Çin Felsefesinde ''Taoizm''

Çin Felsefesinde ''Taoizm''
  • 12
    0
    0
    1
  •           Taoizm, dış dünyadaki nesnelerin gerçekte var olmadığını savunan bir felsefi görüştür. Kurucusu Lao Tzu, en önemli temsilcisi ise Zhuangze olarak kabul edilir. Tao, olgunlaşmanın, kendini bulmanın, bütünleşmenin, yetkinleşmenin, aydınlanmanın, arınmanın simgesidir. Lao Tzu'nun yazdığı Dao De Jing adlı kitapta Taoizmin temel ilkeleri yer almaktadır. Bu öğretiye göre evrendeki her şey zıttı ile birlikte vardır.  Sıcak, soğuk olmadan ve iyilik kötülükten ayrı anlaşılamaz. 

               Taoizmde, temel ilke iyiliktir. Kişi, kötülüğe ve kötü ruhlara karşı mücadele etmelidir. Aynı zamanda dünyevi isteklerden uzak durmak ruhun daha hızlı olgunlaşmasını sağlar. Birçok açıdan şamanizme ve panteizme benzeyen Taoizm akımında ''Jun Zi''ve ''Yin Yang'' kavramları önemli bir yer tutar. Taoizme göre evrende 4 şey kutsaldır: Gök, Yer, Yol ve İnsan. Gök, yaratıcıyı simgeler. Yerde ise insanlar ve kötü ruhlar yer alır. İnsan, ancak Yol'u takip ederek hakikate ulaşabilir. Doğru yaşam, Tao ile uyum içindedir. Doğaldır, sadedir ve kolaydır. Gösterişten ve abartıdan uzaktır.

             Tao (Dao / Yol) kavramı; dünyadaki her oluşumun ve değişimin ardında özü bilinmeyen ama çeşitli belirtilerle gözlemlenebilen, tüm yaratılışın ve gücün kaynağı olarak açıklanır.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.