Kuzey Makedonya’nın 1/3’ünün yaşadığı Üsküp, her köşesinde Osmanlı dokusu taşıyan, kadim bir Balkan kentinden biri. Vodna Dağı eteklerinde kurulmuş, Vardar Nehri üstüne inşa edilip Taş Köprü ile adeta ikiye bölünmüş. Bir tarafı tarihi Türk çarşısının yer aldığı Osmanlı şehir havası, bir tarafıda da kiliseleri, hristiyan kültürünün izlerini taşıyan heykelleri binaları ve mimarisiyle ikilemde kalmış bir şehir. Şehirde ziyaret etmesi gereken yerler listesinde Makedonya Ulusal Arkeoloji Müzesi ile Üsküp Kalesi ilk sırada yer buluyor.Makedonya Ulusal Arkeoloji Müzesi, şehrin merkezinde yer alan Taş Köprü’nün ayağında yer alıyor. İçerisinde üç milyon değerinde eserler bulunuyor.
Tarih öncesi, Orta Çağ ve Osmanlı döneminden çeşitli kapların ve paraların sergilendiği müzede çeşitli heykeller, birçok tablo ve Büyük İskender ile ailesinin tasvir edildiği 13 adet balmumu heykel ziyaretçilerini ağırlıyor. Orijinali İstanbul’da olmasına rağmen bir kopyası sergilenen Büyük İskender Lahidi, müzenin en çok ilgi gören eseri konumunda yer alıyor. Üsküp Kalesi'ne çıkabilir ve şehri tepeden izleyebilirsiniz.Taş Köprünün sol tarafında sonradan yapılmış eski mimariyle yapılmış iki tane daha köprü var. Arkeoloji müzesinin hemen önündeki Filozoflar Köprüsü. Ünlü bir çok filozofun heykellerini ve öğrencilerin heykellerini de görebilirsiniz. Vardar nehri boyunca illerlediğimizde Ulusal Devlet Opera ve Balesi binası önünde Ressamlar ve Şairler köprüsü karşımıza çıkıyor.
Başta Makedonya Kralı Büyük İskender, babası II Filip ve Birinci Bulgar İmparatorluğu’nun Makedonya doğumlu hükümdarı Çar Samuil’i ile Kiril alfabesini bulan Cyril ve Methodius kardeşlerin heykelleri önde gelen antik tarih figürleri olarak Üsküp meydanını lebaleb doldurmuştur. Ancak Yunanistan’ı da ürkütmemek için 22 metre yüksekliğindeki yapılan Büyük İskender heykelini o adla anılamamaktadır. Makedonya’yı tanıtan renkli ve kuşe kağıtlara basılan prestij kitaplarında bile Büyük İskender’in adı; ancak “Atlı Savaşçı” olarak kendine yer bulabilmiştir.
Üsküpü ziyaret ettiğinizde Yahya Kemal Beyatlı'nın neden "Üsküp ki Şar dağında devamıydı Bursa’nın" dediğini anlayabilirsiniz. Üsküp Bursa'nın bütün zenginlikleriyle yeniden inşa edilmesidir. Osmanlı döneminde Üsküp'ü, Saraybosna, Selânik, Mostar ve diğer Balkan şehirleri izlemiştir. Fay hatlarının bulunduğu bölgede, çok sık depremler olmuş ticaret yollarının merkezi olduğu için hızlı toparlanmış. Bağımsızlığını ilan ettiklerinde Avrupa birliği vize hakkı vermiş. Balkanların çoğu gibi nüfusu genç ve canlı, hareketli bir şehir yaşamları var.
İnciyle meşhur Ohrid
En meşhur ilçelerinden biri olan Ohrid’te deprem sonrasında oluşmuş dünyanın en eski tektonik gölünü görebilirsiniz. Ohridin eski ismi ışık şehri anlamındadır.
Ohridde inci ve deniz mahsulleri meşhur. İnci almak isterseniz Türk Çarşısına doğru ilerlerken “Abedin” İnci’den alabilirsihniz.
Anlatım ı çok beğendim yüreginize sağlık💙🧿