Batı cephesinde yeni bir şey yok

Batı cephesinde yeni bir şey yok
  • 2
    0
    0
    0
  •   Batı cephesinde yeni bir şey yok orijinal ismiyle 'Im Westen Nichts Neues' Erich Maria Remarque tarafından kaleme alınan, 1929 yılında yayımlanan bir roman. Savaşı çarpıcı, sarsıcı bir şekilde süslemeden ele almış, savaşın acımasızlığını etkileyici bir şekilde anlatmıştır. Kitap büyük ses getirmiştir. Nazi döneminde 'kitap yakma eylemleri'nde bu kitap da yer almıştır.
      Sinemaya ilk uyarlaması 1930 yılında Lewis Milestone yönetmenliğinde olmuştur. Amerika'da büyük ilgi toplamış ve Amerikan Filmi Enstitüsü'nün ilk 100 yılı....100 film listesine girmiştir. 
      2022 yılında film tekrar uyarlanmıştır. Yönetmen koltuğunda Edward Berger, başrollerde Daniel Brühl, Albrecht Schuch, Felix Kammerer yer almaktadır. Felix Kammerer'i ana karakter 'Paul' olarak izlemekteyiz, aynı zamanda Avusturyalı aktörü ilk kez beyazperdede görmekteyiz. 
      filmin ilk sahnelerinde savaşa katılmak için can atan Paul ve arkadaşlarını yakın çekimde bir gurur ve heyecan taşırken izliyoruz. Film ilerledikçe kaybolan umutlarıyla, vahşet karşısında donakalmak ve soğukkanlılığı korumak arasında sürekli ikilemde olan, şaşkınlığı film boyunca devam eden bir karaktere dönüşüyor Paul. Savaş acı, gerçek ve dönüşü yok. Artık onlar için başka bir hayatın olma olasılığı giderek azalıyor gözlerinde. Umudun bittiği yerde hayaller ile yeniden yeşertip güç topluyorlar ve yeniden ayağa kalkıyorlar. Bir sabah savaşın son gününe uyanıyorlar, gerçeklik algısı kaybolmuş, içlerinde yarım bir sevinçle son kez cephede savaşmaları isteniyor. Başlangıç ve bitişin sırt sırta olduğu bir son bekliyor bizi
       

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.