Hardal

Hardal
  • 0
    0
    0
    0
  •  Grup tam olarak rock müziğin yüksek ilgi gördüğü 1970'lerin sonunda toplanır. Grubun bir araya gelmesi Burhan Ağaoğlu isimli rock aşığı bir müzikseverin tanıdığı birkaç arkadaşına grup kurmaları konusunda telkinde bulunmasıyla gerçekleşmiştir.

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kuruluş

     

     

    Davulda Sedat Avcı, bas gitarda Aydın Şencan ve gitarda da Cahit Kukul yer almaktadır. Şimdilik tamamlanan grup vokal arayışına girer. Grubun vokalistliğini yapması için Şükrü Yüksel'e vokalistlik teklif ederler ve Şükrü Yüksel de bu teklifi kabul eder. Bu şekilde grubun tamamlanması sağlanır.

     

     

    Grup üyeleri belirli sürelerle toplanıp besteleri hakkında konuşurlar, ancak çoğu bestenin alt yapı olarak klavye gerektirdiğini fark eder ve gruba Özkan Turgay'ı dahil ederler.

     

     

    Böylelikle grup tam olarak kurulmuştur ve Şükrü Yüksel vokalde, Sedat Avcı davulda, Cahit Kukul gitarda, Aydın Şencan bas gitarda, Özkan Turgay ise klavyede yerini alır.

     

     

     

     

     

    Albümleri ve Aldıkları Büyük İlgi

     

     

    1970'li yılların sonunda arabesk müziğe ilginin artmasıyla rock ve pop müziğe olan ilgi de azalmıştı. Bu dönemlerde grup, İstanbul Gelişim Stüdyosu'nda kaydedilen ve Türk rock müziğin efsane albümlerinden olan Nasıl? Ne Zaman? adlı albümlerini 1978 senesinde yayınlamışlardır.

     

     

    Türkiye'de rock müziğin etkisinin azaldığı dönemde Nasıl? Ne Zaman? albümüne karşı olan ilgi çok büyüktür. Bu albümün beğenilmesinden sonra grup, İzzet Öz'ün TRT 1 kanalında kendi imkanlarıyla yaptığı Teleskop adlı programda Zor isimli şarkılarını sergilemişlerdir. İlk albümlerine aldıkları ilgiden sonra grup konser vermeye ve televizyon programlarına katılmaya devam edip turnelere de çıkmıştır.

     

     

    12 Eylül Darbesi sonucunda müzik sanatçıları ve grupları bu dönemde büyük sıkıntılar yaşamışlardır.Yasaklanmışlar, hapse girmişler, geçmişleri bir anda silinmiştir. Grup, bu dönemin etkilerinin azalmasını bekler yine de o dönemlerde konser vermeye devam etmektedirler.

     

     

    Bu olaylar sonrası grup yeni albümlerinin kayıtlarına başlamıştır ve albümün kayıt edilmesi 1982 yılında tamamlanmıştır. Albümün adı Nereden Nereye! olarak karar verilmiştir. 1982 yılında tamamlanan albüm 1983 senesinde yayınlanmıştır. Yeni albümlerinde en çok ilgi görenler; Nereden Nereye, Bir Gün Mavi Bir Gün Yeşil, Babalar Küçük Oğullarına Söylesin Diye isimli parçalarıdır.

     

     

    Albüm yayınlanmadan önce Sedat Avcı ve Aydın Şencan yurt dışına çıkar. Aydın Şencan yurt dışına çıkmadan önce bas gitar kayıtlarını tamamladığı için grup zorlanmamıştır.Fakat Sedat Avcı albümün kayıt döneminde yurt dışında olduğundan ikinci albümün davul kayıtları için Zafer Oğuz isimli baterist stüdyoya girmiştir

     

     

     

     

     

    Dağılış

     

     

    Ülkece yaşanan siyasi olaylar yüzünden, piyasada yaşanan konser ve mali işlerin yavaşlamasının albüm satışlarına yansıması sonucu ümidini kaybeden grup üyeleri, müziğe bir süre ara vermeye karar vermişlerdir.

     

     

     

     

     

    Yeniden Birleşme

     

     

    Kanada'ya yerleştikten sonra Türkiye'den bağını koparan Aydın Şencan, Erkin Koray'ın 1983 yılı ziyaretinden sonra Şükrü Yüksel'i karşısında bulur. Şükrü Yüksel grup üyelerinin yeniden bir araya gelmesi için bir söylemde bulunur.

     

     

    Önceden hazır olan söz ve besteler üzerinde uzun bir süre çalışmaya vakit bulurlar.

     

     

    Eski grup üyelerinden olan Sedat Avcı,  Erkin Koray ile konserlere çıkar ve bir süre Cem Karaca ile de çalışır. 

     

     

    Hardal, 1994 yılında on bir yıl sonra Seçmeler isimli bir derleme albüm yayınlar. Seçmeler albümünde ilk ve ikinci albüm yer almaktadır. 1997 yılında grup tekrar bir araya gelir. Şükrü Yüksel ve Aydın Şencan'ın yurt dışından dönmesiyle grup yeni albümlerinin kayıtlarına başlamışlardır.

     

     

     

     

     

    Yeniden Dağılış 

     

     

    Aydın Şencan albüm kayıtlarının sonunda tekrar Kanada'ya döner. Sedat Avcı bir süre daha Erkin Koray ile çalışmaya devam eder ve 2001 senesinde vefat eder. Sedat Avcı'nın ölümü tüm rock camiasını yasa boğar. Bu beklenmedik vefat Şükrü Yüksel'i de derinden etkiler.

     

     

    1999 yılında yayınlanan albümden sonra Aydın Şencan'ın Kanada'ya dönmesi ve Sedat Avcı'nın vefatı ile grup tekrardan dağılmıştır.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.