Antik Mısır'da Firavunların Sofrası

Antik Mısır'da Firavunların Sofrası
  • 8
    0
    0
    0
  • Antik Mısır’da saray yemekleri, hem zenginlik ve ihtişamın hem de lezzet ve çeşitliliğin bir göstergesiydi. Saray yemekleri, antik Mısır medeniyetinin tarihine, kültürüne ve geleneklerine ışık tutan önemli bir kaynak. Antik Mısır’da yemek, hem beslenme hem de sosyal bir faaliyet olarak önemliydi. Yemekler, aile, arkadaşlar, tanrılar ve ölülerle paylaşılıyor, şükran ve saygı ifade ediyordu. 4000 yıl öncesinden Greko-Romen dönemine kadar tutarlılığını korumuş bu antik mutfağa yakından bir bakalım. 

    Ekmek ve bira

    Antik Mısır'da en yaygın temel besin ekmek ve biradır. Hem zenginlerin hem de fakirlerin sofrasında mutlaka olurdu. Ekmek, genellikle arpa, buğday, darı gibi tahıllardan yapılırdı. Ekmek hamuruna bazen bal, hurma, incir, fındık, badem, susam gibi tatlı veya çerezler de katılırdı. Bira, arpa, bal, çeşitli baharatlar ve otlar kullanılarak yapılırdı. Günümüzde Almanları ve İngilizleri kıskandıracak ölçüde, suya nazaran daha çok tüketilirdi. Zengin, fakir, çocuk, yetişkin ayrımı olmadan kullanılan bira, çoğu zaman çalışan işçilerin maaşlarını ödemek için bir araç olarak bile kullanılmıştır. Aynı zamanda hem açık hem de koyu olarak içilmiştir. 

    Et yemekleri

    Antik Mısır’da firavunlar ve asiller, genellikle et, balık, kümes hayvanları, ekmek, sebze, meyve, peynir, şarap ve bira gibi yiyecek ve içeceklerden oluşan zengin bir sofra kurarlardı. Et olarak sığır, koyun, keçi, domuz, geyik, antilop, tavşan, kaz, ördek, güvercin gibi hayvanların yanı sıra timsah, leylek, pelikan gibi egzotik hayvanlar da tüketilirdi.

    Deniz mahsülleri

    Balık olarak ise Nil nehrinin sunduğu çeşitli balıklar, özellikle levrek, sazan, yılan balığı, tilkiya gibi türler tercih edilirdi. 

    Sebze ve meyveler

    Sebze olarak soğan, sarımsak, pırasa, lahana, salatalık, havuç, turp, mercimek, nohut, fasulye, bezelye gibi sebzeler yetiştirilir ve pişirilirdi.Meyve olarak ise hurma, incir, üzüm, nar, elma, armut, kayısı, şeftali, muz, karpuz, kavun gibi meyveler hem taze hem de kurutulmuş olarak yenirdi.

    Süt ürünleri

    Peynir, antik Mısır’da süt ürünlerinin en yaygın olanıydı. Peynir, genellikle koyun, keçi veya inek sütünden yapılırdı. Peynir, hem tuzlu hem de tatlı olarak tüketilirdi.

    Şarap

    Şarap, antik Mısır’da en çok içilen alkollü içecekti. Genellikle üzüm, hurma, incir, nar gibi meyvelerden yapılan şarap, hem kırmızı hem de beyaz olarak içilirdi. Antik Mısır’da şarap, hem dini hem de sosyal bir içecek olarak kullanılır,  tanrılara sunulan kurbanlarda, bayramlarda, cenaze törenlerinde ve ziyafetlerde içilirdi. Şarap, aynı zamanda bir ilaç olarak da kullanılırdı. Bal, süt, baharat, bitkiler ve hayvan organları gibi çeşitli maddelerle karıştırılarak çeşitli hastalıklara karşı tedavi amaçlı içirildiği de olurdu. 

     

    Antik Mısır’da tarım, Nil Nehri’nin sağladığı su ve verimli toprak sayesinde gelişmiştir. Nil Nehri her yıl taşarak, arkasında bereketli bir alüvyon bırakırdı. Bu alüvyon, toprağa besin ve nem kazandırarak, kurak iklimde tarıma uygun bir ortam yaratırdı. Bunu doğru kullanan mısırlı çiftçiler uzun yıllar bu coğrafyada çok zengin aromaları uzun yıllar birarada tutabildiler. 

    Bonus : Kleopatranın en sevdiği yemeğin sığır etli ve incirli güveç olduğunu biliyor muydunuz?

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.