Ronnie James DIO

Ronnie James DIO
  • 1
    0
    0
    0


  •  Biz onu sahne adıyla Ronnie James Dio olarak tanıyoruz fakat asıl ismi Ronaldo Giovanni Padavona. 10 Temmuz 1942’de ABD’nin New Hampshire eyaletinde doğmuş, fakat New York’ta büyümüş. İtalyan asıllı bir ailenin tek çocuğu olan Dio’nun müzikle ilk tanışması oldukça eskiye dayanıyor. Önce trompet, daha sonra da korno çalmaya başlayan Dio, lise yıllarında ise bas gitar çalmayı öğrendi. Yine aynı dönemde The Vegas Kings grubuna katılıp kısa sürede grubun lideri oldu. Bir sene sonra Ronnie & The Rumblers isimli grubu kurup 9 yıl kadar bu grupla ilerledi. 1961’de İtalyanca Tanrı anlamına gelen Dio takma adını ekledi ve grubun ismini Ronnie Dio and the Prophets olarak değiştirdi.

     Bu gruptan da sıkılan Dio, 1967 yılında The Elves isimli grubu kurup 3 yıl sonra ismini Elf olarak değiştirdi. Bu grupta bulunduğu dönem belki de müzik hayatının devamını en çok etkileyen dönemlerden biriydi. Elf, Ritche Blackmore’un dikkatini çekti ve Blackmore’un o dönemki grubu olan Deep Purple’ın alt grubu olarak sahne almaya başladılar.

     Blackmore, 1975’te Rainbow isimli yeni bir grup kurmaya karar verdi ve Dio da onunla beraber Rainbow’a geçti. Temple of the King, Catch the Rainbow, Stargazer gibi birçok hit parçaya imzasını attı. Bu dönemde adını tüm dünyaya duyurdu, hard rock ve heavy metalin en ünlü vokallerinden birisi oldu. 1979’da Black Sabbath’ın vokali Ozzy Osbourne gruptan ayrılınca Dio Black Sabbath’a geçti. Black Sabbath’la çıktığı ilk konser sonrasında metal müziğin simgesi haline gelecek olan devil horns işaretini kullandı.




     1983 yılında kendi grubu Dio’yu kurdu, 1991’de Black Sabbath’a döndü. 2 yıl sonra tekrar Black Sabbath’dan ayrılıp kendi grubu Dio’ya döndü. Son olarak Heaven & Hell isimli grupta bulundu.

     25 Kasım 2009’da hem eşi hem menajeri olan Wendy Galaxiola Dio’nun mide kanseri olduğunu, tedavisinin olumlu yönde ilerlediğini açıkladı. Fakat 16 Mayıs 2010’da Dio aramızdan ayrıldı. Ronnie James Dio, 67 yıllık yaşamına 8 farklı grup, 30 albüm, 300’den fazla şarkı sığdırdı. 


    RIP DIO. Metal will never die 🤘🤘





    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.