İlişkilerde “Pause” (Duraklatma) tekniğinin önemi.

İlişkilerde “Pause” (Duraklatma) tekniğinin önemi.
  • 21
    0
    0
    2
  • Kavgalar ilişkinin bir parçasıdır, hatta bazılarına göre kavganın tutku ile de bir ilintisi vardır. Fakat; partnerinizle sürekli kavga etmek stresli ve sağlıksız bir durumdur. Öfke patlamalarıyla dolu bir kavga modeli, ilişkiyi ve iki tarafı fazlaca yıpratabilir. Gottman'a göre kavga ve olumlu davranış oranı 1/1 altına düşerse, yani olumlu davranıştan daha fazla kavga varsa, durum artık ciddidir.

    Günümüz ilişkilerinde kavgalar, bir ilişkiyi bitirmek için en kolay sebep kabul edilebiliyor. İlişki tarafların istekleri dışında geliştiğinde ve bir taraf karşısındakini, ilişkinin başında idealize ettiği imajdan sapmaya başladığını gördüğünde, bunalıma girer ve bazen gerçek aşkı aramaya devam etmek için ilişkiyi bitirmeyi düşünür. Bir insanı, insan yapan şeyin ve "kusur" olarak görülen zıtlığın, onu diğerlerinden ayıran bir kişilik özelliği olabileceğini çoğu zaman unuturuz. Siz de kendinizi veya partnerinizi sürekli kavga ediyorken buluyorsanız ya da daha kötüsü “kavga etmek istiyormuş” gibi hissediyorsanız bugün bahsedeceğim ilişki tekniği işinize yarayabilir.

    Birçok kişinin hayatına How I Met Your Mother dizisiyle dahil olmuş bu önemli kural ilişkilerinizdeki kavgayı bitirmekle kalmıyor, tarafların kötü sonuçlanabilecek bir kavgayı sakin kafayla sorgulayıp sonuç çıkarmasına da olanak sağlıyor.

    Pause tekniği nedir?

    Pause (Duraklatma) tekniği, bir kavga esnasında, tartışmayı bir süreliğine “duraklatma” hakkı sağlayan bir ilişki tekniğidir. Yani, taraflar kendilerine belirli bir zaman dilimi tanıyıp, bu süre boyunca tartışmada söyleyeceği cümleleri, daha da önemlisi ilişkiyle ilgili herhangi bir radikal karar vermeyi erteleyebilirler.

    Gelin bu tekniğin önemine maddeler halinde daha detaylı bakalım. Pause tekniği uygulandıktan sonra;

    Duygusal kontrol

    Duygusal kontrol, kavga sırasında kendinizi ve partnerinizi yönetebilme becerisidir. Öfke, üzüntü veya hayal kırıklığı gibi yoğun duyguların kontrol altına alınması, olayları daha yapıcı bir şekilde ele almanıza yardımcı olur. Tartışmaya ara verildiği için taraflar sakinleşir.

    Yeniden odaklanma

    Bir kavganın yoğunluğu zaman zaman tarafların gerçek sorunu gözden kaçırmasına neden olabilir. Pause tekniği uygulandıktan sonra, taraflar birbirleriyle beraber tartışmanın temel nedenlerine dönüş yapmaya ve sorunun çözümüne odaklanmaya başlar. Kavga sırasında öfkeli tepkiler yerine, sorunu ele almak ve çözüm odaklı düşünmek daha yapıcı sonuçlara ulaşmayı sağlar.

    Eşitlik ve saygı

    Sağlıklı bir ilişkide, her iki taraf da eşit derecede değerlidir ve saygı görmelidir. Kavga sırasında bile, birbirine saygı göstermek ve duygularını, düşüncelerini açık bir şekilde ifade etmek ilişkinin temel taşlarından biridir. Eşitlik ve saygı, her iki tarafın da kendini ifade etmesini ve dinlemesini sağlayarak, kavgaların daha olumlu bir şekilde sonuçlanmasına yardımcı olur. Pause tekniği, kavga anında öfkenizle yok saydığınız bu saygı değerlerinizi hatırlamanızı sağlar.

    Düşünme ve içselleştirme zamanı

    Tartışmalar sırasında âni tepkiler vermek ve duygusal olarak olaylara karşılık vermek, durumu daha da kötüleştirebilir. Düşünme ve içselleştirme zamanı, birbirine verilen tepkilerin daha düşünülmüş ve sakin olmasını sağlar. Tarafların bir süre sakinleşerek kendi iç dünyasında olayları değerlendirmesi ve duygusal patlamalarının önüne geçmesi önemlidir.

    Bazılarınıza bu saydığım maddelerin çoğu tanıdık çözümler gibi gelmiş olabilir. Evet, zaten bir ilişkinin sorunlarının çözülmesi için atılması gereken adımlar bunlar. Pause tekniği, bunları en öfke dolu o kavga anlarında hatırlamanıza olanak sağlıyor. Siteden bir yazar arkadaşımızın bir yazısında çok sevdiğim bir tanımı var:

    Hayatın akışında bir şekilde karşımıza çıkan her kişinin iyi veya kötü etkileri hayatımızda ve kişiliğimizde kalır. Kötü etkileri sonucunda da benliğimizi inşa etmemizde sorunlar yaşayabiliriz. -Mustafa Hayırlı

    Bir ilişkinin kin ve öfke dolu sonlanması benliğinizi inşa etmenizde sorunlar yaşatabilir. Umarım bugün ele aldığımız bu konu, ilişkilerinizi biçimlendirmede ve daha da önemlisi benliğinizi inşa ederken yaşadığınız sorunları hafifletmenizde size fayda sağlar.

    Sevgiler…


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.