Hepimizin bildiği gibi 19 Mayıs Türkiye Cumhuriyeti açısından önemli bir gündür. Her yıl bu tarih ülkemizde dört bir yanda coşkuyla kutlanır. Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Kurtuluş Savaşı için ilk adım bu tarihte atılmış ve 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmıştır. Peki “19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” diye anıp kutladığımız bugünün anlamını ve neden kutladığımızı biliyor musunuz?
Atatürk milli mücadele dönemlerinde ülkenin geleceğini her zaman gençler olacağını çok net ifade etmiştir. Gençlik onun için her zaman önemliydi sadece yaş olarak değil fikir olarak da gençliği, fikirde yeniliği çok önemsemiştir. Gençliği, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli kişiler olarak gördüğü için bayram hediye etmiştir.
Günün Adı Nereden Geliyor?
Bugün ilk olarak 1926 yılında “Gazi Günü” adı ile Samsun’da kutlandı. 24 Mayıs 1935'te ise “Atatürk Günü” adı altında resmiyet kazandı. Beşiktaş'ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı'nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü hâline geldi.
Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi'nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni, kutlanan Atatürk Günü'nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" adı altında her yıl yapılmasını teklif etti. Kongrede oylanan bu öneri kabul edildi ve Atatürk'ün de onayıyla yasalaştı. 19 Mayıs, 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" adını aldı.
Gelelim bugünün ismine “Atatürk’ü Anma” kısmının eklendiği olaya. Mustafa Kemal Atatürk'ün doğumunun yüzüncü yılı dolayısıyla UNESCO'nun da girişimleriyle; Atatürk'ün kişiliğini, icraatlarını ve görüşlerini dünyaya tanıtmak için çeşitli etkinlikler düzenlendi. UNESCO’nun 27 Kasım 1978’de Paris’te düzenlenen 20. Genel Kurul toplantısında 1981 yılının “Atatürk Yılı” olarak kutlanmasına karar verdi. 12 Eylül Darbesi ile başa geçen Kenan Evren’in önderliğindeki Milli Güvenlik Konseyi bu kararı olumlu karşıladı ve bir kanun çıkararak 1981 yılını “Atatürk Yılı” olarak kabul ve ilan etti. Kutlamalarla beraber “Gençlik ve Spor Bayramı”nın adını “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak değiştirildi.
19 Mayıs 1919 Tarihinin Önemi
Atatürk’ün Samsun’a ayak basması Türkiye tarihinde yaşanan önemli olaylardan biridir. Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı’nın olumsuz etkileri sebebiyle çareler ararken, Mustafa Kemal Atatürk Samsun’da kurtuluş mücadelesini başlattı. Samsun işgal güçleri için önemli noktalardan biri olup Karadeniz’den Orta Anadolu’ya açılan bir kapı olarak görülürdü. İngilizler bu sebepten ötürü 9 Mart tarihinde Samsun’a askeri birlik çıkarmışlar, buna karşılık Türk halkı silahlanmıştır. Bölgeye olağanüstü yetkilere sahip bir komutanın gönderilmesine karar verilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk ülkenin içinde bulunduğu duruma üzülüp Anadolu’da çalışmalar yapmak istediğinden 19 Mayıs tarihinde şehre gelmiştir.
Ey Türk gençliği! Birinci vazifen; Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.
Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek dâhilî ve haricî bedhahların olacaktır. Bir gün, istiklal ve cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şeraitini düşünmeyeceksin. Bu imkân ve şerait, çok namüsait bir mahiyette tezahür edebilir. İstiklal ve cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın bütün kaleleri zapt edilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dâhilinde iktidara sahip olanlar, gaflet ve dalalet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri, şahsi menfaatlerini müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakruzaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir.
Ey Türk istikbalinin evladı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi vazifen, Türk istiklal ve cumhuriyetini kurtarmaktır. Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur.
-Mustafa Kemal Atatürk
Yorum Bırakın