Okumaya Dair

Okumaya Dair
  • 1
    0
    1
    1
  • Okuma alışkanlığı kazanmak bir süreç işidir. Bazılarımız bunu çocuklukta, bazılarımız da daha ileriki yaşlarda kazanıyor. 

    Benim kitap okuma sevgim ilkokul yıllarında başladı. Önüme gelen her şeyi okuyordum. Dışarıdaki tabelalar, televizyon yazıları, takvim sayfaları ve daha fazlası. Okudukça mutlu oluyor ve hep daha fazlasını istiyordum . Bir gün yine sokaklardaki kağıtları okurken bir spor dalının kayıt broşürüne denk geldim ve bu sayede spor hayatım başlamış oldu. Ve o gün babam bana okumanın ne kadar güzel ve önemli bir şey olduğundan bahsetti. Bir başlangıça vesile olduğum için inanılmaz gurur duymuştum kendimle.


    Okuma alışkanlığında aile üyelerinin çocuğa rol model olması çok kıymetli. Benim rol modelim babamdı. Kütüphaneye götürür ve gençliğinde okuduğu kitapları gösterirdi bana. Daha sonrasında ödünç kitaplar alırdık. Akşamları, sobalı evimizin bir odasında oturur hep birlikte kitaplarımızı okurduk. Bir yandan da annem bizlere meyve soyardı.

    Ne zaman okuma motivasyonum düşse babamı bir şeyler okurken görürdüm. Ben de hemen  elime kitap alıp yanına otururdum. Doğum günlerinde ailemin aldığı kitaplar beni çok mutlu ederdi. Sıkılana kadar okur dururdum. Çeşitli yarışmalara da katıldım bu yıllarda. Güzel hediyeler ve dereceler elde ettim birçoğunda. Hediyelerin bir kısmı da hala benimle.


    Okuduğum her şeyi bir deftere yazardım. Özeti, konusu, teması yazılı olurdu burada. Yıllarca bu alışkanlığı sürdürdüm. Şu an iyi ki diyorum bunu yaptığım için. Yorumlama gücümü inanılmaz geliştirdi. Bazen de okuduklarımı gider anneme anlatırdım. İlgiyle dinlerdi her seferinde. Çok severdim okuduklarımı birilerine anlatmayı ve kitaplar hakkında konuşmayı. O zamanlar bilgiye ulaşmak günümüzdeki gibi kolay değildi. O yüzden öğrendiklerimin kıymetini bilir hep daha fazlası için çabalardım.


    İlgi alanı dahilinde okunulan kitaplar belki de  bu alışkanlığı kazanmanın kilit noktası. Ne zaman sevdiğimiz ve merak ettiğimiz konuda bir şeyler okusak devamı hep geliyor. Çünkü zorunluluk olarak bakmıyoruz olaya. Keyifle ve ilgiyle okuyoruz her bir satırı. Neyi sevdiğimizi bilirsek her şey çok daha kolay olur. O yüzden okumayı sevmeyen bir çocuğa kendi ilgi alanını keşfetmesine imkan sağlamalıyız. Bu ufak dokunuş kocaman değişiklikler yaratacak minik hayatlarda. 


    Gelecek planlarımdan birisidir çocuklarıma bir defter hediye etmek. Bu, okuduğum kitaplardaki alıntıları not ettiğim ve ara sıra kendi düşüncelerimden de bahsettiğim bir defter olacak. Deftere yazdıklarım ve yazacaklarım beni çok heyecanlandırıyor. Yıllar sonra okuduklarında bu yaşlarda benim neler düşündüğümü, neler hissettiğimi bilmeleri benim için çok kıymetli olacak. 

    Dilerim ki okuma, öğrenme, araştırma sevgisi yüksek nesiller yetiştiririz. Geleceğin anne ve babaları olarak bu sorumluluğu yerine getirmek en büyük görevimiz. 


    Yorumlar (1)
    • Yüzyıllarca bakılacak bir tablo gibi muhteşem ötesi olmuş, geleceğin değersel tasarımını idealize eden bir heykel gibi parıldayacaktır. Bu değerli yazınız için teşekkür ederim..

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.