ÖZGÜRLÜK, HAYÂL VE YARATICILIK

ÖZGÜRLÜK, HAYÂL VE YARATICILIK
  • 1
    0
    0
    0
  • ‘Sadece aklın yolundan gidenler özgür olabilir’ 

    Özgürlük hayâllerimizde, sınırsız iç sesimizde, yaşamlarımızın köşegenlerinde mi? 

    Gerçekten özgürlük nerede!  Özgürlüklerimize ütopyalar yaratıyoruz. Düşüncelerden, düşlerden uzaklaşmak mümkün müdür? Bunun içindir mi ki Alice Harikalar diyarında; 

    Kitabın ilk bölümünde ‘Ya bu kuyu pek derindi ya da Alice çok ağır ağır düşüyordu, der.

    Alice düşünde, düşünerek düşüyordu. Asıl bilmece bu muydu, Lewis Carroll’ın. 

    Düşsel özgürlüğümüz; uyumlandırılmış bir yapıdan çok öte yalnızca bireye ait olabilir. Peki, düşüncelerimizde ne kadar özgürüz? Düşünce modellerimizde; ekonomik, sosyal, politik, kültürel alanların düşünce gücümüze yani sinaps bağlarımıza etkisi nedir? Düşüncenin eylemsel bir yansıtma biçimi olarak sanat nesnesinde; yaratıcılık (düşüncenin karesi) nelere bağlıdır? 

    Bu yazımda bu konuya bir giriş yapmak, ileriki yazımlarımda bunu bilimsel olarak temellendirerek, çıktısal bir sonuç yazmayı planlıyorum. 

    Yaşamı güzel insanlarla kesişen şanslı bir insanım. Hecelere ilk dokunuşum, ‘Alice Harikalar Ülkesi’ (1974) kitabıyla oldu. Başlangıç meridyeni olarakta bu noktadan başlamak istedim. 

    Bilgide-bilimde, teknikte-teknolojide yöntemsiz bilgiyi sadece sinaps egzersizi olarak görmüşümdür. Nesnel, bilim-sel, fikirsel yöntemleri esas alırken bir teknik sunulmasını daha değerli bulurum. Akademik öğretimde de öğretilen asıl ilke budur.

    İnsan düşünmede-tasarlamada, sunmada-göstermede ESTETİKSEL DUYUM VE ZENGİNLİĞE yalnızca yaratıcılık ile ulaşabilir! Birey ancak yaratıcı bir benlikle; özel, özgün, özge bir yapıda biricik olabilir. Bu denklem bizleri bireyin, yaratıcılık derecesi kadar özgür olabileceğine götürecektir. İnsanın özgürlüğü, yaratıcı bir ben olmasına bağlıdır.

    Yaratıcılık nedir? 

    Yaratıcılık, estetik alanlarının en önemli konusudur. Estetiği bir dalga olarak düşünürsek, yaratıcılık bu dalgayı yaratan asıl unsurdur. Yaratıcılık; bireyin DÜŞSEL BELLEĞİNİN, SEZGİSEL DUYARLILIĞININ bilmeden-bulmaya, kavramadan-tasarlamaya şaşırtıcı, iddialı, alışılmışın dışında, özge bir oluşumun somutlamada bireşimidir.  

     

    Küçük Bir Not: Sizlere bu değerli platformda en içten teşekkürlerimi sunmak isterim. Değer verip okuyanların olması beni kalbimden çok mutlu etti. Tüm değerli okuyuculara, bizlere ilham olan yazarlara ve platform yöneticilerine teşekkür ederim. 


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.