Kıskançlığın Mitolojik Kurbanı: Medusa!

Kıskançlığın Mitolojik Kurbanı: Medusa!
  • 9
    0
    0
    0
  • Yaşamını güzeller güzeli bir genç kız olarak sürdürürken ne olmuştur da Medusa yılan saçlı bir canavara dönüşmüştür? Anlatalım...

    Hikaye şöyle başlar; zarafeti ve ipek saçlarıyla nam salan Medusa, özellikle Zeus’un kızı Tanrıça Athena tarafından yoğun bir şekilde kıskanılmaktadır. Devam eden süreçte deniz tanrısı Poseidon da Medusa’nın cazibesine karşı koyamayarak ona sırılsıklam aşık olunca, Athena’nın kıskançlığı adeta ikiye katlanır. Poseidon, Athena’nın tapınağında Medusa’ya zorla sahip olur ve Athena pek tabii ki bunu kendine yapılan büyük bir saygısızlık olarak görür. Öfkeden deliye dönmüş ve beklediği fırsatı da sonunda yakalamıştır. Öncelikle Medusa’nın dillere destan olan o güzel saçlarını birer yılana dönüştürür. Ardından yüzünü çirkinleştirerek ona bakanların taş kesilmesini sağlayacak şekilde lanetler ve genç kızı bir Gorgon (dişi canavar) yapar.


    Didim'deki Apollon Tapınağı'nda yer alan Medusa heykeli.

    Ancak bu ağır ceza bile Athena’nın içini soğutmaya yetmemiş olacak ki, Yunan Mitolojisi'ndeki tek ölümlü Gorgon olan Medusa'nın başını Perseus’a kestirir. Genç kızın hayatının sona ermesiyle beraber de Poseidon’dan olma çocukları Pegasus ve Chrysar bedeninden dışarı fırlar. Ayrıca kanının sol damardan akanı öldürücü bir zehir, sağ damardan akanı ise ölüyü bile diriltebilen bir ilaç haline gelir.


    Antonio Canova tarafından 1797 yılında yapılan Perseus heykeli. Günümüzde Vatikan Müzesi'nde yer alıyor.

    Bu korkunç intikamın ardından Athena, Medusa'nın kendisine bakan kişileri taşa çevirme laneti sebebiyle onun kesik başını kendi kalkanının önüne bağlayarak oldukça güçlü bir savunma sistemi kurar. Sonraki dönemlerde de büyük yapıları ve özel yerleri kötülüklerden korumak adına yine dişi canavarın resimleri kullanılmış, böylece Medusa mitoloji tarihinde önemli bir yer edinmiştir.

     

    Kaynak: 1,2    


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.