"Cogito, ergo sum", Descartes'in meşhur sözlerinden "Düşünüyorum, öyleyse varım" dediği, var olmanın altında yatan, insan zekasının paha biçilemez faaliyetidir, düşünmek.
Yaradılış biçimi bakımından insanı hayvanlardan ayıran yegane fark: Düşünebilme yetisi. Duyu algıları açık, çevresinde olup bitenleri izleyen ve hisseden insan, beyne gönderdiği sinyaller ile olayları değerlendirebilme kabiliyetine sahip bir varlıktır.
Düşünmek sözlük anlamından bağımsız olarak, oldukça geniş bir kavram, halının üzerindeki desenleri izleyerek de, gökyüzünü izleyerek de zihninizde birçok mana arayabilirsiniz.
Öylesine girdiğiniz bir eşikten, varoluş amacınızı çözümleyerek çıkabilirsiniz.
İnsana bahşedilmiş bu kıymetli işlevsel düşünme hali bazılarımızda nadir görülse de (!), bir kısmımızda da kontrolsüz bir eyleme dönüşebiliyor. Bunun adına ise overthinking (fazla düşünme) sendromu deniyor.
Peki, overthinker olup olmadığımızı nasıl anlarız?
Bu seri alanında deneyimli psikolog ve davranış bilimcilerin kaleme aldığı, okurken hem kendinizi analiz edebileceğiniz hem de psikoloji hakkında oldukça sağlam bilgiler edinebileceğiniz bir seri.
İçerisinde uygulamalı terapi öyküleri ve testlerinde yer aldığı, "İyi Hissetmek: Yeni Duygudurum Tedavisi" isimli serinin 2007 yılı baskısı anksiyetenize ve endişelerinize yara bandı çekebilir.
Kendini tanıma yolunda, okuduklarınızın zihninizle konuşur gibi hissettireceği bir kitap. Özellikle spritüel çalışmalar ile birikte destekleyebileceğiniz yeni yolculuğunuzda iyi bir seyahat arkadaşı olacaktır.
Okuduklarında şiirsel bir anlatım ve edebi bir dil arayanlar için güzel bir hikaye kitabı. Eğitimli bir uzmanın yazmış olduğu eser, bir travma sonrası hastanın duygu durumuna ve tedavisine sürecine ışık tutuyor.
Bir kişisel gelişim kitabı değil ancak kendini bulma noktasında kişiye yardımcı olacağına inanıyorum. Öte yandan, aklınızdan geçen o düşünce silsilesinin, kitaptaki karakterin zarlarla ihtimalleri yaşatma biçimini gördükçe azaldığını göreceksiniz.
Psikolojik bir gerilim romanıdır. Serinin devam kitabı da mevcuttur.
- Geçmişi yad etmek zararsızdır ancak sıklıkla zihninizde geçmiş olayları ve kişileri düşünmekten kurtulamıyorsanız,
- Yaşadıklarınız ya da yaşayacaklarınız için olası birçok ihtimali değerlendirip, canlandırma yapıyorsanız,
- Üzerinde kontrol sahibi olmadığınız şeyler için endişelenerek çok zaman harcıyorsanız,
- Kafanızdaki utanç verici anları tekrar tekrar yaşıyorsanız,
- Sıklıkla kendi kendinize geçmişte kalan olayların içerisindeki kişilerle konuşur gibi konuşuyorsanız,
- Genellikle başkalarının ne düşündüğü sizi endişelendiriyorsa,
- Yeni bir karar almak, bilmediğiniz bir şehirde tek başına kalmak gibi hissettiriyorsa,
- Düşünmek sizin için, boş zamanlarınızı değerlendirme hobisi olmuşsa,
- Geceleri uyumakla düşünmek arasında kalıp, düşünmeyi tercih ediyorsanız
- Psikonet Yayınlarının "Bilişsel ve Davranışçı Terapiler Serisi"

- Boşluğun İçine Yolculuk - Osho ( Öfke Kaygı Stres İle Bedensel Hastalıkları Anlamak Ve Başa Çıkmak )
- Kay Redfield Jamison - Durulmayan Bir Kafa

- LUKE RHINEHART - Zar Adam

Yorum Bırakın