Ahlaki İkilemler

Ahlaki İkilemler
  • 3
    0
    3
    1
  • https://evrimagaci.org/tramvay-problemleri-ve-etik-ikilem-sorulari-siz-olsaniz-ne-yapardiniz-1563

     Ahlaki İkilemler ve Şişko Adam İkilemi Üzerine

     Ahlaki ikilemlere verdiğimiz cevaplar ahlaki yargılarımızın bir sonucudur. Günlük yaşamımızda defalarca verdiğimiz ahlaki yargılarımızı da ahlaki ikilemleri tartışmak ve sorgulamak sayesinde tekrar gözden geçirebilir ve sorgulayabiliriz. Ahlaki ikilemleri düşünmek ve tartışmak gelecek yıllarda oluşabilecek diğer ahlaki ikilemler açısından insanlık içinde yol gösterici olacaktır. Ülkelerin gelişmişliği ve refahı içinde değerler eğitimi önemlidir. Değerler toplumların ahlaki ikilemleri tartışması üzerinden gelişecektir. Bireylerin ahlaki ikilemler üzerinden sorgulaması hem ülkelerin hem de dünyanın geleceği yer bağlamında önemli ve değerlidir. Dünyanın geleceği yer barış, sevgi, hoşgörü ve adalet gibi değerlerin tüm insanlığa ulaştırılması ve kazandırılması olmalıdır. 

     Bu senaryonun şişko adam versiyonunda ise uzun bir düşünce sürecinden sonra itme cesaretini bulamayacağımı ve ahlaki açıdan düşündüğümde tek bir bireyi itmemin faydacı davranmamın bir sonucu olacağını düşünüyorum. Kısacası olay anında hiçbir eyleme geçemezdim. Beş bireyin yaşaması ile bir bireyin yaşaması aynı değer ve öneme sahiptir. Bir bireyin katili olmanın vicdani sorumluluğu ve ahlaki yönünün ağır yükünü hayatımın sona ermesine dek taşımanın da çok ağır bir tercih olacağını düşünüyorum. Olay anında çok kısa bir sürede tercih yapacak olmanın ve böylece yanlış bir tercih verme olasılığımın fazla olmasından dolayı eylemsiz kalmamın daha doğru olabileceği fikrindeyim. Tanımadığım kişilerin hayatını kurtarabilecek olmak ve bir kişinin ölmesini izlemek olayı akışına bırakıp beş kişinin ölmesini izlemekten daha doğru da olabilir faydacı olarak düşünürsek fakat yaşamım boyunca ahlaki düşüncelerin pençelerini üzerimden bırakmaması daha zor olacaktır. 

    Bakırcı, Ç. M. (2013, October 25). Tramvay Problemleri ve Etik İkilem Soruları: Siz Olsanız Ne Yapardınız?. Evrim Ağacı. Retrieved April 11, 2023. from https://evrimagaci.org/s/1563


    Yorumlar (3)
    • Realistik bir bakış. İnsanın içindeki hep içindedir sizin gibi dile getireni az olur, yücelteni ise genelde kendi yapamadığından başkalarında gördüğünde överek özünü tatmin eder.

      • güzel bir içerik olmuş insanların gerçekten içinden çıkan düşünceler her zaman özel ve ilgi çekicidir , ender rastlanır ve genelde doğallını koruyamaz

        • 👏🏽👏🏽

          Yorum Bırakın

          Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.