Türk Tipi İslamcılık ve Kürtler

Türk Tipi İslamcılık ve Kürtler
  • 0
    0
    0
    0
  • Türk İslam anlayışının ülkenin doğusunda yaygın olarak kabul görmemesinin ana nedenlerinden biri de Kürt dilinin yadsınmasından kaynaklanır.

    Medrese eğitiminin yasaklı olduğu yıllar dahil klasik medrese eğitimini devam ettiren Doğu, nasıl olmuştur da Türkiye'deki hakim İslami anlayışa kendi rengini verip katkı sunamamıştır? İşte tam da burada dil sorunu ortaya çıkar. Arapça eğitim veren medrese geleneğinde eğitim gören talebelerin çoğunluğu bölge insanı olan Kürtlerden oluşuyordu. İslam dini üzerinde yetkinliğe sahip olmalarına rağmen bilgi ve deneyimlerini toplumun geniş kitlelerinin istifadesine sunamadılar. Çünkü Türkçe'ye çok hakim değillerdi. Ayrıca Türk basın ve yayıncılığında da var olamadılar. Basın yayıncılıkta tek tük yer edinenler ise geniş halk kitlelerine ulaşamadılar. Zaten buna basın ve yayıncılık da pek hevesi olmamıştı.

    Bugün Kürt realitesi kendisini İslam dini üzerinden de gerçekleştirmeye çalışıyor ise bu Kürtlerin Türkçeye hakim olmaya başlamış olmalarından ileri geliyor.

    Artık şu tespitte çok kolay bulunabilmekteyiz: Üniversite kürsülerinde toplum ile ilişki kurma biçimleri problemli ilahiyat kökenli akademisyenlerin karşısında artık, doğudaki medrese anlayışından beslenerek, bugün kendisini Türkçede ifade eden toplumun geniş kitlelerine sosyal medya ve dijital mecralardan ulaşma yeteneği bulan dindar Kürt gençleri var. Ve özgüven katsayıları toplumda kabul gördükçe artarak devam ediyor.

    Sonuç olarak, artık ülkenin batısında çıkan her yayını referans kabul eden bir yapıdan, sunulan veya dayatılan şeyin hakikatini sorgulayabilecek yetkinliğe sahip dindar Kürt gençlerinin varlığı söz konusudur.

    Bu da beraberinde eskiden Türkçeye hakim olamadıkları için Türkçü dinciler ile siyasal İslamcıların etkisi altında kalmış olan Kürtlerin kendilerini kabul ettirip inanca kendi karakterini vererek, inancı hastalıklı Türkçü bir kafanın etkisinden kurtaramazsa bile, İdeolojik Türkçü bir din yaklaşımını kabul etmeleri artık mümkün değildir. Her geçen gün vücut bulmaya başlamış bu yapı daha da güçlenecektir çünkü kendini ifade edebildiğin dilin yok ise sana ait bir düşünce ve yaşama biçiminde olmuyor ve artık dil konusunda yetkindir dindar Kürt gençleri.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.