8 Bitte Krallık Sanatı | Kingdom Classic İncelemesi

8 Bitte Krallık Sanatı | Kingdom Classic İncelemesi
  • 0
    0
    0
    0
  • 8 Bit grafiklere sahip oyunlar, benim sanatsal olmasını en çok beklediğim oyunlardır. Örnek vermek gerekirse; Undertale, Deltarune, Hotline Miami, Papers Please gibi oyunlar beni fazlasıyla etkilemiş oyunlar. İşte böyle oyunlardan sanatsal  bir derinlik bekliyorum. Üstelik sadece grafik açısından da değil! Hikayesi, müzikleri gibi unsurlarından da bunu bekliyorum. Çünkü sevsek de sevmesek de bu grafikler bize, konsolların gelişimindeki o eski zamanların tadını yaşatıyor. Efsane dönemlerin, modern anıtları! İşte Epic Games'in verdiği bedava oyunlardan olan Kingdom New Lands'i bu yüzden inceledim. 2015'de çıkmış bu oyun; ''Neden modern anıtlar arasında, arka sıralarda yerini almış?'' bilmek istediğim için.

    Oyunu Anlamakta Çekilen Güçlük!

    Açık söylemek gerekirse, oyunu açtığımda her şey normaldi. Ekranda  büyük bir cümlenin belirmesi ve at üstündeki prensesimizi görmemizle, oyundan beklediğim hikaye geliyor sanmıştım. Yanıldığımı anlamam çok uzun sürmedi. Çünkü, direkt olarak bir ruh belirdi ve bana bir anda talimatlar vermeye başladı. ''Nasıl ya?! E madem eğitim kısmı olacaktı, neden hikayeye girdin? Hadi eğitim bölümüne girdin diyelim, bu geçiş hızı ne böyle? Neden, acele ediyoruz?'' gibi sorularımla baş başa kaldım. Bir de bunun üzerine bir de yön tuşlarını ve nerede ne yapacağımı gösterişinden sonra oyunda beni yönlendirmesi gereken hiçbir şey görmedim. Oyun beni ne yapacağım konusunda yalnız bırakmıştı.

    Peki, Nasıl Oynadım Bu Oyunu?

    Oyunun eğitim kısmında diktiğimiz tahtaların, aslında krallığa kattığımız topraklara koyulan bir sınır olduğunu, anlamakla başladım. Bu da oyunun bize sunduğu dar haritada, 3-5 tur attıktan sonra oldu. Oyunun genel oynanış mantığı ise şöyle; Krallığınızın sınırları dışında yaşayan insanlara para veriyorsunuz. Bu şekilde onlar vatandaşınız olup, onları çiftçi, asker veya inşaat işçisi rollerde sizin için çalışıyor. Siz de, inşaat işçileriniz yardımı ile şehrinizi genişletip, geceleri size saldıran yaratıklara karşı koruyorsunuz. Oyunda işçilerinize inşa ettirmeniz gereken bir de gemi mevcut. Bu gemi ise sizin bir sonraki toprağınıza gidip, orada da krallık kurmanıza yardım ediyor. Bu şekilde oyun uzayıp gidiyor!

    Sonuç Olarak Bu Oyun Oynanır mı?

    Açık söylemek gerekirse, boş vaktinizde geçip deneyin. Nedenini anlamadığım bir şekilde, size anlatılan bir hikayesi olmasa da iyi bir yapım. Oyunun eğitim sisteminden ve görev vermeyişinden şikayet etsem de bu oynanışı çözme kısmı da zevkliydi. Ayrıca zaman zaman paranızın bitmesi ve geceleri size saldıran yaratıkların şehir sınırlarına zarar vermesinden kaçmak da oyunun büyük birer aksiyonu. Hele paranızı çaldıkları veya tacınızı düşürüp oyunu oynatmadıkları zamanlarda sizi dumur ediyor bu yaratıklar. Yaptıklarını düzeltmeye çalışmanız, sizin gelişmeniz açısından büyük zorluklar yaşatıyor. Yine de oyunun size hiçbir şey anlatmayışı ve sonunda sizi nereye götüreceğine olan merakınız için oynuyorsunuz. Benim aradığım sanatsallığa gelirsek; ben grafiklerin dengesiz bir izlenim yarattığını düşünüyorum. Her şey delicesine 8 bit haldeyken, suyun tuhaf oluşuna zaman zaman gözüm takıldı. Müzikleri ise beni çok rahatlatıyor. Benim çok hoşuma gitti, bir Undertale müziği olmasa da! Hikaye kısmında ise,  bana göre çok eksik. Oyunun benim oynadığım kısımlarında gözle görülür bir hikaye yok. Belki de sırf bu yüzden kaybediyor gözümde!

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.