Nedir bu Lindy Hop ?

Nedir bu Lindy Hop ?
  • 2
    0
    0
    0
  •    İngilizce'de 'sallanmak' anlamına gelen Swing terimi, adeta dansın doğasını anlatır. Caz özgür bir müziktir, Swing ise cazın dans halidir. Özgür hissetmenin dansıdır. Temellerinde salınım hareketlerini barındırır. Ritmik ve akışkandır. Eşli ya da solo yapılabilir. Genel olarak enerjiktir, keskin kuralları yoktur. En belirgin Türü Lindy Hop' tur. 
       
        Lindy Hop 1920'li yılların sonunda Harlem'de bir sokak dansı olarak ortaya çıkmış Afrika kökenli bir Amerikan dansıdır. Swing dansının en yaygın türüdür. Eşli yapılır. İsmi ise George Snowden'in (lindy hop'un ilk dansçılarından) katıldığı dans maratonlarından birinde bir gazetecinin yönelttiği soru üzerine verdiği cevap ile şekillenmiştir. Gazeteci Snowden'in dansını görmüş ve hangi dansı yaptığını sormuştur. Snowden ise aldırış etmeden "We hop like Lindy did" cevabını vermiştir. Ertesi gün manşetlerde "Lindy Hop çılgınlığı" başlığını görmüştür. Böylece isim bulunmuş olur. 
        Burada Frankie Manning'den bahsetmezsek de olmaz tabii. ''Şan ve şöhret istemiyorum, sadece insanların bunun ne kadar mutlu bir dans olduğunu bilmesini istiyorum'' demiştir Manning. Dansın kurucularından birisi olan Frankie Manning, Snowden ve Leroy Jones gibi ilk kuşak dansçılardan etkilenmiş fakat kendine özgü tarzını geliştirmiştir. Dansa getirdiği yenilikler, dansın seyrini büyük ölçüde değiştirmiş ve birçok insan tarafından benimsenmiştir ki her yıl Mayıs'ın 26'sında onun doğum gününde, Lindy hop günü kabul edilmiştir. 
     
     
     
        Lindy Hop toplulukları dünyanın birçok şehrinde bulunabilir hale gelmiştir. Günümüzde sosyal bir dans olarak yapılıyor ayrıca dünyaca ünlü gösterilere ve yarışmalara sahip. Bunların en bilineni İsveç'te düzenlenen Herrang Dans Festivali'dir. Son yıllarda Türkiye'de de festival sayıları artık göstermektedir.
     
        Lindy Hop ile tanışmanın yanı sıra müzikleriyle tanışmak da keyifli olacaktır. Dinlediğinizde yerinizde durmak istemeyeceğiniz müzikler, tatlı tınılar sizi eşlik etmeye davet eder adeta.
       İlgisini çekenler için bir 'Merhaba' listesi hazırladım. Birinci sıraya Ella'yı koymazsam tabii ki ayıp olurdu...                   Take it Ella! Swing it! :)
      1. Ella Fitzgerald & Louis Armstrong- Cheek to cheek 
      2. Catherine Russel- I'm checkin' out goom'bye 
      3. Glenn Crytzer- Mr. Rhythm
      4. Ray Charles- Hallelujah, I love her so
      5. Preservation Hall Jazz Band- Shake that thing
      6. Julie London- Why don't you do right 
      7. Catherine Russel- I'm sticking with you baby
      8. The Schwings Band- İs this love 
      9. Brother Bones & His shadows- Sweet Georgia Brown 
      10. Midnight Serenaders- Who walks in when I walk out 

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.