Tarihin içinde Sanatın ve Teknolojinin buluşması: Şerefiye Sarnıcı

Tarihin içinde Sanatın ve Teknolojinin buluşması: Şerefiye Sarnıcı
  • 6
    0
    0
    0
  • 1600 yıllık tarihiyle ziyaretçilerini büyüleyen Şerefiye Sarnıcı, Türkiye'de ilk kez 360° haritalama sistemi kullanılarak tarihle sanat ve teknolojiyi buluşturmuş. İstanbul Tarihi Yarımada'da yer alan ve 1600 yıllık geçmişi olan şehrin su yapılarının en eski örneklerinden biri olan Şerefiye Sarnıcı'nda kitabe bulunmuyor ancak II. Theodosius döneminde yapıldığı sanılıyor.

    İstanbul, nüfusun fazlalığı ve kuşatmaların yanı sıra yeterli kaynak bulunamaması nedeniyle de su depolayacak yapılara her zaman ihtiyaç duymuştur. Şehir yüzyıllar boyunca açık ve kapalı su depolarını kullanmıştır. Bu anlamda Şerefiye ve Yerebatan sarnıçları gibi büyük yapıların Büyük Saray, Nymphaeum ve Zeuxippus hamamlarına su sağladığı bilinmektedir. 24m x 40m alan üzerine inşa edilen ve tavan yüksekliği 11 metreye varan Şerefiyes Sarnıcı'nda 45 yelken tonoz ve 32 sütun bulunuyor. İmpost blokları taşıyan Korinth sütun başlıklarının tamamı sarnıç için özel olarak getirilen Marmara Adası mermerinden yapılmıştır. Başlıklar akantus yapraklarıyla süslenmiştir. Yapının iç duvarları su geçirmez sıva ile kaplanmış, köşeleri ise basınca dayanım sağlayacak şekilde kavisli yapılmıştır. Duvarlar yaklaşık 2,5 m kalınlığındadır.

    Sarnıç, adını Roma İmparatoru II. Theodosius'tan almaktadır. Sarnıcın üzerinde 18. yüzyıl sonu veya 19. yüzyıl başında yapıldığı sanılan ve 1912 yılında İstanbul Belediyesi binası olarak kullanılan Arif Paşa Konağı yükselir. Bina daha sonra İstanbul Belediye Hizmetleri Binası ve ardından Eminönü Belediyesi olarak hizmet vermiştir. 1930-1984 yılları arasında yapılan yapı. 2010 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Eminönü Belediye Binası'nın ek binalarını yıkarak, altında yeni keşfedilen Theodosius Sarnıcı'nı tarihi esere zarar vermeden ortaya çıkardı. İstanbul'daki Bizans altyapılarıyla karşılaştırıldığında Şerefiye Sarnıcı, orijinal tabanı ve iyi korunmuş Korint başlıkları ile dikkat çekiyor. Beton binaların yıkılıp çevre düzenlemesi yapılmasının ardından çevre arkeolojik parka dönüştürmüş. 

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.