Abrakadabra
Abrakadabra, genellikle "sihirli söz" veya "büyüyle ilgili ifade" olarak kabul edilir. Günümüzde özellikle gösteri dünyasında sihirbazlar tarafından sihirli bir etki yaratmak amacıyla kullanılsa da tarihsel olarak daha ciddi ve mistik bir anlam taşımaktadır. Eski dönemlerde bu kelimenin kötü ruhları kovmak, hastalıkları iyileştirmek ve koruma sağlamak için bir tılsım olarak kullanıldığı bilinmektedir.
İbranicede "Tanrı dört elementi yok ediyor" , anlamındaki büyülü formülünden alınan Arba dak arba (abrakadabra) kelimesi 1560 yılında cerrah Ambroise Paré tarafından ortaya atılmış ve ateşli hastalıkları iyileştirdiği öne sürülmüştür.
MS III. yüzyılda yaşamış olan Romalı Quintus Serenus Samnonicus Tıp Kitabı adlı eserinde tılsımın madalyon şeklinde taşınabilecek formülünü verir.
Serenus'un inanışına göre yüksek ateş Abraxa muskası ile düşürülebilir. Tılsım gücünü kendini temsil eden kelimelerden alır. En sık kullanılan kelimeler "agla" ve "abrakadabra" dır.
Bazıları kelimenin İbrani dilinden bazıları Arami dilinden bazıları da latinceden türediğine inanır.
Aramice’de "Avrah KaDabra" ifadesi "Konuştuğum gibi yaratacağım" ya da “konuşurken var ediyorum” anlamına gelir.
İbranicede Baba, Oğul, ve Kutsal Ruh (ABba, Ben, RAuch, ACADosh) ' u simgelediğini öne sürer.
Latincede "abraxas" kelimesiyle bağlantılı olduğu ve bu kelimenin Gnostik inanışlarda 365 tanrıya atıfta bulunduğu düşünülmektedir.
(Abraxas eski çağlarda kavimlerin papirüs ve ceylan derisi üzerine büyü ve sihirle ilgili olarak yazdıkları, büyülü olduğuna inanılan Yunan harf dizisi ve Orta Çağ'da kullanılan bir tür tılsımdır. Gnostik inanışa göre görevi tanrısal ile şeytansal arasında simgesel bir bağlantı kurmak olan bir tanrının adıdır. Horoz kafalı ve bacakları yılan biçiminde bir erkek büstü şeklinde tasvir edilir. Hem tanrısallığı, hem şeytansallığı kendisinde barındıran bir tanrıdır. Bir anlamda aynı anda iyiyi ve kötüyü temsil etmektedir.)
Bir başka kesime göre ise "Ölünceye kadar seni şaşırtacak her şeyi at" , "Yıldırım oklarını ölüme doğru fırlat" gibi anlamlara gelen Abreg ad habra ya da
"Ha brakhap daharah” "Konuş ey kutsal varlık" sözünden türediğine inanılmıştır.
İbranicede bu kelime dokuz harften oluşmaktadır. Üçgenin sol tarafında alefin yer alması ve dokuz kez tekrarlanması büyülü bir etki yaratmaktadır.
Bu büyülü kelime söze, bu topluluğu büyüleyecek derecede güç kattığı için yıldırımın gücünü sembolize eder.
çok çok çok çok güzel bir yazı olmuş. ellerine sağlık.