Jupiter And Io

Jupiter And Io
  • 2
    0
    0
    0


  • Jupiter And Io                                                              

    Rönesans döneminin ressamlarından Allegri da Correggio'nun bu eseri adını, Yunan mitolojisinin baş tanrısı Zeus(Jupiter) ve Yunan kolonilerinden Argos'un kralının kızı Io'dan almıştır; ikisinin yaşadığı ilişkiyi konu alır. 

    Tapınak rahibesi olan Io,  gördüğü bir rüya sonucunda kahine danışır. Kahin, rüyayı yorumlar ve Io'nun Zeus ile birlikte olacağı öngörür. (Bilindiği gibi Zeus, farklı formlara girerek, beğendiği güzel kadınlarla, tanrıçalarla birlikte olmasıyla ünlüdür. Farklı formlara girmesinin sebebinin; eşi Hera'dan ilişkilerini saklamak istemesi olduğu söylenir..) Bu durum üzerine Io babası tarafından Argos'tan gönderilir. Argos'tan ayrılan Io, Zeus tarafından bir ırmak kenarından görülür ve Zeus ona yaklaşır, sonrasında da  hamile bırakır.

    Correggio'da bu eserinde, mitte geçen olayı, Io ile Zeus'un (yağmur bulutu formunda) tek beden olmasını işlemiştir. (Buluttaki yüz ve sarılma eylemini anımsatan el siluetiyle ressam anlamlandırma konusunda bize de yardımcı olmuştur.)  Io, resimde bulutun bir elini beline dolamasına yardımcı olur, baş hareketinden de göreceğiniz gibi bulut onu öperken başını hafifçe davetkar şekilde eğmektedir. Ressamın bu kompozisyonundan; Io'nun da kahinin öngörüsüne  hazır olduğu ve baş tanrıyı beklediği anlamı çıkarılabilir.

    Resimde yer alan ırmak çizimi olayın geçtiği mekanı tasvir etmekle beraber,  Zeus'un ilişkisi ve hamile kalması sonrası Io'yu,  Irmak Tanrıçası ilan etmesini de temsil etmektedir. 


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.