“Söylenir ve yarım kalır
Bütün aşklar yeryüzünde
Bir kaktüs bol sudan nasıl
Nasıl çürürse öyle”
Turgut Uyar/Söylenir
Zamanına uymayan şair Turgut Uyar, 4 Ağustos 1927 yılında Ankara'da doğdu. Bursa Askeri Lisesi ve Askeri Memurlar Okulu'nu bitirmiş ve 1958 yılına kadar personel subayı olarak görevler yapmıştır. Askerlikten ayrıldıktan sonra 1969 yılına kadar SEKA Kağıt Fabrikası'nda çalışmış ve emekli olmuştur. 22 Ağustos 1985 tarihinde siroz hastalığına yenik düşen unutulmaz şair; ömrüne ikincisi büyük aşk duyduğu Tomris Uyar'la olan iki evlilik, üçü ilk eşinden olan dört çocuk, güzel bir aşk, hüzünle beraber birçok mutluluk ve yanında umutsuzluğu taşıyan bir umut sığdırmıştır.
İlk şiiri 1947 yılında Yedigün Dergisi'nde yayımlanan Türk edebiyatının "Büyük Saat"i Uyar, kendini oraya pek dahil etmese de İkinci Yeni akımının en önemli temsilcilerindendir. İkinci Yeni'nin Cemal Süreya ve Edip Cansever ile birlikte üç silahşörlerinden biridir. Kaynak Dergisi'nin yarışmasında ikincilik kazanmasından sonra Nurullah Ataç'ın da dikkatini çekmeyi başarmıştır. Ataç, Turgut Uyar'ın ilk kitabı Türkiyem'in önsözüne "Bilmem yanılıyor muyum Turgut Uyar'ı iyi bir şair saymakla? Hiç sanmıyorum, ne olursa olsun onun için atıyorum zarımı." diyerek ifade etmektedir Uyar'a olan beğenisini. İlhan Berk de kendisi için "Ben dahil hepimiz Turgut Uyar okumalıyız." demiş, Cemal Süreya ölümünden sonra "öldüğü gün/ hepimizi işten attılar" dizesini yazmıştır.
"Sayısız penceren vardı bir bir kapattım
Bana dönesin diye bir bir kapattım.
Şimdi otobüs gelir biner gideriz
Dönmeyeceğimiz bir yer beğen başka türlüsü güç
Bir ellerin bir ellerim yeter belliyelim yetsin
Seni aldım bana ayırdım durma kendini hatırlat
Durma kendini hatırlat
Durma göğe bakalım"
Turgut Uyar/Göğe Bakma Durağı
Turgut Uyar'ın aşkı anlattığı "bir bozuk saattir yüreğim hep sende durur" dizesi, mutsuzluğu anlattığı "Mutsuzluktan söz etmek istiyorum/ Dikey ve yatay mutsuzluktan/ Mükemmel mutsuzluğundan insansoyunun/ Sevgim acıyor" dizeleri, umudu anlattığı "Umut yoktur/ Kimse yoktur umut etmemeyi önleyecek/ Çünkü umut kaçınılmaz gelecektir/ Bütün gümbürtüsüyle" dizeleri ve hem umudu hem de aşkı anlattığı “Hiçbir şey umurumda değil diyorum/ Aşktan ve umuttan başka” dizeleri; onun kişiliğini ve ruhunu yansıtır niteliktedir. Onun şiirlerinde her zaman Tomris Uyar'a duyduğu gibi büyük aşkı ya da aşklarına duyduğu umudu bulabileceğimiz gibi, "Acının Coğrafyası"nı ve "çoğunlukta olan açlığı" da bulmamız mümkündür.
"İkinci Yeni'nin yalnız tel cambazı", edebiyatımızın "Büyük Saat"i ve zamanına uymayan şair Turgut Uyar..
“Böyle sessiz ayrılıklarda
Her şey önceden belli olur
En güzel zamanında, aşkın ve hayatın
İnsan deli olur…”
Turgut Uyar/Ayrılıklardan
Kaynak: 1., 2.
Yorum Bırakın