Bollywood, Hindistan'ın Mumbai (eski ismi Bombay) şehrinde faaliyet gösteren film prodüksiyonudur. İsmi, Bombay ve Holywood'dan esinlenerek oluşturulmuştur. Dünyanın en çok film üreten ülkesi olan Hindistan'da filmlerin yaklaşık dörtte biri Bolywood'da üretilmektedir.
20. yüzyılın başında kurulan Bollywood, filmlerin genelde Hinduca çekildiği bir endüstridir. Bollywood'un en önemli iki ögesi şarkılar, ve bu şarkılara eşlik eden ilginç danslardır. Bu filmlerde büyüleyici aşk öyküleri, aşıkların ve ailelerin hikayeleri çevresinde gelişir, hem de Hint kültürünün köklü bir geçmişe dayanan zengin mitolojik değerleri ustalıkla işlenir.
1920''li yılların başında Bollywood'un yükselişi birçok film yapımcısının dikkatini çekti. Bu dönemde yapılan çoğu film mitolojik ve tarihi nitelikteydi. Aynı zamanda başta aksiyon filmleri olmak üzere Hollywood'dan yapılan ithalat Hint seyircisinin beğenisi kazandı.
Renkli televizyonların ortaya çıkmaya başlamasıyla birlikte animasyon yapımı için ilk çalışmalar da başladı. Ülkede büyük film sarayları inşa edildi. Bu yıllarda İkinci Dünya Savaşı yılları, sınırlı film stoğu ithalatı ve izin verilen azami çalışma süresi konusundaki hükumet kısıtlamaları nedeniyle üretilen film sayısının azaldığını görülse de izleyici sayısında -özellikle de önceki dönemde izleyicilerin düşük bir yüzdesini kapsayan işçi sınıfının katılımında- belirgin bir artış görüldü.
Bollywood asıl büyük sıçramasını 1947 yılından itibaren gerçekleştirdi. Geçmişin tarihsel ve mitolojik öykülerinin yerini, sosyal reformist filmler almaya başladı. Bu filmler, çeyiz sistemi, çokeşlilik ve fahişelik gibi toplumsal uygulamaları sık sık eleştiriyordu. 1950'li yıllarda Bimal Roy ve Satyajit Ray gibi film yapımcıları , o zamana kadar çoğunlukla nesne olarak görmezden gelinen alt sınıfların yaşamlarına odaklandı.Sosyal ve siyasal değişikliklerden sonra ve hem ABD'de hem de Avrupa'daki sinematik hareketlerden esinlenerek 1960'lar, Ray, Mrinal Sen ve Ritwik Ghatak gibi yönetmenler tarafından kurulan Hindistan'ın kendi Yeni Dalgasının doğumunu görüldü. Daha geniş bir gerçekçilik anlayışı ve ortak insanın bir anlayış sunma arzusu ile hareket eden bu dönemdeki filmler, büyük ticari prodüksiyonların filmlerinden farklıydı.
Bu yıllarda Hint sinemasında yeni bir eğilim doğdu. Yeni filmler dramatik sahneler ve üzgün şarkılar yerine komedi, kahkaha ve rock müziği içeriyordu. Filmler yeni kavramlar, yani aşk, kahkaha ve mutluluk sergiliyordu.
1980'lı yılların başında Hint sinemasında, artan şiddet, müzikal melodik kalitenin düşmesi ve video korsanlığının yükselmesi nedeniyle gişe rekoru katılımlarındaki düşüş ile durgunluk başladı. 1988 yılında Aamir Khan ve Juhi Chawla'nın başrol oynadığı Qayamat Se Qayamat Tak filmi bu yıllarda dönüm noktası oldu. Gençliğin, sağlıklı eğlencenin, duygusal bölgelerin ve güçlü melodilerin karışımı, aile izleyicilerini büyük ekrana geri döndürdü.
2000'li yıllara geldiğimizde Bollywood, dünyadaki büyüyen ve gelişen NRI ve Desi toplulukları nedeniyle popularitesini arttırdı. Hindistan ekonomisindeki hızlı bir büyüme ve bu çağdaki kaliteli eğlence talebi, ulusun film yapımını, üretim değerleri, görüntü yönetmelikleri ve yenilikçi öykü çizgileri açısından yeni boyutlara, ayrıca özel efektler ve animasyonlar gibi alanlarda teknik gelişmelere yöneltti.
Dünyada izlenirliği ve popularitesi her geçen yıl hızla artan Bollywood'da Juhi Chawla, Aamir Khan, Aishwarya Rai, Shahrukh Khan gibi çok ünlü film yıldızları vardır.
Yorum Bırakın