Bir çok kişi genel yaşam koşullarında önemli derecede stres altındadır. Ayrıca iş temposunun yorgunluğu, ay sonu endişesi veya yaşam mücadelesi zaman zaman hepimizi fazlasıyla bunaltmaktadır. Günden güne kişideki stres arttıkça genel yaşam verimi düşer ve kişi zamanla yaşamdan bile zevk almaz hale gelir. Süreklilik halinde kitap okumanın insan yaşamında önemi büyüktür. Özellikle de çocukluk döneminde kitap okumaya başlandığında bireyde yaratıcılık, problem çözme becerileri ve hayal gücü genişler. Kitaplardan öğrenilen yeni bilgilerin insan yaşamında da etkileri büyüktür. Görüntü ve ses olmadığı için kişi zihninde güzel ve yeni bir dünya yaratabilir. İnsan yaşamında mutlaka okunması gereken kitapları da sizler için derledim, keyifli okumalar.
1. Fareler ve İnsanlar - John Steinbeck
İki arkadaş olan Lennie ve George ekonomik kriz döneminde kendilerini California’da işsiz bir şekilde bulurlar. Buldukları bazı işleri ise Lennie’nin çocuksu zihni nedeniyle kaybetmektedirler. Uzun uğraşlar sonucu Tyler Çiftliği’nde işe alındıklarında, patronun kötü yürekli oğlu Curley’nin sıkı disiplinine rağmen işlerinde başarılı olurlar. Ama dünyaları, Curley’nin mutsuz eşi Lennie’nin merhamet duygularına maruz kaldığında paramparça olur. Artık George’un da merhamet duygularıyla bir karar vermesi gerekmektedir.
2. Şeker Portakalı - José Mauro de Vasconcelos
1968 yılında yayınlanmış olan Şeker Portakalı yayınlandıktan sonra oldukça fazla okuyucu tarafından beğenilmiştir. Şeker Portakalı kitabının genel konusu ise ailesinden sürekli olarak şiddet gören bir çocuğun, ailesinin yanından kaçtıktan sonra yeni bir aile ile tanışması ve artık onları ailesi olarak görmesi. Kitaptaki karakterlerden biri olan Zeze evin en zeki çocuğudur. Zeki bir çocuk olması dışında bir o kadar da hayatı sürekli olarak hüzün ve kederle geçen bir çocuktur. Ailesi sürekli olarak maddi sıkıntılar çektiği için bu durum ister istemez Zeze'nin hayatını da olumsuz yönde etkilemektedir.
3. George Orwell - 1984
Distopya olarak da nitelendirilen George Orwell’ın bu şahane eseri, geçmişin aslında ne kadar da gelecekten izler taşıdığını gözler önüne seriyor. Kitap her ne kadar 1984 yılından tasvir edilse de aslında derine inildiğinde bugünden izler bulmak oldukça mümkün. George Orwell’ın ileri görüşlü kişiliği ile sık sık karşılaşacağınız bu kitapta günümüz siyasetinin baskısı, toplumdaki adaletsizliği, insanların tek tipleştirilmek istenmesi, zihnin kontrolü ve bireyselliğin yok edilmesi gibi kavramlar üzerinden ilerliyor. Bu kitap izleri yaşadığınız toplum düzeni içerisindeki olaylara karşı düşünmeye, sorgulamaya teşvik ediyor ve önlem alınmadığı takdirde nerelere sürüklenebileceğimiz konusunda da küçük ipuçları veriyor.
4. Tutunamayanlar - Oğuz Atay
Tutunamayanlar romanında toplumdaki kurulu düzene karşı ayak uyduramayan, hayatını ruhunun isteklerine göre yaşamak isteyen aydının çığlıklarını ve gözyaşlarını görmekteyiz. Kitap belirli bir olayı anlatmaktan daha çok izlenimler, çağrışımlar, iç çekişler ve ruhsal çözümlemelerden oluşmaktadır. Sayfalarca süren noktalama işaretsiz ve paragrafsız bölümlerin yanı sıra anılar, şiirler ve oyunlardan oluşan bölümleri ile sürükleyici olduğu kadar okunması zor bir kitaptır. Kitabın genel konusu ise, Turgut Özben adındaki bir mühendisin, intihar etmiş olan arkadaşı Selim’in intiharını araştırmak için çevresindekiler ile yaptığı konuşmaları ve İstanbul’da yaşadığı olaylardan sonra İstanbul’dan bir iş takibi için Ankara’ya gitmek üzere ayrılıp bir daha geri dönmeyişi olarak özetleyebiliriz.
5. Dönüşüm - Franz Kafka
Pazarlama ve satış yaparak geçinen Gregor Samsa'nın bir sabah uyandığında böceğe dönüşmesini ve hayatının geri kalanında da bu haline alışmaya çalışır. Gregor Samsa yeni hayatına alışırken, ailesi de Gregor Samsa'nın yeni haline ve Gregor'un çalışmadığı bir hayata alışmak zorundadır. Kitabın genel konusu ise, toplum kapitalist sistemin direttiklerine uymaz, evrenin bir makine olduğunu kabul edip bir vida olarak görevini düzgün şekilde yapmaz ise sistemden atılacağı, dışlanıp belki de ölüme mahkum edileceğinden bahsetmektedir.
Yorum Bırakın