Türkiye'de Mutlaka Gezilmesi Gereken Ödül Almış Müzeler

Türkiye'de Mutlaka Gezilmesi Gereken Ödül Almış Müzeler
  • 4
    0
    0
    0
  • Ülkemiz yıllar boyunca dünyanın köklü medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır. Kadim tarihi, kültürel kodları, coğrafi araştırmaları ve uzantılarıyla tüm dünya için oldukça kıymetli müzelerimizi bu yazıda bir araya getirdik, keyifli okumalar.

    Antalya Müzesi, Antalya

    Adını şehrinden alan Antalya Müzesi, ülkemizin en büyük müzelerinden biridir. Aynı zamanda dış mimarisi, Pamfilya bölgesinin coğrafi güzelliklerini de öne çıkarmakta. 1922'de Kaleiçi’ndeki Alaeddin Cami'de kurulan ve 1972'de bugünkü binasına taşınan Antalya Müzesi, tam 30 bin metrekarelik bir alana yayılıyor. 14 sergi salonu, çocuk bölümü ve açık hava galerilerinin yanı sıra bahçesiyle de dikkat çekiyor. 1988’de Avrupa Konseyi Yılın Müzesi ödülüne layık göülen müzede; Anadolu'nun en zengin geçmişe sahip köşelerinden üç antik kültür bölgesi olan Psidia, Likya ve Pamfilya’ya ait eserleri görmeniz mümkün.

    Odunpazarı Modern Müze, Eskişehir

    Türkiye'den ve dünyadan modern ve çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği bir buluşma noktası olan Odunpazarı Modern Müzesi, Osmanlı kubbe mimarisi, geleneksel Japon mimarisi ile Odunpazarı sivil mimarisinden esinlenilerek Japon mimarlık ofisi “Kengo Kuma and Associates” tarafından tasarlanan OMM, Eylül 2019’da ziyarete açıldı. Ziyarete açılmasın bu yana birçok ödül aldı.


    Kültür ve Turizm Bakanlığınca Türkiye’nin kültür mirasına ve sanat dünyasına özgün eser, uygulama, yorum veya bilimsel araştırmalarıyla katkı sunanlara minnet ve teşekkür ifadesi olarak 1979’dan itibaren verilen ödüller kapsamında Özel Ödül‘ün sahibi oldu. 2021 yılında İngiltere’de Avrupa Müze Forumu (EMF) tarafından düzenlenen “Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri” kapsamında Özel Takdir Ödülü‘nü kazandı.  Koleksiyoner Erol Tabanca’nın kurucusu olduğu ve 4 bin 500 metrekarelik alana sahip OMM son olarak, prestijli sanat yayını ARTnews tarafından son 100 yılın en iyi 25 müze binası arasında gösterildi.

     

    Troya Müzesi, Çanakkale

    Avrupa Müze Forumu – EMF tarafından verilen ve en saygın müzecilik ödülleri arasında yer alan Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü’nün sahibi olan Troya Müzesi,  tarihin önemli bir dönemine katkısı bulunan Troya Antik Kenti’ndeki kazı sonucunda ulaşılan tarihe ışık tutan birçok eseriyle heyecan verici örneklerden biri. Müze, yurt dışına kaçırılmış ve birçok faklı müze ve koleksiyona dağılmış Troya buluntularının Türkiye'ye iadesini sağlamak amacıyla kurulmuştur. Açık ve kapalı alanları dahil olmak üzere toplamda 12.712 metrekareden oluşuyor.

    Masumiyet Müzesi, İstanbul


    Orhan Pamuk’un imzasını taşıyan aynı isimli romandan uyarlanarak hazırlanan Masumiyet Müzesi; 2013 yılında Avrupa Müze Forumu tarafından verilen Yılın Müzesi Ödülü’ne layık görüldü.  Müze, bir romanın kurmaca evreninden yola çıkılarak oluşturulan ilk müzedir.

     

    Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep

    Zeugma Mozaik Müzesi, 9 Eylül 2011 tarihinde Gaziantep'te açılan ve 1700 metrekarelik mozaik ile dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olma özelliğini taşıyan müzedir. Yalnızca sanat tarihçilerinin ve arkeologların değil geçmişe ilgi duyan herkesin görmesi gerektiğine inanıyorum.

     

    Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Muğla

    UNESCO’nun “Korunması Gereken Kültür Varlıkları” aday listesinde yer alan ve 1995 yılında “Avrupa’da Yılın Müzesi” ödülüne layık görülen Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ülkemizin tek, dünyanın ise en önemli sualtı arkeoloji müzelerinden bir tanesi. Bünyesinde 14 adet sergi salonu bulunan müze; dünyanın en zengin Doğu Akdeniz amforaları koleksiyonuna sahip.

     

    İstanbul Arkeoloji Müzesi, İstanbul

    İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır. 1993 yılında “Yılın Müzesi” olarak seçilen İstanbul Arkeoloji Müzesi aynı zamanda Avrupa Konseyi Müze Ödülü‘nün de sahibi.

     

    Baksı Müzesi, Bayburt

    Baksı Müzesi Bayburt’a 45 km uzaklıktaki Bayraktar Köyü'nde kurulu sanat müzesidir. Kurulduğu Bayraktar Köyü'nün eski adı olan baksı sözcüğü eski Türklerde bilgin, hekim, şaman anlamlarına gelmektedir. Müze, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına ev sahipliği yapmaktadır. Müze, aynı zamanda Avrupa Konseyi 2014 Yılın Müzesi ve TBMM Onur Ödülü’nün de sahibi.

     

    İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul

    Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, İslâm sanatı eserlerini topluca kapsayan ilk Türk müzesidir. Müze, 1984 yılında Avrupa Konseyi Yılın Müzesi “Jüri Özel Ödülü”ne layık görülmüştür.

     

    Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara

    Anadolu Medeniyetleri Müzesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tarih ve arkeoloji müzesidir. 1997 yılında 68 müze arasından 1. seçilerek Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’ne layık görülen müzede; Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik ve Eski Tunç Çağı’nın yanı sıra Eski Hitit İmparatorluğu, Frig, Geç Hitit, Urartu ve Lidya dönemlerine ait çok sayıda kalıntı ve eser sergileniyor.

     

    Kaynakça: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.