GERİ GÖNDERİN; Melis Yelman İle Röportaj

GERİ GÖNDERİN; Melis Yelman İle Röportaj
  • 1
    0
    1
    0
  •  Sevgili WannArt okuyucları yeni bir röportaja hoş geldiniz. Bu haftaki konuğum Melis Yelman oldu. Sizin de Melis Yelman ile tanışmanız için muhteşem bir röportaj yaptım. Hazırsanız röportajımıza geçelim :)

    1-) Selamlar. Röportajıma konuk olduğunuz için teşekkür ediyorum, öncelikle nasılsınız?

    Teşekkürler, herkes gibi 3 gün iyi 1 gün kötü.

    2-) Öncelikle müzik yapmaya ne zaman ve nasıl başladınız?

    Mezun olunca Almanya’da bir dönem kaldım, mühendis olarak geçirdiğim vakit fazla güvenli geldi bana. Türkiye’ye dönünce çoksesli bir koraya girdim. Boğaziçi Üniversitesi’nde çalışıyorduk. İspanya ve Fransa’daki festivallerde Türkiye’yi temsil ettik ekipçe. İlk zehri orada aldım. Bu sırada kurumsal işimde çalışıyordum, bir yandan çalışırken bir yandan da kendimi geliştirecek yollar arıyordum. Harun Tekin’in şarkı yazarlığı atölyesine katıldım, bu işi yapacaksam kendi şarkılarımı yazmam lazım demiştim. Başlarda bu uğraşımı ailemden sakladım, o kadar okudun bu işlerle uğraşma bu işlerle diyebilirlerdi. Atölyede Harun Tekin bir şarkımı tahtaya yazıp tüm sınıfa inceletmişti, o an yaşadığım heyecanı hala hatırlıyorum. O zamandan beri hedefim önce şarkı yazarlığımı geliştirmek oldu. Şairleri çok örnek alırım, kitapları çizerek okurum. Günü geliyor bunları şarkılarda ilham olarak kullanıyorum.

    3-) Sizin için müzik ne anlam ifade ediyor? Müziğin daha çok hangi yönünü seviyorsunuz?

    Müzik benim için sabrı ifade ediyor. Koç burcuyum, sabırsız bir yapım var. Böyle zamana yayılmış şekilde elde ettiğim şeyler daha kalıcı ve değerli oluyor benim için. 

    Zaman öyle veya böyle geçiyor, şarkı yaptıkça sanki zamana tanık bırakıyoruz gibi hissediyorum, bu yönünü seviyorum en çok. Bir de başkalarının şarkı sözlerimden çıkardığı anlamları duymak çok eğlenceli.

    4-) Geçtiğimiz günlerde Orçun Ayata ile “GERİ GÖNDERİN” adında bir düet yayımladınız. Şarkının yapım süreci nasıl geçti?

    Tek bir sessionda yaptık, şarkının tüm hissi o 3 saatte çıktı, öyle aktı gitti. His olarak triphop tarzına yakın. Yankı albümümde de Semazen isimli triphop bir parça vardı bu hisse benzer.

    5-) Açıkçası biraz geçen gündemle alakalı bir soru sormak istiyorum. Ülkemizde müziğe karşı alınan politikalar hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Karşı olmayı bir kenara bırakalım, şu an kültür sanata yapılan yatırımın azlığı bile tüm müzisyenlerin hayatına zorluk olarak tesir ediyor. Fatih Akın’ın “Crossing the Bridge" belgeselini izlemeyenlere tavsiye ederim, 2000ler Türkiye’sinden beri ne kadar gerilemişiz sektör olarak görülebilir. O günlerin özgür ortamı, müziği destekleyen mekanları sayesinde bugün hala dinlediğimiz birçok ölümsüz isim çıkmış ortaya. Bugünkü gibi aylık dinlenme sayısı için müzik yapmış olsalardı sanmıyorum ki bu işler çıkabilsin, hepimiz çok kaygılıyız eskisine göre.

    6-) Müzik kariyerinizin ilerleyen süreçlerinde kendinizi nerede görüyorsunuz?

    Şarkılarımın binlerce insan tarafından söylenmesini istiyorum. 

    7-) İlerleyen zamanlarda dinleyicilerinizi ne gibi projeler bekliyor?

    Benim için yeri en ayrı olan Elmas’ı yayınlayacağım. Bazı konserlerde söyledik bu şarkımı, duyanlar hemen ezberliyordu, heyecanlıyım. Prodüksiyonu birçok değerli işiyle bilinen Nurettin Çolak’a ait, mutluyum beraber çalıştığımız için. 

    Bir başka şarkımı ise Evden Uzak grubundan Alkame Özer ile yapıyoruz, sade ve tatlı. Hepsinin ortak özelliği retro ögeler barındırması, yeni bir Melo keşfediyorum. Bu arada TERSKELEPÇE ile ikinci ortak şarkımız yayınlanıyor 29 Mart’ta, benim ona verdiğim bir monolog “KENDİMİ VAR ETTİKÇE”.

    Yeni düetler yapmak istiyorum bundan sonra, bu süreç beni besliyor.

    8-) En sevdiğim bölüme geldik :) En son dinlediğiniz üç şarkıyı bizimle paylaşır mısınız?

    Yabancı:

    SOS-Little Simz

    Akon- Ghetto (mp3 çalardan dinlerdim bunu:)

    Sunny came home- Shawn Colvin

    Yerli:

    Ask garibi- Mirkelam

    Ben olmalıydım- Gülden Karaböcek

    Sürpriz- Teoman

    9-) En son okuduğunuz kitap neydi? Kitapta yer alan ve sizi en çok etkileyen cümleyi söyler misiniz?

    İki tane paylaşayım;

    Sizi temin ederim ki, baylar, herseyini bilincinde olmak hastalıktır, hakiki ve tam bir hastalıktır.” Yeraltından Notlar, Dostoyevski

    Canavarlar tanrılar için nimettir. Edilen bütün o duaları düşünsene.” Ben Kirke, Madeline Miller


    Yorumlar (1)
    • Her yanı ile harika bir insan ve müzisyen olduğunu düşünüyorum. Şarkıları ve sesi benim içimde çok değişik kapılar açtı. Kendisine yüz yüze teşekkür edebilmeyi isterdim.

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.