Muggle Noeli ile Büyücü Noeli Arasındaki Farklar

Muggle Noeli ile Büyücü Noeli Arasındaki Farklar
  • 1
    0
    0
    0
  • Bir yılın daha sonuna geldik. Havaların giderek soğumasıyla ters orantılı ve içinizi ısıtan Noel geldi çattı. Bu nedenle Pottermore'dan çevirdiğimiz ve içinizi daha da ısıtarak size kalkıp Hogwarts'a gitmeyi istetecek, Mugglelar ile büyücülerin Noel geleneklerindeki farklılıkları ele alan bir yazı ile karşınızdayız. Okumaya başlamadan önce: Kahveniz de hazırsa keyifli okumalar...
    "Tüm Noeller büyülüdür, ancak büyücü Noelleri birçoğundan daha fazla büyülüdür."  
    İster hindiyi terbiye eden bir Muggle olsun, isterse et suyunun kendi kendini karıştırdığını izleyen bir büyücü olsun, Noel büyülü bir dönemdir. Fakat aşina olduğumuz şölen favorileri ele alındığında büyücü Noelleri doğal olarak diğerlerinden daha fazla büyüleyici olmaya eğilimlidir. Hem de sönük, cansız Noel ışıklarınızı çöpe atmak istemenize sebep olacak kadar büyüleyicidir. İşte farklılık gösteren unsurlardan birkaçı:

    1. Yemek

    Büyücü Noeli, Muggle Noelinden çok da farklı değildir. Hogwarts'taki Noel şöleninde masa, çoğunlukla hindilerle ve alevli pudinglerle donatılır. Gecenin sonunda en güçlü büyücü bile uykuya direnemez. Ancak büyücü Noelinde, Muggleların asla yarışamayacağı birkaç sihirli dokunuş vardır. Burada en fazla dikkat çeken detay olarak yemek tabaklarının sürekli kendini doldurması söylenebilir. Bu da Noel yemeğinin asla son bulmayacağı anlamına gelir. Örneğin bir mucize gibi asla bitmeyen bir şarap hayal edin. Sihrin dışında büyücüler, Muggleların Noel pudinginin içine altı peni saklama geleneğine kendi tarzlarını katmayı severler. Hatta Percy, bir defasında şölen tatlısına saklanan Sickle yüzünden az kalsın boğulacaktı.

    2. Hediyeler

    Büyücülerin ''büyücü'' olduğunu göz önünde bulundurursak, hediyelerinin de çoğundan büyülü olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin Harry, eniştesinin ve teyzesinin gönderdiği kürdan ve 50 peniden tutun Görünmezlik Pelerini, Ateşoku Süpürge ve cep çakılarına kadar iki dünyadan da hediyeler almıştır. Öte yandan Mugglelarınkinden kısmen farklı olan belirli hediyeler var. Örneğin büyücüler hala tatlı, çorap ve kazak gibi hediyeler alırlar ancak bunlar Snitchler ve Macar Boynuzkuyruklar ile süslenir ve tatlılar da genelde Kurbağa Çikolatası veya bir kutu Bertie Bott'un Her Tattan Şekerlemeleri olarak ön plana çıkar.

    3. Gelenekler

    Büyücülerin birçok Noel geleneği Mugglelarınki ile çok benzerdir. Eggnog*, ökseotunun altında öpüşme ve Noel ilahileri bile örnek olarak verilebilir. Tabi büyücüler dünyasında ilahiler çakırkeyif yarı devler veya büyülü metal şövalyeler tarafından söylenir. Bazı büyücülerin benimsediği belirli gelenekler de var. Örneğin Bayan Weasley, Noel yayınındaki favori şarkıcısı Celestina Darbecilikleri'ni dinlemeye bayılırken Harry ve arkadaşları da büyücü satrancı ve patlayan pişti oynamaya düşkünler. Slughorn'un düzenlediği ve bizim gibilerin hayatlarında davet edilme şanslarının olmadığı Noel partilerini de unutmamak gerekir. Bunun dışında, Muggle Noelleri ile büyücü Noelleri -büyücü noelleri Harry Potter film maratonu izlemeyi içermese de- oldukça benzerler.

    4. Dekorasyonlar 

    Bazılarımız noel dekorasyonları ile biraz abartıya kaçmakla suçlu olsa da bizim sıradan ışıklarımız Hogwarts'taki Büyük Salon'a kıyasla her zaman sönük olacaklar. Mugglelar daha bir Noel ağacını eve sürüklemekte zorluk yaşarken Büyük Salon çoğunlukla, devasa boyutlarda çam ağaçlarıyla, mumlarla, bögürtlenlerle ve altın sarısı gerçek baykuşlarla donatılmıştır. Hiçbir şey bitmek tükenmek bilmeyen buz saçakları, özünde peri olan Noel ışıkları ve tavandan yağan kar ile boy ölçüşemez. Aşırı yüksek düzeyde patlayıp içinden canlı farelerin ve farklı türdeki şapkaların çıktığı Noel çatapatlarını da unutmayalım. İnce kağıttan yapılan ve taktığımız anda büzülen şapkaları kastetmiyoruz tabi. Öte yandan, Fred ve George Weasley'nin, Hogwarts'ın dışında sıra dışı dekorasyon teknikleriyle deney yaptıkları bilinir. Mugglelar Noel ağaçlarının tepesine yıldız koyarken ikizler, altın sarısına boyanmış ve tütü etek giydirilmiş cin cüceyi tercih etmişlerdir. Alışılmışın dışına çıkmak bazı zamanlarda iyidir. *Yumurta, süt ve genelde viski ile yapılan, Noel'de tüketilen alkollü kokteyl.  Kaynak: 1  

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.