Bugün sizlere, Yunan Mitolojisi’nde yer alan adaletin temsilcisi olan tanrıça Themis’ten bahsetmek istiyorum.Kendisi sadece Yunan değil, bütün mitolojiler içinde bile en sevdiğim varlık olabilir.
Antik Yunan’da tanrıça Themis, yasa ve düzenin kişileştirilmesiydi ve Yunan adalet tanrıçası olarak geniş çapta kabul görüyordu. Bu nedenle Themis, toplumun nasıl çalıştığına rehberlik etmede önemli bir tanrıça olduğunu kanıtlayacaktı. Bugün bile kılıcı ve elinde adaletin terazisi olan bir kadın tanrıça, dünyanın birçok yerinde imgeleşmiş bir şekilde heykel olarak karşımıza çıkmakta. Bir de benim masamda tabii :)
Titan Tanrıça Themis
Tanrıça Themis, Zeus'tan önceki nesilden bir tanrıça olan dişi bir Titan'dı. Bir Titan olarak Themis, Ouranos ve Gaia'nın on iki çocuğundan biri olarak kabul edilir; altı oğlu ve altı kızı vardı. Erkek Titanlar babalarını devirecek ve Kronos, Ouranos'un yerine kozmosun yüce tanrısı konumunu alacaktı.
Dişi Titanlar da bu ayaklanmadan yararlanacaktı çünkü Kronos’un yönetimi altında her Titan’a ayrıcalıklı bir konum verildi. Themis, İlahi Kanun ve Düzen’in tanrıçası olarak bilinecekti. Bu rolde Themis, insanlara yaşamlarını sürdürmeleri için kurallar sağlayan bir tanrıça olarak kabul edildi. Themis, Yunan tanrıçası Nemesis ile el ele çalışacaktı; çünkü Themis yasaları koyarken, Nemesis de onların takip edilmesini sağlayacaktı.
Themis ve Kahinler
Themis, yalnızca Kanun ve Düzen ile ilişkilendirilmesine rağmen, aynı zamanda Antik Yunan kahinleriyle yakından bağlantılı tanrıçalardan biriydi. Başlangıçta kahinler, Gaia için kutsal kabul edilirdi ancak Protogenoi, onların kontrolünü Themis ve kız kardeşi Phoebe’ye devretti.
Birçok Yunan mitolojik masalında kehanetler elbette önemliydi ve bazı masallarda, Prometheus’un sonucu genellikle kendisinin öngördüğü düşünülse de, yeğenleri Prometheus ve Epimetheus’u Titanomachy sırasında Zeus’a karşı savaşmamaları konusunda uyaran kişi Themis’ti.
Bu nedenle Themis, bir süreliğine bir kehanet tanrıçası olarak saygı gördü. Ancak sonunda Antik Yunan kahinlerinin mülkiyeti Apollon’a geçecekti. Apollon, bu mülkiyet değişikliğini sembolize etmek için Delphi’de Python’u öldürürdü. Ancak Apollon’a tapınıldığında bile Themis, çeşitli kahinlerle yakından bağlantılıydı.
Themis ve Titanomachy (Büyük Titan savaşı)
Titanların egemenliği, Zeus’un Titanomachy'den sonra başarılı olmasıyla sona erecekti. Titanlar Savaşı sırasında dişi Titanlar tarafsız kaldı ve bu nedenle, erkek Titanların çoğunun aksine, Zeus tarafından cezalandırılmadılar.
Zeus’un yükselişi, eski tanrı ve tanrıçaların çoğunun marjinalize edilmesine neden oldu ve artık onların rolleri Olimposlular tarafından devralındı. Yine de, Zeus’un önderliğinde Themis, Yunan adalet tanrıçası olarak saygıdeğer konumunu korudu ve kendisini Olimpos Dağı’nın tepesinde buldu.
Themis ve Zeus
Zeus ve Themis yakınlaştı ve Zeus’un ilk karısı Metis’i yutmasından sonra, Themis’in Zeus’un ikinci karısı olduğu söylendi. Bu birlikten üç Horai ve üç Moirai olmak üzere iki grup çocuk doğduğu söylenir.
Yunan mitolojisinde Horai'nin ilk nesli Dike, Eirene ve Eunomia adlı üç kız kardeşti. Horai, öncelikle mevsimlerin tanrıçalarıydı ancak aynı zamanda zamanın bölünmesiyle de yakından ilişkiliydiler ve bu nedenle tıpkı anneleri gibi düzenin tanrıçaları olarak kabul edildiler. Moirai'ye ise genellikle “Kader” olarak atıfta bulunulurdu. Moirai, tüm ölümlülerin yaşam akışını kontrol ediyordu ve hatta tanrılar bile onların iradesine tabiydi.
Themis ve Zeus’un ilişkisi elbette sona erecekti çünkü daha sonra Hera, Zeus’un karısı olacaktı. Themis’in kaderi Metis gibi değildi; Zeus ile ayrıldıktan sonra bile Themis saygı duyulan bir tanrıça olarak kaldı. Eski kocasına rehberlik etti ve hatta onunla komplo kurdu. Troya Savaşı masalının bazı versiyonlarında, Eris’in Troya’nın yağmalanmasına Altın Elma’yı fırlatmasıyla başlayan bir plan olan Kahramanlar Çağı’nı sona erdirmek için tüm savaşı planlayanların Zeus ve Themis olduğu anlatılır.
Themis Aile Ağacı
Themis Heykelinin Anlamları
1- Beyaz bir elbise giymesi
Themis’in beyaz bir elbise giymesi, onun bekaretini, korkusuzluğunu ve bağımsızlığını sembolize eder.
2- Gözlerinin bağlı olması
Gözlerinin bağlı olması, olası bir adaletsizlik durumunda taraflar arasında objektifliğini ve tarafsızlığını sembolize eder.
3- Terazi tutması
Themis’in elindeki “terazi”; adaleti, hakların dengeli şekilde dağıtılmasını, eşitliği ve adil yargılanmayı sembolize eder.
4- Kılıç tutması
Doğruluğun ve gücün simgesi olarak kılıç tutar. Themis’in elindeki “kılıç”, adaletin verdiği hükümlerin yerine getirilmesini, aksi halde adaletin zor yoluyla ve en sert biçimde sağlanacağını temsil eder.
5- Yılan ve Kitap
Bu ikisini bir başlıkta toparlamak istedim çünkü birbirleriyle bağlantılı. Themis heykelindeki yılan, adaletten kaçan kişileri temsil eder. Bu kişiler, Themis’in ayağı ve hukuk kitabı arasında ezileceklerini sembolize eder.
Yorum Bırakın