Bir Çocukluk Heyecanı: Bando (2018)

Bir Çocukluk Heyecanı: Bando (2018)
  • 0
    0
    0
    0
  • Son yıllarda özensiz ve kalitesiz gişe filmlerinin çoğunlukta olduğu, Youtuberların birer birer süper kahraman filmi çektiği ve "birileri kara para mı aklıyor da böyle filmler çekiliyor" denilen bir dönemdeyiz. Bu dönemin dışında, bağımsız filmlerin başarısı ile gelişen ve ayakta duran Türk sinemasının parıldayan eserlerinden Bando, Arman Arkuç'un ilk yönetmenlik deneyimi. 11 dakikalık kısa filmin senaryosu ise Umut Şilan Oğurlu'ya ait.

    Ailesiyle İstanbul’a iltica eden 12 yaşındaki Farah, İstanbul’un kenar mahallelerinden birinde yaşamaktadır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları için okul bandosunda görevli olan Farah'ın hayatında bando, onun kendini ait hissettiği tek yerdir ve bugün de büyük gündür. Sabah uyanıp büyük bir mutlulukla üniformasını giydiğinde kardeşi Cuma’nın trampetini kırdığını görür. Farah, abisi Yuşa ile yabancı oldukları sokaklarda, tören saatine kadar yeni bir trampet aramaya koyulur.

    Filmin yönetmeni Arman Arkuç, çekimler sırasında sahneleri bölmeyerek başarılı bir işe imza atmış ve 11 dakika boyunca seyirciye sahneleri anbean aktarmış. Farah'ın kıyafetlerini giyindiği sahne sırasında küçük kızın heyecanını odak noktasına koyarak sahnenin kalitesini arttırmış. Kısa filmin benim açımdan en başarılı noktalarından biri ise mekan seçimleri. Kentsel dönüşümle karakterini kaybeden İstanbul'un çarpık yerleşkelerinden, muhteşem mekanlar seçilmiş. Ayrıca apartman boşluğunda geçen sahnede, o mekanda çok sağlam filmler çekilebileceğini düşünmedim değil. Bunun yanı sıra, artık popülerliğini yitirmiş, bir zamanlar dönemin en ünlü isimlerinin yolunun geçtiği Unkapanı Plakçılar Çarşısı da kısa filmde yer almakta. Kısa filmin bir diğer başarısı ise uzun ve kısa metrajlı filmlerde görmeye alışık olduğumuz soğuk atmosferden kaçınması. Çekimlerin renkleri; izleyeni yormayan ve renkli haliyle kısa filmi adeta uzun metraj film kalitesine taşımış. Burada görüntü yönetmeni Ahmet Sesigürgil ve ışık konusunda filmi ileri taşıyan Gökhan Özgül'ü de tebrik etmek gerekir. Sinema Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle çekilen kısa film, aşağıdaki festivallerde de boy gösterdi;
    • Van İpekyolu Belediyesi Kısa Film Festivali, Kurmaca Dalı, Gösterim Seçkisi. 2018
    • 29. Ankara Uluslararası Film Festivali, Ulusal Kısa Film Yarışması, Yarışma Filmi. 2018
    • 1. Afyonkarahisar Film Festivali, Finalist. 2018
    • 4. Marmaris Kısa Film Festivali, Kurmaca Dalı, Yarışma Filmi. 2018
    • 1. İzmit Kısa Film Festivali, Kurmaca Dalı, Yarışma Filmi. 2018
    Kısa filmi izlemek isterseniz yönetmen Arman Arkuç ile LinkedIn ya da Instagram üzerinden iletişme geçebilirsiniz.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.