Adalet Tanrıçası: Themis

Adalet Tanrıçası: Themis
  • 13
    0
    0
    0
  • Bugün sizlere Yunan Mitolojisi’nde yer alan adaletin temsilcisi olan tanrıça Themis’ten bahsetmek istiyorum. Kendisi sadece Yunan değil bütün mitolojiler içinde bile en sevdiğim varlık olabilir. Antik Yunan’da, tanrıça Themis yasa ve düzenin kişileştirilmesiydi ve Yunan adalet tanrıçası olarak geniş çapta kabul görüyordu. Bu nedenle Themis, toplumun nasıl çalıştığına rehberlik etmede önemli bir tanrıça olduğunu kanıtlayacaktı, bugün bile kılıcı ve elinde adaletin terazisi olan bir kadın tanrıça, dünyanın birçok yerinde imgeleşmiş bir şekilde heykel olarak karşımıza çıkmakta. Bir de benim masamda tabii :)

    Titan Tanrıça Themis

    Tanrıça Themis, Zeus'tan önceki nesilden bir tanrıça olan dişi bir Titan'dı. Bir Titan olarak Themis, Ournaos ve Gaia'nın on iki çocuğundan biri olarak kabul edildi, altı oğlu ve altı kızı vardı. Erkek Titanlar babalarını ayağa kaldıracak ve Cronus, Ouranos'un yerine kozmosun yüce tanrısı konumunu alacaktı.

    Dişi Titanlar da ayaklanmadan yararlanacaktı, çünkü Cronus'un yönetimi altında her Titan'a ayrıcalıklı bir konum verildi. Themis, İlahi Kanun ve Düzenin tanrıçası olarak bilinecekti. Bu rolde Themis, insanlara yaşamlarını sürdürmeleri için kurallar sağlayan tanrıça olarak kabul edildi. Themis, Yunan tanrıçası Nemesis ile el ele çalışacaktı, çünkü Themis yasaları koyarken, Nemesis de onların takip edilmesini sağlayacaktı.

    Themis ve Kahinler

    Themis, yalnızca Kanun ve Düzen ile ilişkilendirilmesine rağmen, aynı zamanda Antik Yunan Kahinleri ile yakından bağlantılı Yunan tanrıçalarından biriydi. Başlangıçta, Kahinler Gaia için kutsal kabul edildi, ancak Protogenoi onların kontrolünü Themis ve kız kardeşi Phoebe'ye devretti. Birçok Yunan mitolojik masalında kehanetler elbette önemliydi ve bazı masallarda, Prometheus'un genellikle sonucu kendisinin öngördüğü düşünülse de yeğenleri Prometheus ve Epimetheus'u Titanomachy sırasında Zeus'a karşı savaşmamaları konusunda uyaran Themis'ti

    Bu nedenle Themis, bir süreliğine bir kehanet tanrıçası olarak saygı gördü, ancak sonunda Antik Yunan Kahinlerinin mülkiyeti Apollon'a geçecekti. Apollo, bu mülkiyet değişikliğini sembolize etmek için Delphi'de Python'u öldürürdü, ancak Apollo'ya tapınıldığında bile, Themis hala çeşitli Kahinlerle yakından bağlantılıydı.

    Themis ve Titanomachy (Büyük Titan savaşı)

    Titanların egemenliği, Zeus'un Titanomachy'den sonra başarılı olmasıyla sona erecekti. Titanların Savaşı sırasında dişi Titanlar tarafsız kaldılar ve bu nedenle erkek Titanların çoğunun aksine Zeus tarafından cezalandırılmadılar.

    Zeus'un yükselişi, eski tanrı ve tanrıçaların çoğunun marjinalize edildiğini gördü ve artık rolleri Olimposlular devraldı. Yine de Zeus'un önderliğinde Themis, Yunan Adalet Tanrıçası olarak saygıdeğer konumunu korudu ve kendisini Olimpos Dağı'nın tepesinde buldu.

    Themis ve Zeus

    Zeus ve Themis yakınlaşacak ve Zeus'un ilk karısı Metis'i yutmasından sonra Themis'in Zeus'un ikinci karısı olacağı söylenmiştir. Themis ve Zeus'un birliğinin üç Horai ve üç Moirai olmak üzere iki grup çocuk doğurduğu söylendi. Yunan mitolojisinde Horai'nin ilk nesli Dike, Eirene ve Eunomia adlı üç kız kardeşti. Horai, öncelikle mevsimin tanrıçalarıydı, ancak aynı zamanda zamanın bölünmesiyle de yakından ilişkiliydi ve bu nedenle her iki rolde de tıpkı anneleri gibi düzen tanrıçaları olarak kabul edildi. Moirai'ye genellikle Kader olarak da atıfta bulunulurdu. Moirai, tüm ölümlülerin yaşam akışını kontrol ediyordu ve hatta tanrılar bile onlar tarafından yönlendiriliyordu.

    Themis ve Zeus'un ilişkisi elbet sona erecekti, çünkü daha sonra Hera, Zeus'un karısı olacaktı. Themis'in kaderi Metis gibi değildi ve Zeus ile Themis ayrıldıktan sonra bile Themis saygı duyulan bir tanrıça olarak kaldı, Themis eski kocasına rehberlik etti ve hatta Zeus'la komplo kurdu. Troya Savaşı masalının bazı versiyonlarında, Eris'in Troya'nın yağmalanmasına Altın Elmayı fırlatmasıyla başlayan bir plan olan Kahramanlar Çağı'nı sona erdirmek için tüm savaşı planlayan Zeus ve Themis'ti.

    Themis Aile Ağacı

    Themis Heykelinin Anlamları

    1- Beyaz bir elbise giyiyor olması

    Themis’in beyaz bir elbise giyiyor olması onun bekaretini, korkusuzluğunu ve bağımsızlığını sembolize eder.

    2- Gözlerinin bağlı olması

    Gözlerinin bağlı olması olası bir adaletsizlik durumunda taraflar arasında objektifliğini, tarafsızlığını sembolize eder.

    3- Terazi Tutması 

    Themis’in elindeki “Terazi” adaleti ve hakların dengeli şekilde dağıtılması, eşitlik ve adil yargılanmayı sembolize eder.

    4- Kılıç Tutması

    Doğruluğun ve gücün simgesi olarak kılıç tutmaktadır. Themis’in elindeki “Kılıç” adaletin verdiği hükümlerin yerine getirilmesini, aksi halde kılıç zoruyla adaletin tecellisinin en sert biçimde sağlanacağı açıklanır.

    5- Yılan ve Kitap

    Bu ikisini bir başlıkta toparlamak istedim çünkü ikisini birbiri ile bağlantılı. Themis heykelindeki yılan, adaletten kaçan kişileri temsil etmektedir. Adaletten kaçan kişileri kendi ayağı ve hukuk kitabı arasında ezeceğini sembolize eder.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.