Netflix Belgeseli Queen Cleopatra, Mısır Devlet Kurumundan Tepki Aldı

Netflix Belgeseli Queen Cleopatra, Mısır Devlet Kurumundan Tepki Aldı
  • 2
    0
    0
    1
  • Oyuncu kadrosundan biriyle ilgili tartışmalara yol açan Netflix'in Queen Cleopatra (Kraliçe Kleopatra) belgeseli, geçtiğimiz günlerde bir Mısır devlet kurumundan tepki aldı. Siyahi aktör Adele James, Mısır'daki saltanatını ve hayatını ayrıntılarıyla anlatan dramatize edilmiş dört bölümlük bir belgeselde efsanevi Kuzey Afrika hükümdarı VII. Kleopatra Philopator'ı canlandırıyor. Belgeselde Kraliçe Kleopatra'yı canlandıran aktörün açıklanmasının hemen ardından Netflix ve dizi yönetmeni Tina Gharavi, diziyi tarihi figürü karalamakla suçlandı.

    Mısır devlet kurumu Supreme Council Of Antiquities (SCA), Kraliçe Kleopatra'nın kadro tartışmalarına yanıt verdi. SCA Genel Sekreteri Mostafa Waziri tarafından Perşembe günü yayınlanan bir açıklamada, "açık tenli ve Helenistik (Yunan) özelliklere sahip olduğunu" belirterek, Kleopatra'nın etnik kökeni ve ırkıyla ilgili bilinenleri işaret etti. Kraliçenin "açık tenli, çekik burunlu ve ince dudaklı" olduğunu belirtti.

    SCA:

    Kleopatranın tasviri nettir, Mısır tarihinin tahrif(aslını değiştirme, bozma) edilmesi apaçık bir tarihsel safsatadır, özellikle de belgesel yapımından sorumlu olanların doğruluğunu araştırması, dramatik bir çalışma değil, tarihi ve bilimsel verilere dayanan bir belgesel yapması gerektiğini düşünüyoruz. Bu denli büyük bir şirket Tarih ve medeniyetlerin tahrif edilmemesini sağlamalı.

    Belgeselin daha vizyona girmeden yaşadığı reddedilme, Mısır'ın kadim tarihinin önemli ve özgün bir parçası olan ve her türlü etnik ırkçılıktan uzak olan Kraliçe Kleopatra'nın tarihini savunma arzusundan kaynaklanmaktadır. Afrika medeniyetleri ve hepimizi bir araya getiren Afrika kıtasındaki kardeşlerimiz için saygı gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

    James'in oyuncu kadrosuna alınmasından hemen sonra, belgesel için oyuncunun ırkı konusunda hararetli tepki Mısır Devlet kurumunun açıklamasından sonra bir hayli arttı. Netflix'in diziyi hizmetten kaldırmasını talep eden on binlerce kişi tarafından imzalanan çok sayıda dilekçe ile belgesel dizisine karşı bir boykot çağrısı yapıldı. Netflix kısa süre önce Kraliçe Kleopatra'yı savunan kendi açıklamasını, Kleopatra'nın olası Mısır soyu ve Eski Mısır'ın çok kültürlü doğası hakkındaki teorileri yansıtmak amacıyla bu yola çıktıklarını  Hükümdarın karışık ırk tasviri için birçok önde gelen tarihçiler ve Mısır uzmanlarıyla çalışmalarını öne çıkararak tekrar yayınladı.

    Özetle tartışmanın her iki tarafından da gelen tepkilerle herkesi memnun etmek şu anda imkansız gibi. O yüzden tartışmaya kendi yorumumu katmadan belgeselin 10 Mayıs'ta Netflix'te yayınlanacağını duyurup kaçıyorum artık ben.. 


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.