2020 Oscar Adayı En İyi Film Müzikleri İncelemesi

2020 Oscar Adayı En İyi Film Müzikleri İncelemesi
  • 0
    0
    0
    0
  • 9 Şubat'ta 92.si yapılacak olan Akademi Ödülleri'nde bu yıl tansiyon her zamankinden yüksek gibi diyebiliriz, zira geride bıraktığımız yılda vizyona girmiş olan filmler bir araya geldiğinde adeta şampiyonlar ligi oluşturur nitelikte. Biz de bu yazımızda, birbirinden başarılı filmler için yapılan ve Oscar'a aday gösterilmiş olan albümleri sizlerle paylaşacağız. Adaylar arasında; gösteriminde yaş sınırı olmasına rağmen 1 milyar dolar hasılat yapmış olan Joker'den, Star Wars'un 6 filminden sonra devam filmleri niteliğinde yapılan üçlemenin son filmi olan Star Wars: The Rise of Skywalker'a ve ilişkilere dair gerçekliği yansıtmasıyla gündeme oturan Marriage Story'e uzanan yapımların birbirinden etkileyici müzikleri bulunuyor. Şimdi bu müzikleri sıralamaya geçebiliriz!

    Joker - Hildur Guðnadóttir

    Geçtiğimiz günlerde şu sıralar etkisini daha fazla hissetmekte olduğumuz iklim değişikliği hakkında farkındalık yaratmak için katıldığı bir protestoda gözaltına alınarak bir kez daha gündeme gelen, iyi bir aktör olmasının yanı sıra iyi bir aktivist de olduğunu gördüğümüz Joaquin Phoenix’in yıldızı olduğu Joker filmi; bu yıl yapılacak olan Oscar Ödül Törenine "En İyi Erkek Oyuncu" ve "En İyi Yönetmen" kategorileri de dahil olmak üzere 11 dalda adaylığı ile damga vurmuş durumda.    Chernobyl dizisine de soundtrack yapmış olan İrlandalı müzisyen Hildur Guðnadóttir tarafından Joker için yapılmış; 17 parçadan oluşan ve filmle aynı ismi taşıyan albümden "Call Me Joker" parçası tek başına bile tüyleri diken diken etmeye yeterken, filmde kullanıldığı sahneyle birlikte etkileyiciliğini kat be kat arttırmayı başarıyor. Genel tarzı itibarıyla bestelerini dinlediğiniz anda içinizi gergin bir hüznün kaplayacağı karanlık besteleriyle dikkatleri çeken Guðnadóttir’in adaylığı bu yüzden çok da şaşırtıcı olmasa gerek diye düşünüyoruz.   

    Star Wars: The Rise of Skywalker - John Williams

    Star Wars devam filmleri üçlemesinin son filmi olan The Rise of Skywalker'ın filmle aynı adı taşıyan albümün yaratıcısı John Williams'sız bir "En İyi Film Müziği" kategorisi düşünülemez demek yanlış olmaz. 1932 doğumlu bir müzisyen olan Williams, 88 senelik hayatına 5 Akademi, 17 Grammy, 3 Altın Küre, 2 Emmy ve 5 BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) Ödülünü sığdırmış ve E.T, Indiana Jones, Schindler's List, Catch Me If You Can, Jaws gibi tüm zamanların en başarılı filmlerine de bestelediği şarkılarla hafızalarımıza kazanmış; bu alanda üstat diyebileceğimiz bir sanatçı. The Rise of Skywalker, bu büyük üstadın Star Wars müziklerinin finali olacak: Williams, hem yaşının artık 88 olması hem de Skywalker Saga'nın bitmesi sebebiyle 2018 yılında son kez müzikleri besteleyeceğini açıklamıştı. Sırf bu nedenle bile, bu albümün yeri yıllar sonra çok özel olacak. Daha önceki Star Wars filmlerine yaptığı besteler kadar etkileyici olan, hatta üçlemenin son filmi olması sebebiyle belki de filmin hayranlarını dinlerken ekstra duygulandıracağını düşündüğümüz The Rise of Skywalker parçasını ve daha önce yine Williams'ın serinin 8. filmi için yapmış olduğu The Last Jedi albümünün incelemesinin linkini de buraya bırakıyoruz! https://www.wannart.com/john-williamstan-guce-dengeyi-8-kez-getiren-album-the-last-jedi-ost/  

    Marriage Story - Randy Newman

    Başrollerinde Adam Driver ve Scarlett Johansson'ı izlediğimiz, hem toksik olan hem de içinde bir türlü çıkamadıkları bir evliliğinin son demlerini anlatan Marriage Story; ilişki dinamiği etrafında dönen bir senaryoya sahip olduğu için olacak ki Toy Story ve Cars gibi önemli animasyonlara da beste yapmış olan Randy Newman, bu albümünde bestelediği iki taraflı soundtrack ile dikkatleri çekmeyi başarmış. Adam Driver'ın canlandırdığı Charlie karakteri için yaptığı "What I Love About Charlie" daha melankolik ve iç karartıcı bir parça iken, Scarlett Johansson'ın canlandırdığı Nicole için bestelediği "What I Love About Nicole" parçası daha iç açıcı ve sakinleştirici bir havaya sahip. Newman'ın bu ikili soundtrack projesiyle filmin çarpıcılığını daha da güçlendirdiğini söyleyebiliriz.  

    Little Women - Alexandre Desplat

    Meryl Streep, Emma Watson, Timothee Chalamet, Saoirse Ronan gibi başarılı oyuncuların içinde yer aldığı ve daha ilk uzun metrajlı filmi olan Lady Bird ile "En İyi Yönetmen" ve "En İyi Özgün Senaryo" dalında iki Oscar adaylığı kazanan Greta Gerwig'in senaryosunu yazdığı Little Women filmi, konu olarak Amerikan İç Savaşı sonrası dört kız kardeşin hayatının gidişatını ele alıyor. Yine filmle aynı ismi taşıyan müziğin yaratıcısı olan, The Grand Budapest Hotel ve The Shape of Water filmlerine yaptığı müziklerle 2 tane Oscar Ödülü bulunan Alexandre Desplat, bu albümün yapımında Gerwig'le birlikte birçok fikir alışverişi içerisinde bulunduğunu söylüyor. Bir röportajında, Gerwig'e filmin müziğinin nasıl olmasını istediğini sorduğunda "Mozart'la Bowie'nin müziğinin karışımı" cevabını aldığını söyleyen Desplat, bu yüzden Mozart'ın enerjisinden ve ritminden, David Bowie'nin de ekstralığından yararlanmış ve ortaya Oscar'a aday olabilecek nitelikte olan tam tamına 26 parçadan oluşan bu albümden, filmle aynı ismi taşıyan parçayı buraya bırakıyor ve keyifli dinlemeler diliyoruz.  

    1917 - Thomas Newman

    Son adaylığa geldiğimizde ise karşımıza 14 Akademi, 6 Grammy, 1 Emmy Ödülü bulunan; Skyfall, American Beauty, The Shawshank Redemption gibi kült filmlere de yaptığı parçalarla imzasını atmış olan ve aynı zamanda da Marriage Story'nin film müziğini yapmış olan Randy Newman'la kuzen olan Thomas Newman karşımıza çıkıyor. Film, 1. Dünya Savaşı sırasında iki genç askere verilmiş olan imkansız bir göreve odaklanıyor: düşmanların olduğu bölgeden sıyrılarak binlerce askerin ölmesini engelleyecek olan mesajı iletmek. George Mackay, Dean-Charles Chapman, Benedict Cumberbatch ve Richard Madden gibi oyuncuların yer aldığı bu film için bestelenmiş olan albümden ise melodisi ile gerçekten savaş atmosferinin olağanüstülüğünü sonuna kadar hissetmenin mümkün olduğu bu parçayı bırakıp size iyi dinlemeler diliyoruz!   Kaynak: 1, 2, 3, 4, 5.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.