KHEİRON: Astroloji ve Mitoloji

KHEİRON: Astroloji ve Mitoloji
  • 0
    0
    0
    0
  • MİTOLOJİ YAZARI: Edip Sarıcıoğlu

    ASTROLOJİ YAZARI: Özlem Göllü

     

    Yunan mitolojisinin en bilge ve en yeteneklisi olarak bilinen yarı insan yarı at olan Kheiron’un yaşantısını kısa bir şekilde ele almaya çalıştık.

     

    KHEİRON’UN DOĞUMU 

    Kronos, Philyra’yı elde etmek için ve yakalanmamak için bir at kılığına girer. Kronos istediğine ulaşır ve bu sinsi planın sonucu olarak da Kheiron doğmuş olur. 

    ÖĞRETMEN KHEİRON

    Kheiron, son derece bilgili ve yetenekli biridir. O kadar bilgilidir ki büyük yiğitler onun öğrencisi olmuşlardır. Bir söylentiye göre bu büyük yiğitlerin arasında Apollon da yer almıştır. Ancak en başarılısı ve en ünlüsü olarak bilinen öğrencisi; Akhilleus’tur. Kheiron, tıp, sanat, cerrahi gibi birçok alanda son derece bilgili olmasına rağmen ‘Terzi kendi söküğünü dikemez’ sözünün bir karşılığı olmuştur. Kheiron, bir Kentauros (Centaur) türüdür; ancak ölümsüz olan tek kentauros olduğu için Zeus ona "kheiron" adını verdi ve bu isimle anılmaya başlandı.

    KHEİRON’UN ÖLÜMÜ

    Kentauros (Centaur)’lar Birgün toplanıp Herakles’e bir saldırı düzenlediler bunların içinde Kheiron da vardı. Pek bu saldırının sebebi neydi?

    Tanrı Dionysos, Phlolos’a mühürlü bir şarap şişesi verir. Bu şarap Kentauros’ların ortak malıdır ve kesinlikle tek başına içilemez. Herakles, birgün phlolos’a ziyarete gelir. Phlolos onu çok güzel bir şekilde ağırlar ve çok güzel bir sofra kurar. Bu sofra da etler akıllara gelecek her şey vardır, Herakles şarap şişesini görüp bu şarabı içmek ister, Phlolos başta bunu kabul etmese de bu şişeyi herakles’e verip birlikte içmeye başlarlar. Bu şarabın içildiğini öğrenen Kentauros’lar toplanıp, Herakles ve Phlolos’a saldırıya geçerler. Bu saldırıda Kheiron da yer alır. Saldırı sırasında Kheiron, zehirli bir ok ile yaralanır ve sonsuz açılar ve ağrılar çeker. Dedik ya 'terzi kendi söküğünü dikemez'. Bu acılar ve ağrılar yüzünden mağarasına çekilen Kheiron, bilgisine rağmen bu acılara ve ağrılara tedavi bulamaz ve ölemez, çünkü o bir ölümsüzdür. Ölümlü olabilmesi için bir ölümlü ile yer değiştirmesi gerekmektedir (bazı kaynaklarda tanrıların ona acıyıp, ölümlü yaptığı yazar) ve o ölümlü Prometheus’tur. Prometheus bu teklifi kabul ve Kheiron, ızdırap dolu hayata veda eder.

     

     

     

     

    Astrolojide Kheiron

     Kheiron (yaralı şifacı) yani yaralarımızı sarmak olarak düşünebiliriz. Bunun dışında rehberlik etme, iyileştirme, bağ kurmayı işaret eder. Fiziksel ve duygusal anlamda zorlandığımız, gizlenmiş konularda bize rehberlik eder ve asıl önemli olan bunu  fırsata dönüştürüp adım atabilmektir. Astroloji de ki sembolü de anahtar şeklindedir ve bize kendi gücümüzü fark edip kapı aralar. Kendimi nasıl hissediyorum? Ve bu duygu bana ne anlatıyor, hayatımda şuan neyi değiştirmek istiyorum gibi sorular sorup cevapları bulabiliriz.  Ama en nihayetinde şifa yine bizdedir. 

    Kheiron bulunduğu konum ve ev yerleşimlerine göre bize gölge yönlerimiz hakkında bilgi verir. 

    Kheiron’u haritalarda yükselen ve alçalan oluşuna göre tanımlayabiliriz. Yükselen tarafında kişisel iyileştirme, alçalan tarafta ise sanatsal yetenekler ve uygulamaları geliştirmeyi simgeler.

     

     

    Kaynakça (Mitoloji)

    ERHAT Azra: Mitoloji sözlüğü. Ramiz Kitapevi.

    GRİMAL Pierre: Mitoloji sözlüğü Yunan ve Roma. Kabalcı Yayınları.

    Kaynakça (Astroloji)

    GÜNER Meltem: Sırlar bohçası. Destek Yayınları. 22.Baskı Sayfa 457-458

     

    (HERHANGİ BİR TEKLİF HAKKI İHLALİ DURUMUNDA, BENİMLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ. SAYGILAR.)


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.