NAZIM HİKMET'İN ANNESİ, YAHYA KEMAL'İN SEVGİLİSİ, ELA GÖZLÜ PARS: CELİLE

NAZIM HİKMET'İN ANNESİ, YAHYA KEMAL'İN SEVGİLİSİ, ELA GÖZLÜ PARS: CELİLE
  • 15
    0
    0
    0
  •         


               


      Merhaba bugün sizi biriyle tanıştırmak istiyorum. Nazım Hikmet gibi değerli bir şairin ismini herkesin bir kere bile olsa duyduğuna eminim. Annesi Celile hanımın adını daha önce duydunuz mu?
      
      Celile hanım 1880 yılında babasının görevi nedeniyle Selanik’te dünyaya gelmiş. Annesi ise Alman asıllı Osmanlı generali Mehmet Ali Paşa'nın (Karl Detroit) kızı olan Leyla Hanım'dır. Babası dilci ve eğitimci Hasan Enver paşadır. Gençlik yıllarında Celile Enver adı ile tanındı.
    Celile hanım evde özel eğitim alarak öğrenimini tamamladı. Babası Sultan Abdülhamit’in yaveri olduğu sırada o zamanlar saray ressamı olan Faudto Zonaro’dan resim dersleri aldı ve Fransızca öğrenip Piyano çalmayı öğrendi. Resim çalışmalarında döneminin diğer kadın ressamları gibi portreler üzerinde çalıştı. “Hamamda Çıplak” en çok kullandığı konulardan birisidir. Resimlerimde pastel renkler hakimdi. Dostlarını ve akrabalarını resimlerinde sık sık kullandı.
      
      1900 yılında Şair Nazım Paşa’nın oğlu Hikmet Bey ile evlendi ve Celile Hikmet adını aldı. Hikmet bey, Selanik’te Hariciye Nezareti’nde memur idi. İleride Türk şiirinin önemli isimlerinden birisi olacak ve adını ölümsüz kılacak eserler bırakacak olan ilk çocukları Nazım, 1901’de Selanik’te dünyaya geldi. İkinci çocukları İbrâhim Ali, 1905’te doğmuş ertesi sene Kuşpalazına yakalanıp vefat etmişti.1907 yılında ise üçüncü çocukları Samiye dünyaya geldi

      Celile hanım ve Hikmet bey artık geçinememeye, fikirleri çatışmaya başlamıştı. Birbirlerine olan saygılarını yitirmişlerdi. Şiddetli geçimsizlik gerekçesiyle 1917’de evliliklerine son verdiler. Celile Hikmet Bey’den ayrılmak üzereyken tanışmış olduğu ünlü şair Yahya Kemal ile büyük bir aşk yaşadı; ancak bu aşk istediği gibi evlilikle sonlanmadı. Celile, Yahya Kemal’den ayrıldıktan sonra çok üzüldü ve İstanbul’u terkedip Paris’e taşındı ve orada resimle ilgilendi. 
      
      Ela gözlü Pars lakabını Celile’ye Yahya kemal takmıştır dizelerinde Celile’den şu şekilde bahsetmiştir.

    “Yollarda kalan gözlerimin nûrunu yordum.
    Kimdir o, nasıldır diye rüzgârlara sordum,
    Hulyâmı tutan bir büyü var onda diyordum.
    Gördüm: Dişi bir parsın elâ gözleri vardı.
     
      Ve aslında ölüm üzerine yazdığı düşünülse de hepimizin bildiği;

    "Artık demir almak günü gelmişse zamandan,
    Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan.
    Hiç yolcusu yokmuş gibi sessizce alır yol;
    Sallanmaz o kalkışta ne mendil ne de bir kol.”

      Dizelerini Celile yanından vapurla uzaklaşırken yazmıştır Yahya kemal.

    İstanbul’a döndükten sonra karma sergilere katıldı; kişisel sergiler açtı; dönemin en aktif kadın ressamları arasında yer aldı. İbrahim Bey adında bir kaymakamla kısa süren bir evlilik yaptı ve soyadı devriminden sonra “uğuraldım” soyadını aldı.
     
      Celile hanım döneminin çok ötesinde bir kadındı. Peçe takmayı reddetti ve erkekli kadınlı toplantılara katıldı. Oğlu Nazım Hikmet’in
     edebiyat ve resme olan tutkusunu Nazım Hikmet 1938’de Cumhurbaşkanı Atatürk’e karşı orduyu ayaklanmaya kışkırtmaya çalıştığı gerekçesiyle 28 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı ve ceza evinde açlık grevine başladı. Celile hanım Nazım Hikmet’in açlık grevi sırasında Oğlunu serbest bırakılması için Galata kulesinin önünde yaptığı pankartlı eylemle ulusal ve uluslararası basında geniş yer bulmuştur. Ayrıca imza toplayıp kendisi de açlık grevine başlamıştır. Dönemin milletvekili olan Yahya Kemal’e mektup yazdıysa da bir yanıt alamamıştır.

      Son yıllarında gözlerini kaybeden Celile hanım 1956’da Ankara’da yaşamını yitirdi. Hayatı Osman Balcıgil tarafından Ela gözlü Pars: Celile adıyla kitaplaştırıldı. (Ben çok severek okudum. Eğer sizinde biyografiye merakınız varsa kesinlikle tavsiye ederim)

    Kaynak: https://www.naziminhikayesi.com/1-ilkler/celile-hanim-ile-hikmet-bey
    http://masadergi.com/celile-hikmet-seydanur-kantoglu-incelemesi/



    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.