Canon Star Wars'taki 14 Işın Kılıcı Türünün Tümünü Açıkladı

Canon Star Wars'taki 14 Işın Kılıcı Türünün Tümünü Açıkladı
  • 6
    0
    0
    0
  • Star Wars evreninde, ışın kılıçları birkaç nedenden ötürü çok arzu edilen tapınılan silahlardır. Luke Skywalker, Anakin'in ışın kılıcını ilk tuttuğunda, Obi-Wan Kenobi ona bunun "Daha medeni bir zaman için zarif bir silah" olduğunu söylemişti. O zamandan beri ışın kılıcı, Star Wars’un bir sembolü oldu - parlak maviler ve yeşiller bir umut ifadesi olurken, Sith ışın kılıçlarının kan kırmızısı tonları galakside korku uyandırdı. Zarif olabilirler ama ışın kılıcı kesinlikle basit kelimesine çok uzaktır.

    Bir ışın kılıcının mekanik yapısı nispeten basittir, ancak gücü içindeki nadir “Kyber” kristalinden gelir. Bunu Jedi’ların kanında bulunan madde “Midi-chlorian” gibi düşünebilirsiniz. Star Wars Canon’undaki çeşitli projelere göre, bir ışın kılıcı kullanmak, bir güç akımını yönetmekten çok bir kılıç tutmak gibidir. Jedi ve ışın kılıcı arasındaki bu bağ, belirli bıçaklara neden saygı duyulduğunu açıklıyor. Yıllar geçtikçe, birçok ışın kılıcı türü ve belirli ışın kılıcı savaş biçimleri Canon’da görülmüştür. Orijinal üçlemenin ışın kılıçlarından ve Skywalker Saga'nın geri kalanından Legends'tan uyarlananlara kadar, Star Wars'taki her Canon ışın kılıcı modeli burada.

    15. Standart Işın Kılıcı

    En ünlü ışın kılıcı türü standart bıçaktır. Bu, Luke, Anakin ve Rey Skywalker gibi kişilerin kullandığı duruştur. George Lucas, kısmen Jedi ışın kılıçlarını vermeyi seçti çünkü kılıçların tarihsel olarak ritüel nesneler olarak görüldüğünü, mistik anlamlarla dolu olduğunu veya doğuştan gelen bir kanıt olarak kullanıldığını biliyordu.

    Bu tarih, Anakin'in ışın kılıcının oğlu Luke'a geçmesini özellikle önemli kılıyor ve Kylo Ren'in büyükbabasının kılıcını Rey'in ellerinde görünce neden bu kadar öfkelendiğini açıklıyor. Kyber kristali plazmayı odaklamanın zor işini yaparken, Jedi olmayanlar bile tüm ışın kılıçlarını kullanabilir ancak yalnızca bir Force kullanıcısı onları tam potansiyelleriyle çalıştırabilir. Benzer şekilde, tek kanatlı ışın kılıçları hemen hemen her şeyden yapılabilir; Aayla Secura, dayanıklılık için tasarlanmış Dura çeliğinden yapılmış bir bıçak kullanırken Rey'in Star Wars: The Rise of Skywalker'ın sonundaki yeni ışın kılıcı, karakter gelişiminin bir işareti olarak kısmen eski kılıçtan yapıldı.

    Bazı ışın kılıçlarının bükülmüş kabzaları vardır, bu da düello için tasarımı iyileştirmeye yardımcı olur; bazılarının bıçağa biraz farklı bir şekil vermek için farklı uçları vardır; ve tabii ki, ışın kılıçları her türden farklı boyutta gelir. Tüm ışın kılıçları, bir şekilde ilgili kullanıcılarının Star Wars'un birçok ışın kılıcı rengine kadar yansımalarıdır. Geçmişte, Jedi'lar sık ​​sık ışın kılıçlarını süslemeler ve güzel desenlerle süslerdi ve birçoğu, kısmen, Star Wars'un High Republic Era’sına (Yüksek Cumhuriyet Dönemi) kadar izlenebilecek bir uygulama olan galaktik modadaki değişiklikler nedeniyle sürekli olarak uyarlandı. Bu varyantların çoğu, tek bıçaklı olarak bulunur, ancak diğerlerine de atfedilebilir.

    14. Çift Fazlı Işın Kılıcı

    Darth Vader tüm ışın kılıçlarında uzmandı, ancak alışılmadık ve çok yönlü çift fazlı modeli kişisel olarak kullanıyordu. Daha eski, daha şiddetli bir zamanın kalıntısı olarak kabul edilen çift fazlı ışın kılıcı, iki “Kyber" kristaline sahiptir. Vader, bıçağının uzunluğunu değiştirmek için tek bir düğmeye basarak “Kyber” kristallerini yeni bir hizaya getirebilir. Bu, bir rakibi şaşırtmak için yararlı olabilir, ancak farklı uzunluklar farklı dövüş teknikleri gerektirir yani yalnızca gerçek bir dövüş ustası çift fazlı bir ışın kılıcı kullanmaya çalışmalıdır. Tüm ışın kılıçları tehlikeli olsa da, iki fazlı ışın kılıcı, Güç ile minimum bağlantısı olan kullanıcılar için en tehlikelisi olabilir.

    13. Eğitim Işın Kılıcı

    Star Wars’un ikinci üçlemesi, bir grup Youngling'in ışın kılıçlarıyla eğitim aldığı bir sahne içeriyordu. Bunların sıradan ışın kılıçları değil, eğitim için tasarlanmış olanlar olduğunu anlamak önemlidir. Bu bıçaklar, genç ellere uyacak şekilde tasarlanmış tipik bir ışın kılıcından daha kısadır ve yaralanmaları önlemek için enerjileri düşük yoğunluğa ayarlanmıştır. Lucasfilm'in Star Wars: The Lightsaber Collection adlı kitabına göre, sağlam bir vuruş yine de kasları geçici olarak uyuşturan bir şok veriyor. 

    12. Protosaber

    Vader Immortal VR oyunu, protosaber adı verilen ilgi çekici bir silaha sahipti. Çoğu ışın kılıcından çok daha gösterişliydi, mavi enerji bıçağının tabanı etrafında dönen tirbuşon çatalları ve çapraz koruyucuyu kabzaya bağlayan yelpaze benzeri bir yapısı vardı. Kyber kristali, muhtemelen bu Güç kalıntısının aşırı yaşına tanıklık eden bir tür ateşleme halkasına monte edilmiş olarak açığa çıktı.

    11. Shoto Kılıçları

    Jedi Ahsoka Tano'nun iki ışın kılıcı, shoto bıçağı olarak bilinen kılıçtır. Bu tür daha kısa ışın kılıcı tipik olarak daha agresif bir Jedi savaşçısı tarafından kullanılır ve Star Wars: The Clone Wars Dave Filoni bunu Anakin'in Ahsoka üzerindeki etkisini göstermek için tasarladı. Shoto bıçağını geleneksel olarak elinde tutuyordu ve bu onu amansız bir dövüşçü yapıyor. Kaynak kitaplar, Shoto'nun "Guard Shoto" adı verilen başka bir alt türünden bahsetmiştir. Bu, 90 derecelik bir açıda ayarlanmış ek bir kabzaya sahiptir ve Jedi'ların saldırıdan savunmaya sorunsuz bir şekilde geçmesine yardımcı olur.

    10. Çift Bıçaklı Işın Kılıçları

    Darth Maul, Star Wars: Episode I – The Phantom Menace'de ilk kez göründüğünde, hayranların daha önce hiç görmediği bir silah kullandı. Bu çift kanatlı ışın kılıcının ekstra uzun bir kabzası var ve görünüşe göre birden fazla kyber kristali içeriyor çünkü; filmde, darbe alıp ikiye bölünen kılıçların ikisi de çalışmaya devam etti. Star Wars: The Lightsaber Collection'a göre Maul, eski Sith kayıtlarını inceleyerek bunu nasıl yapacağını keşfetti.

    9. Sustalı

    Bu olağandışı çift kanatlı ışın kılıcına aynı zamanda sustalı da denir. Burada, iki bıçak yan yana olacak şekilde katlanabilir veya geleneksel çift kanatlı konfigürasyona dönüştürülebilir. Bu, hain Jedi Ustası Pong Krell tarafından kullanılan bir sustalı bıçakla Star Wars: The Clone Wars'da tanıtıldı. Rey'in karanlık bir vizyonu tarafından kullanılan Star Wars: The Rise of Skywalker'da nihayet bir canlı aksiyon versiyonu görüldü. İlginç bir şekilde, kısa sahne bir sustalı bıçağın bir düelloda nasıl oldukça etkili bir şekilde kullanılabileceğini gösterdi, çünkü Dark Rey onu Rey'in silahını kendi silahları arasına sıkıştırmak için kullandı, bu da Rey'in kolayca silahsızlanmasına yol açabilirdi.

    8. Mızrak Işın Kılıçları

    Çift kanatlı ışın kılıçlarıyla karıştırılmaması gereken mızrak ışın kılıcı, Star Wars: The Clone Wars ve Star Wars Rebels gibi Star Wars animasyonlarında görülür. Coruscant'taki tapınak muhafızları tarafından kullanıldı. Luke Skywalker'ın çizgi romanlarda ve Star Wars: Galaxy's Edge'de bulunan bir diğerini keşfetmesiyle, ışın kılıcı mızrağının tek kanatlı çeşitleri olduğunu da gördük.

    7. Çapraz Koruma Işın Kılıçları

    Çapraz koruma ışın kılıcı, üç bıçak içeren ilginç bir tasarımdır. Kylo Ren dengesiz bir çapraz koruma ışın kılıcı kullandı ve bıçağın yaydığı uğursuz çıtırtıdan oldukça keyif aldı. Çapraz koruma ışın kılıcının başka bir çeşidi, Stellan Gios tarafından kullanılan High Republic Era’da görüldü. Bu, yanlardaki enerji akışlarını kontrol etmek ve yönlendirmek için fiziksel tüylerle Kylo Ren'in geliştirdiği eski çapraz koruma tasarımının bir iyileştirmesi gibi görünüyor. Bu tüy kalemler, kılıç kullanılmadığında yayıcıya doğru işaret eder ve silah, özel olarak tasarlanmış bir kılıf içinde durur.

    6. The Inquisitors’ Işın Kılıçları

    Darth Vader'ın ajanları olan Jedi avcısı Inquisitors, Star Wars Rebels'da tanıtıldı. Obi-Wan Kenobi'de görüldüğü gibi, aslında bir tür helikopter gibi döndürebilecekleri alışılmadık ve ayırt edici ışın kılıçları kullanıyorlardı. Döndürme, herhangi bir ışın kılıcı düellosunda taktiksel bir avantaj sağlayabilir ve dönen ışın kılıcı bıçaklarının görüntüsü oldukça korkutucu olabilir çeşitli Inquisitors çalışmaları için kullanışlıdır. The Eighth Brother'ın kılıcı, yanlışım yoksa ona hem savaşta hem de sindirmede daha fazla avantaj sağlayan ek testere dişleri içeriyordu. 

    5. Kırbaç Işın Kılıcı

    Star Wars: The High Republic'te, eski Expanded Universe’den (Genişletilmiş Evren) gelen ışın kılıcı geri dönüş yaptı. Dathomir'in Nightsisters'ıyla güçlü bir şekilde ilişkilendirilen kırbaç ışın kılıcı, Jedi'ların rahatsız olduğu sıra dışı bir silahtır. Jedi Şövalyesi Vernestra "Vern" Rwoh yine de Güç'ün rehberliğinde bir tane inşa etti. Bir ustanın elinde, kırbaç, farklı bıçak türleri arasında en çok yönlü olanı olabilir.

    4. The Darksaber

    The Mandalorian'daki nadir Darksaber, Jedi Şövalyelerine katılan ilk Mandalorian olan Tarre Vizsla tarafından bin yıl önce yaratılan benzersiz bir ışın kılıcıdır. Silah, tipik bir ışın kılıcıyla açık bir şekilde ilişkili olsa da, enerji bıçağı garip, parıldayan siyahtır silindirik yerine düz olan, Darksaber'ı elinde bulunduran kişinin, kendisini Mandalorların hükümdarı ilan etme hakkına sahip olduğuna inanılıyor.

    3. Ezra'nın Eşsiz Işın Kılıcı

    Ezra Bridger, Star Wars Rebels'da bugüne kadar görülen en dikkat çekici ışın kılıcı tasarımlarından birini yaptı. Jedi'lar her zaman ellerinde ne varsa kullanarak ışın kılıçları yapmışlardı ve Ezra'nın durumunda, ışın kılıcını blasterini kullanarak şekillendirmişti. Mavi bir kyber kristalinden güç alan bu, Ezra'nın blaster atışları ile geleneksel yakın dövüş silahı olan ışın kılıcı arasında geçiş yapmasına olanak tanıyordu. Gerçekte, bu daha çok Ezra'nın kendi becerilerine dair şüphesinin bir kanıtıydı ve Darth Vader tarafından yok edildikten sonra onu standart, tek uçlu bir ışın kılıcıyla değiştirdi.

    2. Işık Mızrağı (The Lightspear)

    Görünüşe göre antik Sith, ışık mızrağı olarak bilinen başka bir tür ışın kılıcı kullanıyordu. Bu, Expanded Universe'de hiç görülmedi ve Canon’da yalnızca bir kez bahsedildi, Charles Soule'un Light of The Jedi’de. High Republic'teki Sith ışık mızrağı hiçbir zaman ayrıntılı olarak tanımlanmadı, bu nedenle bu tasarım hakkında henüz hiçbir şey bilinmiyor. Umarım, ışık mızrağının bir ışın kılıcı varyasyonu olarak kendine özgü farklılıkları hakkında daha derin bir açıklama ile birlikte yeniden ortaya çıkması fazla zaman almaz.

    1. En Güçlü Işın Kılıcı Türü

    Tüm ışın kılıçları, Jedi gençlerini eğitmek için kullanılanlar bile, doğru kullanıcının elinde son derece güçlü silahlar olabilir. Bununla birlikte, Darth Vader'ın çift fazlı ışın kılıcı, silah ve taşıyıcının mükemmel evliliğini temsil ediyor. Vader'ın hem Legends'ta hem de Canon'da öldürmek için ışın kılıcını tercihli kullanması, çift fazlı ışın kılıcının Star Wars'ta bilinen herhangi bir ışın kılıcı arasında en yüksek öldürme sayısına sahip olduğu anlamına gelir.

    Bıçağın uzunluğunu istediği zaman ayarlayabilme taktiksel avantajının yanı sıra, iki Kyber kristalinin ve Vader'ın Güç'ün karanlık tarafıyla sinerjisinin birleşimi, çift fazlı ışın kılıcına neredeyse her düelloda avantaj sağlıyor. Luke'un Empire Strikes Back'de Vader'ı yalnızca, bir kısmı Darth Vader'la savaşmadan önce Luke'un dokuz ışın kılıcı düellosu olan ne yazık ki Legends'a düşmesine rağmen, kapsamlı eğitim nedeniyle yendiği dikkat çekicidir. Ne olursa olsun, standart bir ışın kılıcı bile, doğru eller tarafından kullanıldığında, Star Wars kanununda uzun uzadıya gösterildiği gibi, herhangi bir zamanda galaksideki en güçlü silah olabilir.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.