Giriş
Muhteşem bir Yaşlı Amca röportajı ile birlikteyiz. Geleceğe dair müzik hedefleri ve gündem konularından biraz biraz bahsettik. Herkese iyi okumalar :)
1-) Merhaba, nasılsınız? Umarım hepiniz çok çok iyisinizdir. Yaşlı Amca grubu ne zaman ve nasıl kuruldu? Bu “Yaşlı Amca” ismi nasıl ortaya çıktı?
Merhaba sizlere de. İyiyiz kayıttan çıktık, izmire konsere gidiyoruz. Umarım sizler de iyisinizdir.
Resmi olarak 2013 yılında kurulduk diyebiliriz, o dönem "kurtar beni meyhane" şarkısını youtube üzerinden yayınlayıp ilgi de görünce devamını getirmiş bulunduk. İsim konusunda ise en baskın olan hikayemiz, ankara bestekar tunalı kesişimi önünde seneler boyu gitar çalıp söyleyen yaşlı bir amcamız vardı, o adama yazdığımız bir şarkının adı "yaşlı amca" . O şarkı hiç çıkmadı ve grup ismine dönüştü.
2-) Şarkılarınızı dinlerken -kendimden örnek vericem- geçmişteki mutlu olduğumuz anları ve kişileri tekrar sorguluyoruz. Geçmişte yaşadığımız ilişkimiz aslında sandığımız kadar da kusursuz değilmiş aksine bir sürü hatalarımız varmış. Siz aslında bi bakıma biz dinleyicilerinize gerçekten sevmeyi öğretiyorsunuz, şarkılarınızda nasıl sevilir onu anlatıyorsunuz. Siz şarkılarınızı yazarken geçmişte yaşadığınız şeylerden yola çıkarak mı yazıyorsunuz? Şarkılarınızın bir hikayesi var mı?
Şarkılar yazılırken herhangi bir niyetle veya amaçla yazılmıyor, içimizden ne geliyorsa o oluyor. Hepimizin geçmişinden anıları ve yorumları var . Hatta bunlar sonradan anlatılınca daha dürüst ya da daha umulduğu gibi yorumlanabiliyor. Kimimiz zamanın hızına kopuyor, kimimiz hayatın telaşında, bir başkası gönül işleriyle meşgul, ötekisi pişman... biz de yazarken ve bestelerken kendimizi o anda nerede nihai olarak bulduysak, oralara yakınlaşıyoruz. Genelde şarkı karar veriyor buna.
3-) Geçen günlerde “Keşke Herkes (Bostancı Gösteri Merkezi – Live 22’)” adında konser kayıtları yayınladınız. 2023’ün ikinci yarısında dinleyicilerinizle buluşturmayı hedeflediğiniz bir proje var mı?
Önce bir iki single, ardından bir albüm gelebilir.
5-) Sosyal medyadan sizin hakkınızda yapılan yorumları ve merak edilenleri okudum. Bir ton soru vardı ve merak edilenlerden biri de; sizler için yeri ayrı olan şarkınız hangisi? Neden?
Diğer şarkılardan kayırdığımız şarkılarımız genelde hep yeni olanlar. Çok yeni olanlar. Yani aklımızda demosu oynayanlar, henüz kaydetmediğimiz, arada bir iki kere provada tıngırdattığımız tam hazır olmayan parçalar.
Onların heyecanı ne yazık ki en yükseği, eski olanların provasını alıyoruz ve seyirciye sunuyoruz. O bambaşka bir kol. O seyirciyle birlikte keyif aldığımız ortak bir his. Ama yeni olanların sonsuz ihtimalleri var, yaşanmamış hayatların ağırlığı tadında.
6-) Son zamanlarda ülkemizde müziğe karşı bazı olumsuz politikalar uygulandı. Bazı festivaller iptal edildi ve öncesinde de gece yarısı müzik yasağımız vardı. Siz alınan bu politikalar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Müziği susturamazlar, müzik herkesindir. Doğada gün ayarken de müzik duyarsınız, gece yakamoz gördüğünüzde de müzik duyarsınız. Bir hayvanın çiftleşmeye çalışmasını duyarak anlayabilirsiniz ya da hafızasını çoğunlukla yitirmiş birisi birtakım notaları yan yana duyduğunda o anı zihni tekrar geri çağırabilir. Henüz kelime duymamış bebeğin dilinden de anlar, dünyanın bambaşka bir yerinde okuma yazma bilmeyen birinin dilinden de anlar. Müzik sadece eğlence için değildir - öyle algılanmak isteniyorsa kişi tarafından öyle de algılanabilir (çünkü subjektiftir) - Müzik aynı anda hem kişiye hem de toplumlara özel olabilen yegane seslerdir. Müzik aynı anda hem sıvıdır hem de gazdır. Kendi yolunu bulur, kontrol edilmesi imkansızdır. İçimizde olan şeyi yasaklamak, kalıcı mıdır?
7-)Bu zamana kadar çok fazla sahne aldınız ve konser esnasında yaşadığınız en ilginç ve absürt olaylar oldu mu? Bu olaylar neydi?
Geçenlerde tur otobüsümüzde tanımadığımız biri vardı. İki saat kadar falan da yol gitmiştik. Sonradan hepimiz farkettik ki kimse tanımıyor.
8-) Spotify gibi uygulamların çıkmasından sonra artık herkes şarkıcı olabiliyor rahatlıkla. Sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce şarkı çıkarmak bu kadar kolay olmalı mı?
Kolay olması çok güzel aslında. Çünkü sanat yaptıkça gelişen, değişen bir şey. Kuru bir kalabalık olduğu doğru ama bu insanların yapmak istediğiyse eğer, yapabilme olanaklarının daha iyi bir konumda olması çok güzel bir gelişim.
Ancak organik müzik bambaşka. Çalınan, söylenen, perform edilen noktada durum değişiyor. Bunun için daha hazır olmak, konuya daha vakıf olmak gerekiyor. Öyle olmadığında kötü oluyor. Bu yüzden dijital ortamda üretmek daha yaygın, ve daha kolay. Buradan çıkan çok güzel işler de oluyor. Bizce bu pozitif. Bu müziğin küçük bir kısmı sadece.
9-) Röportajımızın son sorusuna geldik. Bu muhteşem röportaj için teşekkür ediyorum. Son olarak dinleyicilerinize neler söylemek istersiniz?
Sayın dinleyici, iyi ki varsın. Konserlerimiz keyifli geçiyor, her seferinde yeni ilhamlar veriyor. Bunun için çok teşekkür ederiz, ve gelecek konserlere bekleriz.
Bu röportajda emeği geçen başta Yaşlı Amca ekibine ardından değerli ekip arkadaşım Batın Uzun'a teşekkür ediyorum. Gelecek röportajlarda görüşmek dileğimle. Hoşça kalın :)
Yorum Bırakın