Kim Sung-Su yönetmenliğinde çekilen Gamgi'nin başrolünü Jang Hyuk, Soo-Ae ve Park Min-Ha paylaşıyor.
Güney Kore yapımı Gamgi, kurbanlarını 36 saatte öldüren H5N1 virüsünün sebep olduğu bir salgını ve yıkımlarını anlatıyor. Salgın ise, insan kaçakçılarının bir konteynırın içerisinde ölmüş göçmenleri bulmasıyla başlıyor.
Byung-Ki (Lee Hee-Joon) ve Byoung-Woo (Lee Sang-Yeob) kaçak göçmenleri nakliye etmek için konteynerin yanına gider. Ancak tek bir kişi dışında göçmenlerin hepsi ölüdür.
Çok geçmeden, her saat başı enfeksiyonun geçtiği binlerce insan 36 saat içerisinde ölmeye başlar. Bundang bölgesi virüsün yayılmasını durdurmak için umutsuz bir çaba içinde hükümet tarafından karantina altına alınır.
Kore filmlerinin karşılaşma, tesadüf sahnelerinin örneğini bu filmde de görmek mümkün. Dr. Kim In-Hae (Soo-Ae) bir kaza sonucu itfaiyeci Kang Ji-Koo (Jang Hyuk) ile tanışır. Tam olarak bir tanışma sayılmasa da Kim In-Hae'nin çantasını kaybetmesi, Kang Ji-Koo'nun kızına ulaşması ve çantayı teslim etmesi gibi anlam karmaşası hatta bazı izleyicilere saçma gelebilecek sahneler bulunuyor. Bu arada Kim In-Hae bir doktor, virüse ilk müdahale eden doktorlardan birisi. Film, genel olarak başlasa da kişiselliğe doğru yöneldiğini ortalara doğru herkes aydınlanma ile anlıyor. Bazıları "Bu nasıl olabilir?" derken bazıları ise "Yapması gereken buydu!" şeklinde tepkiler veriyor. Kim In-Hae belki bencillik yaptı belki de yapması gerekeni yaptı. Bu sorunun cevabını sadece izleyenler verebiliyor.
Film, bize şu an içinde bulunduğumuz durumu çok iyi bir şekilde hatırlatıyor. Dışarıdan izleyen insanlar için merak edilen bir süreç oluyor. Filmin ilerleyişi akıllarda "Acaba böyle mi?" sorusunu getiriyor fakat bir cevap veremiyoruz.
Okuduğumuz haberlerden, bilgilendirme platformlarından, en kötü şekilde atlatmaya çalışan ülkelerin yaydığı videolardan herkesin bildiği virüsü sizin için, hepimiz için bir bilgilendirme yapmayı borç biliriz.
COVID-19, soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir.
Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edilmiştir. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Hubei eyaletindeki diğer şehirlere ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin diğer eyaletlerine ve diğer dünya ülkelerine yayılmıştır.
Belirtilerinin belirtisiz olgular olabileceği bildirilmekle birlikte, bunların oranı bilinmemektedir. En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.
"Nasıl bulaşır?" sorusuna cevap ise, hasta bireylerin öksürmeleri ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağza temas etmek risklidir.
Kimler risk altında? Ciddi tıbbi kronik rahatsızlığı onlar, 60 yaş üstü olanları, sağlık çalışanları. Gençler ise taşıyıcı olabilecekleri için bu süreçte en önemli görev onlara düşüyor.
Korunma yolları ise; COVID-19'a Yakalanmamak İçin Öneriler adı altında Sağlık Bakanlığı'nın sitesinde detaylı bir şekilde bize sunuluyor.
Fakat özellikle, el yıkama ve kişisel hijyen önlemleri COVID-19 (Yeni Koronavirüs Hastalığı)'dan korunmada en önemli yöntemlerdendir.
Daha detaylı bilgi ve kendimizi korumanın yollarına; https://covid19.saglik.gov.tr/tr/ sitesinden ulaşabilirsiniz.
"Sağlıkcakla kalın" cümlesinin değerinin çok iyi anlaşıldığı şu günlerde sağlıkcakla kalın.
Yorum Bırakın