Parsiyel Taşımacılığında FCL ve LCL Nedir?

Parsiyel Taşımacılığında FCL ve LCL Nedir?
  • 0
    0
    0
    0
  • Parsiyel taşımacılık, en genel tanımıyla bir ya da birden fazla farklı firmalardan sipariş edilen ürünlerin birleştirilmiş yük halinde taşınmasıdır. Geliştirilen hızlı çözümler sayesinde lojistik sektöründe sıklıkla kullanılan bir kavramdır. Gitgide büyüyen ticaret hacmi ve hareketliliğinin olduğu günümüzde, taşınmasına ihtiyaç duyulan ürünlerin lojistik destek veren firmalar aracılığıyla istenilen yere ulaştırılması gerekir. Taşımacılık yöntemlerinden en çok tercih edilen Denizyolu taşımacılığı, güvenilir olması bakımından da avantaj sağlar. Bu yöntemler içerisinde konteyner taşımacılığı daha ön plandadır. Fakat lojistik hizmetleri gerçekleştirilirken bazen bir konteyner ürünün tek başına taşınması mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda ise farklı konteyner yükleme seçenekleri ortaya çıkar. Bunlar şu şekildedir:

    ● Komple Konteyner Yükleme (FCL)

    ● Denizyolu Parsiyel Servis (LCL)

    FCL Nedir?

    Konteyner ile yük taşımacılığı çok sık tercih edilmektedir. Eğer ki taşınan yükler konteynerin tamamını kapsıyorsa o zaman komple konteyner yükleme olarak adlandırılır ve buna FCL (Full Container Load) denir.

    LCL Nedir?

    Komple konteyner servisi gibi tek seferde taşınamayacak ürünler için olan alternatif bir taşıma yöntemidir. Parsiyel taşımacılık yöntemlerinden birisi olan Denizyolu parsiyel servis LCL (Less Container Load), taşıtmak istediği   ürünü az olan mal sahiplerinin tercihidir. Bu sayede iki ya da daha fazla alıcıya sahip ürünlerin taşınmasına olanak sağlar. Ancak taşınan malların birbirine benzer olması gerekir.

    Komple Konteyner Yükleme (FCL) ve Denizyolu Parsiyel Servis (LCL) Arasındaki Fark Nedir?

    Komple konteyner taşıma yönteminde, bir ürün tek bir konteynerde taşınır. Parsiyel taşımacılıkta ise tek konteynerde birden fazla firmaya ait benzer ürünler bulunur. Komple konteyner taşımacılığında yapılan anlaşmaya göre, lojistik işlemi istenilen bölgeye kadar gerçekleşirken denizyolu parsiyel servis için bu geçerli değildir. Çünkü bu taşımacılık şeklinde, tek bir konteynerde birden fazla mal sahibinin ürünü bulunmaktadır. Bu nedenle konteyner, limanın ya da lojistik firmasının gümrük müşavirleri kontrolünde açılır.

    Parsiyel Taşımacılık Avantajları Nelerdir?

    ● Güvenilir taşımacılık yöntemlerindendir,

    ● Maliyet açısından tasarruf sağlar,

    ● Aynı güzergahta yer alan birden fazla alıcının yükünün aynı anda ulaşması açısından zaman tasarrufu da sağlanır,

    ● Yükleme ve elleçleme işlemleri özenli bir şekilde gerçekleştirilir,

    ● Taşınma sürecinde müşteri bilgilendirilmesi yapılır,

    ● Kargonun takip edilmesi ve kontrolü daha kolaydır,

    Lojistik sektöründe, her müşteriye yönelik rekabetçi maliyetlerle, uluslararası nakliye hizmetleri sunan MCL, Parsiyel Taşımacılık alanında öncü bir firmadır. Geniş ve güçlü firma ağları ile Türkiye limanlarından Dünya limanlarına haftalık düzenli çıkışlarla LCL ve FCL taşımacılığı hizmetleri sunmaktadır.

    Kaynak: Parsiyel Taşımacılığında FCL ve LCL Nedir? 


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.