BİYOLOJİK KİMLİKLENDİRME

BİYOLOJİK KİMLİKLENDİRME
  • 3
    0
    0
    1
  • İSKELET ANALİZİ

    Biyoarkeoloji ve adli antropolojinin farklı amaçları olsa da ikisi de merhum hakkında bilgi vermek için iskelet analizine dayanır daha detaylı bilgilerde ise kimliklendirme iki sınıfta incelenir, biyoarkeologlar, binlerce yıl içinde ölmüş bireyler için kimliklendirme yaparken, adli antropologlar, bir yıl içinde ölmüş bireyler üzerinde çalışırlar. Analizlerin temel parçacıkları hemen hemen aynıdır sırasıyla :

    . Bu bir kemik mi?

    . Bu bir insan mı?

    . Modern mi (antropoloji) , arkeolojik mi?

    . Kaç kişi veya kaç kemik (MNI) ?

    . Merhum kim?

    . Ölümden önce veya ölüm anında travma olduğuna dair kanıt var mı?

    BU BİR KEMİK Mİ?

    Herhangi bir iskelet analizinde en önemli adımlardan biri şüpheli olduğundan şüphelenilen malzemenin kemik olup olmadığıdır. 
    Kemik analizinde bu süreç her zaman kolay değildir tüm kemiklerin tanımlanması nispeten daha kolaydır fakat bir şeyin kemik olup olmadığı parçalandığı zaman daha da zorlayıcı hale gelir. Örneğin yüksek ısıda (yangın, fırınlama vb.) kemik parçalara ayrılabilir, hayvan kemikleri ve sert bazlı maddeler( kireç, duvar kalıntısı , taş, köpük vb.) gibi bulgularla karıştırılabilir.

     

    Aşağıda örnekte gösterildiği gibi makro yapı (gözle görülür) ve mikro yapısı (mikroskopla görülür) kemik tanımlanmasında yardımcıdır. 

    BU BİR İNSAN MI?

    Bir nesnenin kemik olup olmadığı belirlendikten sonraki adım insan olup olmadığıdır, bir insan veya bir hayvan bu kemiğin kime ait olup olmadığı analizi her zaman yapılmalıdır ve kolluk kuvvetlerinin en sık talep ettikleri analizdir. 

    İnsan ve insan dışı kemiği ayırt etmenin birçok farklı yolu vardır. Marfolojisi (şekli/biçimi)

    Yetişkin bir insanda 206 kemik vardır ve her birinin tanımlanması için ayırt edici özellikler şu şekildedir: kas bağlantı yerleri, sinirler ve kan damarları için açıklıklar, oluklar vb.

     

     

     

     

    Bununla beraber benzer görünen birçok insan ve hayvan kemiği vardır. Örneğin ayı pençesi insan eline , domuz azı dişleri insan azı dişlerine ve küçük hayvan kemikleri (genelde kedi) bir bebeğinkilerle benzerlik gösterir, karıştırılır.

    MODERN Mİ (ANTROPOLOJİ), ARKEOLOJİK Mİ?

    Doğrudan iskeletten alınan ipuçları, kalıntılar arkeolojik veya moderndir. 

    Örneğin diş dolguları bireyin yakın zaman zarfında yaşadığını düşündürebilir

    KAÇ KİŞİ VEYA KAÇ KEMİK (MNI) ?

    MNI NEDİR? 

    Başka bir analiz bireylerin sayısını hesaplamaktır tüm gömüler tek bir kişiden oluşmadığı için sayıyı tahmin edebilmek önemlidir. 

    Minumum sayı bireylerin oranı (MNI), olası birey sayısı (MLNI) ve lincoln endeksi (LI) en sık kullanılan yöntemlerdir yine de bu merkezlerin odak noktası MNI'nin belirlenmesidir.

    MERHUM KİM? 

    Bir biyolojik profil için bireyin tanımlayıcı özellikleri ; cinsiyet, yaş , boy , soy, iskelet varsasyonu , travma ve patoloji şeklindedir 

    ÖLÜMDEN ÖNCE VEYA ÖLÜM ANINDA TRAVMA OLDUĞUNA DAİR KANIT VAR MI? 

    Travma , canlı dokuda dışsal bir güç veya kuvvetin neden olduğu yaralanma olarak tanımlanır 

    Travmanın önce mi sonra mı geliştiği tartışmaya açık olacaktır 

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.