimdi geçmedi mi?
    5-Kırılganlığını göstermekten korkma! Yardıma ihtiyacın olduğunda iste çekinme.
    6-öfke zayıflıktır! Geçmişte öfkelendiğin zamanları hatırla, hatayı en çok öfkeli zamanlarında yapmadın mı?
    7- Erteleme! Hedeflerin için küçük adımlar at.

    Yazımı bana yol gösteren ve rehber olan çok sevdiğim bir Epiktetos sözüyle bitirmek istiyorum,

    “Zorluklar ne kadar büyük olursa olsun, onların altından kalkmakla erişilecek ihtişam da o derece parlak olur. Usta kaptanlar maharetlerini ve saygınlıklarını atlatmış oldukları fırtınalarla elde etmişlerdir.”
                                                                    Epiktetos


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.