Dedublüman İle Röportaj

Dedublüman İle Röportaj
  • 7
    0
    0
    0
  • Dedublüman, 2010'da Trabzon'da kurulan, günümüzde Çağrı Çelik, Mustafa Yavuz, Besim Tatlı, Hazar Altın, Kurthan Sarpkaya ve Kıvanç Kumlu'dan oluşan Türk Alternatif rock grubu.

     Muhteşem bir röportaj yaptık. Sizlerin merak ettiği sorular ve benim merak ettiğim soruların sentezinden oluşan bu röportaj için Dedublüman ekibine teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız!

    1-) Öncelikle merhabalar, nasılsınız? Umarım iyisinizdir. Aslında ilk soru; hem benim merak ettiğim hem de dinleyicilerinizin merak ettiği soru olacak. Dedublüman grubu nasıl ve ne zaman kuruldu. Dedublüman ismi nasıl ortaya çıktı?

     (Kurthan) Selamlar. Gayet iyiyiz, sorduğunuz ve bizimle bu röportajı gerçekleştirmek istediğiniz için teşekkür ederiz. Kısaca bahsedeyim, grubun temelleri 2010 senesinde ben ve Mustafa tarafından atıldı. Çocukların da zamanla eklenmesiyle grup 2019 senesinde bugünkü halini aldı. "Dedublüman" isminin gruba verilme hikayesi ise şöyle; bir gün farklı bir konuda araştırma yaparken internette bu kelimeyi gördük. Kelimenin duyumu ilginç ve hoş geldi. Anlamını öğrendiğimizde ise çok etkilendik ve yaptığımız müzikle bağdaştırdık. Dedublüman, kısaca “ruhun bedeni terk ederek yeniden biçimlenmesi ve farklı şekillerde ortaya çıkması” anlamına geliyor. Biz Dedublüman’ı “hislerimizi insanlara müzik yoluyla anlatmak” olarak tanımlıyoruz.

    2-) İnsanların çoğu sizleri Gamzedeyim Deva Bulmam şarkısını yorumlamanızdan tanıdı. Yanlış hatırlamıyorsam toplamda 160 Milyon toplam dinlenmesi var. Peki siz ne zaman “Evet, biz ünlü olduk.” dediniz. O süreç nasıl geçti sizin için? 

     (Besim) Aslında kimi zaman bunu düşünür gibi olsak da tam anlamıyla ünlü olduk demiyoruz sanırım. Bizden ziyade yaptığımız şarkılar ünlü oldu. Bunu düşündüğümüz milat ise, “Belki” şarkısını önümüzden geçen 5 arabanın 3’ünün radyosundan duyduğumuz an olabilir.

    3-) Çoğu şarkıcılar söz yazarken kendi geçmişlerinden yola çıkar kısmen ya da tamamen. Sizin yaşanmışlıklarınıza ithafen yazdığınız şarkı oldu mu? Varsa hangi şarkı ve hikayesi nedir?

     (Mustafa) Yaşanmışlıklar bizim parçalarımızda daha çok ezgilerde saklı. Hepsi farklı dönemlerde farklı duyguların dışa vurumları. Bazen çok derin bazen de çok sığ. Sözlerimde ise hem anlatmak istediklerim hem de anlamaya çalıştığım mevzular var. Bir hikaye anlatmaktansa bir durumdan bahsetmeyi yeğliyorum. Hem de öyle çok özel durumlar değil. Herkesin hayatında en az bir kez yaşadığı şeyler. Ayrılmak üzere olan sevgilinin yabancılaştığını anladığınız zaman mesela… Aranızdaki kayıp şeyin ne olduğunu bilemiyorsunuz ama oldukça kötü hissettiriyor.

    4-) Geçtiğimiz günlerde Hypers Music etiketiyle “Günü Gelir” adında bir single yayımladınız. Şarkının yapım süreci nasıldı? Bu yıl bitmeden yeni şarkı yayımlama düşünceniz var mı?

    (Besim) Şarkının yapım süreci, taslak melodileri arkadaşlarımla paylaşmam ve arkadaşlarımın bu melodilerde ışık görmesiyle başladı diyebilirim. Melodiler tam bir şarkı formatında değildi, dağınıktı. Bu süreçte Mustafa kendi eklemelerini yaptı ve aranjeyi belirledi. Pek çok farklı versiyon denemesi ve ardından Mustafa’nın sözlerini şarkıya entegre etmemiz neticesinde şarkının son hali ortaya çıktı. Bununla birlikte evet, 2023 bitmeden yeni şarkılarımızı dinleyicilerimizle buluşturmayı planlamaktayız.

    5-) Dedublüman grubunu diğer gruplardan ayıran kendine ait özgünlüğü ve şüphesiz ekibin kalitesi. Fakat Çağrı Çelik’e ayrı bir parantez açmak istiyorum. Çağrı Çelik ile nasıl tanıştınız? 

    (Çağrı) Kendim anlatayım isterim bu hikayeyi. Grubun kurucularından ve solisti Mustafa ile aynı fakültede eğitim gördük ve okul yıllarımızda müzik kulübünde tanıştık. Beni bir konserlerine davet etmişti. Yaptıkları müzik beni çok etkiledi daha önce çok rastlamadığım bir tarzdı. Bir gün stüdyo çalışmalarına konuk olduğumda ortak bir kaç şarkı çaldık ve aslında grupla ortak bir paydada o gün yer almaya başladık. Zamanla birbirimize doğru evrilen müziğimiz bugün benim de grupta yer almama sebep olurken ortaya bu şarkıların da çıkmasına sebep oldu diyebiliriz. 
      Klarneti tanıyan, seven insanlar oluşmasına bir nebze katkıda bulunabilmek de beni çok mutlu ediyor. Bu anlamda Dedublüman’ın varlığı benim için daha da anlamlı diyebilirim.

    6-) Soruları hazırlarken bir yandan da grup hakkında yorumları okuyordum. Ve çoğu genç müzisyen müzik hakkında sizlerden öneri almak istiyor. Genç müzisyenlere neler söylemek istersiniz?

    (Hazar) Enstrümanlarına sıkı sıkıya sarılsınlar. Bu işin temeli antrenmanlı olmak. Ayırabiliyorlarsa günde en az 3 saatlerini enstrümanlarına ayırsınlar. Özellikle bizi dinleyen müzisyen arkadaşlarımız, kardeşlerimiz türk sanat müziği klasiklerini transkript etsinler ve yakın hissettikleri nüansta kendilerine ait bir dünya oluştursunlar. Bunların yanında kendini enstrümanında ifade etme becerisine ve üretime dayalı çalışmalarla müzik kariyerlerine iyi noktalara taşıyabilirler.

    7-) Çoğu müzik grubu sanatı sadece gelir ve şöhret olarak görüyor ve birbirine benzer şarkılar yayınlayıp bir şeyler yaptıklarını zannediyorlar. Sizin müziğe bakış açınız nedir? Müzik sizin için ne anlam ifade ediyor? 

    (Hazar) Biz altı kişilik bir ekip olarak haliyle şarkılarda ortak payda içerisinde olmamız gerekiyor. Bu ortak payda da hissettiklerimizi ifade edebiliyor olmak ve kitlemize sevebilecekleri, benzersiz işler sunmamızın neticesindeki güzel yorumları duymaktır.

    8-) Açıkçası biraz da ülke gündeminden konuşmak istiyorum. Biliyorsunuz ki son zamanlarda festivaller yasaklanıyor ve müziğe karşı olumsuz engellemeler oluyor. En son da Nilüfer Müzik Festivali iptal edildi. Bu yapılanlar hakkındaki düşünceleriniz neler?

    (Çağrı) Bu tarz durumların bir insanın hoşuna gitmesi gibi bir durumun olduğuna inanmıyorum. Dini ve ahlaki değerlerin sanatla sarsıldığına inanan ve bu değerleri koruduğunu düşünerek sanatın, sanatçının ve sanat severlerin önüne engeller koymak ancak toplumu bölmek olarak tanımlanabilir. Bizler de birer genç olarak hatta Atatürk’ün izinden giden ve küçüklerimize örnek olmaya çalışan gençler olarak toplumsal değerlerimize sahip çıkmak ve ülkemizin bir adım ileriye gitmesi için var gücümüzle çalışmak zorundayız. Sanatın bu anlamda varlığı en önemli unsurlardan biriyken bu gibi iptallerin ve yasakların bizi daha da birbirimize kenetlemesini diliyorum.

    9-) Spotify’da aylık 3.000.000’a yakın bir dinleyiciniz var. Oldukça üst düzey bir sayı. Peki grubun en büyük hayali nedir? Ya da hayalleri? 

    (Kıvanç) Bu sayı 4 milyona ulaşmış durumda. Gurur verici. İnsanlara ulaşmak, hislerini paylaşabildiğimizi düşünmek, bilmek tatmin edici. Teşekkür ederiz. Benim grupla ilgili kurduğum ilk hayal Eurovision hayaliydi. Umarım o heyecanı yaşarız hep birlikte.

    10-) Röportajımızın son sorusuna geldik. Benim için oldukça özel bir röportajdı ne de olsa herkes hayranı olduğu grupla röportaj yapamıyor. Bana verdiğiniz bu fırsat için de ayrıca teşekkür ediyorum. Son olarak; Hayranlarınıza neler söylemek istersiniz?

    (Kıvanç) Teşekkür ederiz güzel sözleriniz için. Biz kendini en iyi konserlerde ifade edebilen insanlarız. Şarkılarımızı hep bir ağızdan söylemek her seferinde bambaşka bir deneyim oluyor. Konserlerimize bekliyoruz hepsini. Buluşacağımız günleri dört gözle bekliyoruz.

    Bu röportaj için bütün ekibe teşekkür ediyorum. Değerli okuyucularım sizler de kendinize çok iyi bakın çünkü röportaj serimiz devam edecektir :) Saygılarımla!


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.