"Ich hab die Nacht geträumet" (dün gece rüya gördüm) bir Alman halk şarkısı. Kuzey Almanya'da mezarlıklara biberiye dikilirdi ve cenazelerde yas tutanlar bazen biberiye sapları takarmış. Bu, ölümün habercisi olan rahatsız edici bir rüyayı anlatan melankolik bir şarkı; bahçedeki bir biberiye ağacı, düşen yapraklar ve parçalara ayrılan ve kanayan kırmızı bir sıvı olan bir kavanoz..
Şarkının ilk ne zaman popüler hale geldiği bilinmemekle birlikte melodi ilk olarak 1777'de Friedrich Nicolai tarafından Eyn feyner kleyner Almanach'ta “Avcı ava çıkmak istedi“ (Es wollt ein Jäger jagen) metniyle yazılmış ve yayınlanmış.
Melodinin en iyi bilinen ve en çok kullanılan sözleri, Alman vaiz ve halk şarkıları koleksiyoncusu August Zarnack tarafından yazılmıştır. Aynı melodiyi ancak farklı sözler kullanılarak diğer versiyonlar arasında 1804 ve 1805'te Siegfried August Mahlmann'ın yazdığı "Ağaçlardan düşen yapraklar“ (Das Laub fällt von den Bäumen), "Güzel çocukların aşkı“ (Schöne Kinder lieben) ve "Köprüde Koblenz’e“ (Zu Koblenz auf der Brücken). kullanılmış.
Zarnack'ın versiyonu ilk olarak "Ağır rüya“ (Der schwere Traum) başlığı altında yayınlanmış ve Zarnack'in ilkokullar için tasarlanmış Alman halk şarkılarından oluşan bir koleksiyon olan 1820 kitabında yer vermiştir. 1840'larda ve sonrasında "Ich hab die Nacht geträumet", okullar ve korolar için olduğu kadar diğer müzik çalışma kitaplarına da giderek daha fazla dahil edilmiştir.
Yorum Bırakın