Türkiye’nin Avrupa standartlarındaki ilk oteli Pera Palace Hotel... Beyoğlu'nun incisi diyorlarmış vakti zamanında. Agatha Christie "Doğu Ekspresi'nde Cinayet" kitabını burada kaleme almış. Birçok tanınmış kişi hayatlarının en az bir gününü İstanbul'da, Pera Palace'ta geçirmiş. Ünlü konuklar müdavimi olmuş otelin, otel de onlara kucak açmış. Yazarlar, sanatçılar, yönetmenler, devlet adamları...ve en önemlisi tabii ki Mustafa Kemal Atatürk.
Bu yazımızda sizler için; Türkiye'de ilkleri yaşayan, tarihe tanıklık edip nostaljisi ile birlikte bugün dahi ayakta duran
Pera Palace Hotel'i anlatacağız.
Pera Palace Hotel
1895 yılında İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında Beyoğlu Tepebaşı Meşrutiyet Caddesi üzerinde mimar
Alexandre Valleury tarafından inşa edilmiştir. Dünyaca ünlü
Orient Express, 1888 yılında Paris-İstanbul seferlerine başladığında İstanbul, Orient Express yolcularının alışkın oldukları yüksek standartları sunabilecek bir otele sahip değildi. O dönemler de daha çok geleneksel, yerel mekanlara sahiptik. Bu boşluğu, kısa süre sonra kuruluş çalışmalarına 1892 yılında başlanan, 1895’te ise açılış balosu yapılan
Pera Palace Oteli doldurdu.
Otel, Haliç’in görkemli manzarasına hakim, kültürel ve sosyal aktiviteleri nedeniyle
Pera’nın
Tepebaşı bölgesindeydi. Orient Express’in o dönemki sahibi olan La Compagnie Internationale des Wagons-Lits et des Grands Express Européens, 1896 yılında kendi şirketini kurarak Levanten mimar Alexandre Vaullary’nin tasarladığı otelin yarı mülkiyetini aldı. Otel, Birinci Dünya Savaşı’na kadar son derece parlak bir dönem geçirdi.
Pera Palace Oteli, İstanbul’un en görkemli yapılarından biri olarak açıldığında birçok ilkleri barındırıyordu; İstanbul’da Osmanlı sarayları dışında elektriğin verildiği, ilk elektrikli asansörün ve ilk akan sıcak suyun bulunduğu binadır. Türkiye’nin Avrupa standartlarındaki ilk oteli olan Pera Palace Oteli kuruluşundan itibaren tarihi olaylara tanıklık etmiş, İstanbul kültürünün çok önemli simgelerinden biri haline gelmiştir. Tarihi otel, 1917 yılının ardından pek çok kez
Mustafa Kemal Atatürk’ü de ağırladı. Cephe dönüşlerinde buraya gelip, ülke için önemli kararlar aldığı ve üst düzey misafirlerini ağırladığı 101 numaralı odası, doğumunun 100. yılı olan 1981’de şahsi eşyalarının da sergilendiği bir müze oda haline getirildi. Bu neden ile, Pera Palace Oteli bir "müze-otel" konumundadır. Atatürk’ün en sevdiği renk olan, diğer tüm evlerinde ve adına açılmış müze-evlerde de kullanılan gündoğumu rengi, "
şafak" pembesiyle yenilenen 101 numaralı müze oda, Pera Palace Oteli’nin yenilenerek açılışından itibaren müzayedelerden temin edilen yerli ve yabancı nadide Atatürk kitapları, dönemin dergileri, imzalı fotoğraf ve kartpostallar, madalyalarla daha da zenginleştirilerek sergilenmeye başlandı.
Yenilikçi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bu otelde kalmasından onun bir ingiliz valisi olmak istediği senaryosunu kuranlar, cephede yenilgiyi kabul edemeyen Türk düşmanlarıdır. Atılan palavraların gerçek dışı olduğu Türk milleti ve tarihçileri tarafından da ispat edilmiştir.
Bina İstanbullu bir Levanten olan
Vallaury tarafından tasarlanmıştır. İstanbul’da önemli yapılara imza atmış olan Vallaury, Osmanlı Bankası, Arkeoloji Müzesi, İstanbul Erkek Lisesi, Cercle Orient binalarının da mimarıdır. 46x28 metre boyutunda dikdörtgen biçiminde bir taban üzerine oturan Pera Palace Oteli, ikisi bodrum kat olmak üzere dokuz kattan oluşmaktadır. Otelin iç yapıları tam ortadaki alanda oluşturulmuş büyük bir boşluk üzerine temellendirilmiştir. Giriş katında büyük bir salon olarak düzenlenmiş olan bu boşluk, yani Kubbeli Salon; merkezi konumunun yanı sıra tüm plan şeması bu mekana göre belirlendiği için binanın da kalbinin attığı yer durumundadır.
Pera Palace Oteli yalnızca nostaljiyi yeniden yansıtmayı değil; ayrıca da tarihi misyonuna sahip çıkarak, geçmişte olduğu gibi bugün de kentin sosyal ve kültür merkezlerinden biri olmayı amaçladı. 16’sı süit 115 odası, tarihi Fransız Pastanesi
Patisserie de Pera,
Agatha Restaurant,
Orient Bar&Teras ve
Kubbeli Salon olmak üzere 4 yiyecek-içecek alanı, yüksek tavanlı tarihi toplantı-davet salonları ve 380 metrekarelik Pera SPA’sı ile hizmet veren Pera Palace Hotel, geçmişin görkemini 21. yüzyıl teknolojisinin imkanlarıyla birleştirip 5 yıldızlı hizmet veren bir "
müze-otel"dir. Onun için tarihiyle harmanlanan modern otel demek yanlış olmaz.
Otelin Ünlü Konukları:
Pera Palace Oteli’nin ünlü konukları arasında
Mustafa Kemal Atatürk,
İsmet İnönü,
Kral VIII. Edward,
Kraliçe II. Elizabeth,
Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph,
Şah Rıza Pehlevi,
Yugoslavya Devlet Başkanı Tito,
General Franz von Papen,
Zsa Zsa Gabor,
Greta Garbo,
Sarah Bernhardt,
Alfred Hitchcock,
Pierre Loti,
Jacqueline Kennedy,
Ernest Hemingway,
Ninette de Valois,
Mata Hari,
Cicero,
Mikis Theodorakis gibi isimler yer alıyor.
En ünlü müdavimlerinden biri de
Agatha Christie. Dünyaca ünlü polisiye roman yazarının hayatında kimsenin bilmediği kayıp 11 günün sırrının; 1934 yılında yayımlanan "
Doğu Ekspresi'nde Cinayet" romanını tasarladığı Pera Palace Hotel’de olduğu söylenir.
Yorum Bırakın